Polonia, „urecheată” de Comisia Europeană

Polonia, „urecheată” de Comisia Europeană

Varșovia este avertizată oficial de UE în legătură cu încălcarea principiilor statului de drept. Schimbările de la Curtea Constituțională reprezintă un risc în privința funcționării democratice

Comisia Europeană a avertizat, oficial, Polonia că modificările referitoare la Curtea Constituțională pun în pericol statul de drept din această țară.

Vicepreședintele CE, Frans Timmermans, a trimis o scrisoare guvernului polonez, precizând că recentele schimbări ale modului în care funcționează cea mai înaltă curte de justiție din Polonia „reprezintă un risc sistemic la adresa statului de drept”. Publicarea unei opinii oficiale pe această temă crește presiunea asupra Poloniei, fiind prima oară când executivul comunitar critică un stat membru, folosind o procedură din capitolul legat de funcționarea statului de drept.

După ce Partidul Lege și Justiție (PiS) a ajuns la putere, în noiembrie 2015, Parlamentul a adoptat o lege care permite guvernului să aleagă și să numească judecători la Curtea Constituțională și să nu-i recunoască pe cei aleși de predecesorul său, partidul liberal Platforma Civică.

Ne puteți urmări și pe Google News

Negocieri cu Varșovia

Juriștii Consiliului Europei au ajuns la concluzia că aceste schimbări încalcă statul de drept, democrația și drepturile omului. Dacă Polonia nu renunță la aceste modificări, ar putea fi sancționată de UE, prin suspendarea dreptului de vot în Consiliului European, deși Bruxelles-ul va încerca să evite, dacă e posibil, acest scenariu.

Timmermans a discutat cu premierul polonez, Beata Szydło, marți noaptea, și „s-a bucurat” că ea „dorește ca dialogul să continue”.

Declarându-se „imparțial și lipsit de patimă juridică”, oficialul european a precizat că este gardianul tratatelor europene și are datoria să asigure suveranitatea legii.

„O procedură inventată”

„Uniunea Europeană este clădită pe valori comune, consacrate în tratatele europene”, a spus el, adăugând că aplicarea acelor prevederi este responsabilitatea colectivă a instituțiilor UE și a statelor membre.

Președintele partidului ultraconservator de la guvernare, Jarosław Kaczynski, a condamnat acțiunea UE, considerând-o „o procedură inventată”, care poate fi atacată la Curtea de Justiție a UE, în orice moment.

Timmermans a replicat imediat: toate țările membre trebuie să respecte tratatele UE ratificate.

UE a introdus procedurile privind statul de drept în 2014, după nerespectarea standardelor democratice în mai multe state membre.În 2011, premierul ungar Viktor Orban a fost de acord să schimbe legea presei, care res trângea drepturile jurnaliștilor, după negocieri cu Comisia Europeană.