Editura Evenimentul si Capital

Peste 6 milioane de euro cheltuiește Franța pentru bunăstarea foștilor șefi de stat

Simona Ionescu
Autor: | | 21 Comentarii | 2109 Vizualizari

Coincidență rară. În ziua în care publicam în Evenimentul zilei date despre modul în care foștii președinți ai României au primit case de la RAAPPS și enumeram drepturile de care beneficiază, ziarul Liberation scria același lucru despre foștii președinți ai Franței.

Tot trei la număr: Valery Giscard d‘ Estaing, Jacques Chirac și Nicolas Sarkozy. Diferența rezidă din faptul că drepturile foștilor șefi de stat ai României sunt stabilite printr-o lege, în timp ce în Franța ele au fost precizate doar într-o scrisoare adresată, în 1985, de premierul de atunci, Laurant Fabius președintelui în exercițiu, Giscard d‘ Estaing. Și de atunci au rămas literă de lege! Azi, după cum scrie Liberation, un deputat socialist cere revizuirea statutului special acordat foștilor președinți și emiterea unui decret în locul scrisorii lui Fabius de acum 30 de ani. Nemulțumirea vine din faptul că Franța plătește 6,2 milioane de euro pe an pentru bunăstarea celor trei foști șef de stat.

Sumele alocate sunt: Valery Giscard d‘ Estaign primește 2,5 milioane de euro, Nicolas Sarkozy – 2,2 milioane euro, iar Jacques Chirac – 1,5 milioane euro. Fiecare în parte are o rentă lunară de 6.000 de euro. Ei beneficiază de un apartament mare, cu birou incorporat, mobilat și utilat, de două persoane care să-i ajute în casă, doi polițiști pentru protecție, o mașină cu doi șoferi. De asemenea, au privilegiul de a avea șapte angjați permanenți pentru birou.  Tot personalul este pătit de stat. Aproape la fel prevede și legea românească, exceptând valoarea rentei lunare și a cheltuielilor anuale, care la București sunt mult mai mici decât la Paris.

Sursa: Liberation

CITIŢI ŞI:

Casele preşedinţilor României din 1996 şi până azi

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate