Editura Evenimentul si Capital

EVZ 25 ani

Percheziţii DNA la Primăria Miercurea Ciuc. PRIMARUL şi un viceprimar ar fi vizaţi. Edilul primea o șpagă de 10.000 de euro pe lună

Percheziţii DNA la Primăria Miercurea Ciuc
Autor: | | 14 Comentarii | 3377 Vizualizari

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) efectuează, miercuri dimineaţă, percheziţii în nouă locaţii situate în judeţele Harghita, Mureş şi Ilfov, una dintre ele fiind Primăria Miercurea Ciuc, într-un dosar privind suspiciuni de corupţie, au declarat surse judiciare.


Pe aceeași temă: EDITORIALUL EVZ. Șapte întrebări care dezbracă în pielea goală politicienii maghiari EXCLUSIV. Tinutul Secuiesc, asa cum nu il vezi niciodata la TV. Ce fac ungurii in Mures si Harghita FOTOREPORTAJ | UPDATEAncheta DNA ar fi vizat primarul Robert Raduly şi un viceprimar. Potrivit unor surse judiciare, se fac percheziţii la primărie şi la locuinţa primarului în cauză sunt implicate firme şi interese ale primarului în alocarea locurilor de parcare.  Firma City Parching, cea care taxează locurile de parcare în mun. Miercurea Ciuc dă primarului o mită de 10.000 de euro lunar. Primăria a dat dreptul acestei firme să amendeze şoferii care parchează neregulamentar pe raza municipiului. În comiterea infracţiunilor de corupţie, primarul are un intermediar pe relaţia cu firma SC City Parching SRL.

De asemenea, potrivit acelorași surse judiciare, primarul din Miercurea Ciuc a  primit mită de 200.000 lei în schimbul obţinerii autorizaţiilor de construcţie şi pentru realizarea amenajărilor rutiere necesare construirii şi funcţionării Hipermarketului DEDEMAN din Miercurea Ciuc.

Atribuire ilegală

Primarul Raduly Robert Kalman este acuzat de abuz în serviciu, în legătură cu atribuirea unei locuinţe A.N.L. în favoarea unui consilier judeţean la C.J. Harghita.  Astfel, primarul ca preşedinte al comisiei sociale (privind aprobarea criteriilor de punctaj pentru stabilirea ordinii de prioritate pentru repartizarea locuinţelor ANL) de soluţionare a cererilor pentru repartizarea locuinţelor pentru tineri, a avizat repartizarea şi, ulterior, a aprobat închirierea unei locuinţe A.N.L. în favoarea unui consilier în cadrul C.J. Harghita, cu care se află în relaţii apropiate. Solicitantul nu îndeplinea condiţia obligatorie a criteriului locului de muncă în localitatea repartizării locuinţei.

O altă acuzație a procurorilor arată că primarul a condiţionat atribuirea contractului de servicii având ca obiect „servicii de telefonice mobilă”, în favoarea S.C. VODAFONE S.R.L., de primirea sumei de 5.000 euro, sub forma unei „sponsorizări”.

Contracte ilegale

Raduly Robert-Kalman, în calitate de ordonator de credite, şi Szoke Domokos în calitate de ordonator delegat de credite  au creat foloase necuvenite SC TOPO SERVICE SAîn perioada 2007-2014, deoarece  au aprobat plăţi nejustificate, în mai multe tranşe, în favoarea S.C. Topo Service S.A  care a avut contract de executare a lucrărilor de cadastru general . Plăţile nejustificate s-au efectuat în baza contractului nr. 1/2006 încheiat de Mun. Miercurea Ciuc cu S.C. Topo Service S.A., în care s-a menţionat iniţial preţul de 640.904 lei, majorat la 961.304 lei prin actul adiţional din 24.07.2009. 

