Politicieni și polițiști, mituiți pentru imigranții ilegali

Politicieni și polițiști, mituiți pentru imigranții ilegali

Membri ai rețelelor internaționale de contrabandă plătesc politicieni, șefi ai poliției și grăniceri din țări occidentale, care închid ochii la intrarea a sute de mii de imigranți ilegali în Europa

Operațiunile de trecere peste graniță a refugiaților n-ar fi posibile fără cooperarea șefilor poliției care păzește granițele Europei de Vest, explică unul dintre capii unei rețele din Istanbul, într-o anchetă realizată de publicația Sunday Telegraph.

„Eu doar fac traseele, există alți oameni, deasupra mea, care gestionează rețeaua. Ei au contacte la nivel foarte înalt (în poliție și guverne) în țările în care lucrăm”, spune Abu Ali, un contrabandist important, cu 25 de ani vechime în branșă.

Este membru al unei rețele ilegale, de miliarde de euro, care se întinde din Europa, prin Marea Britanie și chiar spre Canada. Dacă imigranții plătesc, își asumă riscul călătoriei, uneori cu prețul vieții, pentru a avea „o viață mai bună”, contrabandiștii îi ajută să ajungă la Viena, Paris, Amsterdam sau Stockholm, cu ajutorul ofițerilor de la imigări, explică el. „Majoritatea refugiaților vin din Turcia, Liban, Tunisia sau Libia”, spune Abu Ali.

Ne puteți urmări și pe Google News

Victimele Primăverii Arabe

Guvernele vestice încearcă să găsească soluții pentru numărul record de refugiați din acest an: 350.000 de oameni, potrivit ONU. Conflictele Primăverii Arabe din Orientul Mijlociu și Nordul Africii au condus la înregistrarea celui mai mare număr de refugiați de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial până acum. În Siria au fost uciși 200.000 de oameni și războiul nu s-a încheiat. Afacerea cu traficul ilegal de persoane a înflorit.

Există zeci de rețele internaționale ilegale care fac asta - pe rute diferite, spre diverse destinații, la prețuri diferite. Unii iau mai puțini bani, dar ambarcațiunile sunt suprapline și naufragiază, iar pasagerii sfârșesc înecați.

Din Turcia până în Albania și Muntenegru, călătoria costă 1.000 de euro, de acolo până în Austria încă 1.500 de euro de persoană. „Mare parte din banii pe care îi cerem, merg, de fapt, la oficiali și polițiști”, precizează Abu Ali, care adaugă că, în Italia, se lucrează direct cu mafia care controlează porturile