Astfel, firma a fost plătită deşi nu erau îndeplinite condiţiile tehnice şi  de legalitate, fiind refuzată recepţia lucrărilor de către singura autoritate abilitată pentru aprobarea lucrărilor de cadastru general - Autoritatea Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară şi organul din subordine la nivel de judeţ, respectiv OCPI Harghita. Plăţile s-au efectuat în favoarea S.C. Topo Service S.A., în perioada 2007-2014, în Miercurea Ciuc, deşi OCPI Harghita, a restituit de 3 ori documentaţia  de cadastru întocmită de S.C. Topo Service S.A., şi a înştiinţat Primăria Mun. Miercurea Ciuc şi executantul S.C. Topo Service S.A că actele nu pot fi luate în considerare la realizarea cadastrului general din localitate şi sunt lipsite de orice efecte în domeniul de activităţi pentru care au fost realizate.  Deşi au fost anunţaţi  plăţile  efectuate de primărie,în perioada 2007 -  2014, mare parte din ele chiar ulterior notificărilor succesive transmise de OCPI Harghita, care a relevat lipsa de valoarea a documentaţiei cadastrale întocmite. Toate plăţile efectuate de Primăria Mun. Miercurea Ciuc în favoarea S.C. Topo Service S.A. pentru lucrări de cadastru general în localitate, au fost nejustificate şi constituie prejudiciu material adus unităţii administrativ teritoriale.

De asemenea, Szoke Domokos, preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor a favorizat  S.C. GARDEN CENTER GRUP S.R.L.  din Bucureşti  care a primit un contract de lucrări de la Administraţia locală Miercurea Ciuc având ca obiect „Amenajare zona verde str. Ret” în valoare estimată de 1.320.170 lei, obiectiv de investiţii co-finanţat din bugetul Administraţiei Fondului de Mediu, prin contractul pentru finanţare nerambursabilă din 2011, încheiat între Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice şi administraţia locală Miercurea Ciuc în cadrul „Programului naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi în localităţi”.

Plăți pentru o suprafață însutită

În concret lucrările au constat în degajarea de deşeuri şi corpuri străine a zonei verde şi amenajarea unui parc de mici dimensiuni, cu loc de joaca, bănci, măsuţe şi flori. Proiectul de execuţie a lucrărilor aferente obiectivului de investiţii a fost efectuat tot de către S.C. GARDEN CENTER GRUP S.R.L., în baza contractului de servicii din 2011, încheiat cu administraţia locală Miercurea Ciuc.

După executarea lucrărilor, administraţia locală Miercurea Ciuc a  acceptat  plăţile pentru lucrări aferente unei  suprafeţe  de teren de 100 de ori mai mare decât cea reală rezultând plăţi nejustificate.

Lucrări la casa vicelui

În afacere este implicat şi viceprimarul  Antal Attila care, în calitate de preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor a atribuit contractul de lucrări „Reabilitarea, modernizarea şi echiparea Liceelor Marton Aron şi Segito Maria din Miercurea Ciuc” (în valoare de 18.034.663,63 lei, atribuit în favoarea asocierii de firme S.C. HARBAU S.R.L. – liderul asocierii – S.C. IMPEX AURORA S.R.L., S.C. TECTUM COMPANY S.A., S.C BENZOT HAR S.A., S.C. UROM BUDA S.R.L. ŞI S.C. HIVATALOS S.R.L., toate din Miercurea Ciuc, finanţat prin programul Operaţional Regional – POR – axa 3, domeniul 4), beneficiind în schimb din partea societăţii comerciale câştigătoare (S.C. HARBAU S.R.L.) de lucrări de construcţii în condiţii preferenţiale (forţă de muncă şi logistică necesară – mijloace de transport şi materiale de construcţii) la un imobil având ca destinaţie reşedinţa viceprimarului  care în prezent figurează  în proprietatea părinţilor săi), situat în Miercurea Ciuc. Societatea comercială respectivă a executat lucrări de construcţii la imobilul menţionat la un preţ de 20.000 lei (achitat de către Antal Attila ), cuantum subdimensionat  raportat la valoarea de piaţă a materialelor, forţei de muncă şi logisticii necesare, care, conform detaliilor din proiectul tehnic, se ridică la cel puţin 100.000 lei. De asemenea, la solicitarea lui Antal Attila , o parte din materialele achiziţionate (izolaţii, hidroizolaţii etc., comandate direct de către viceprimar la S.C SAZY S.R.L. din Miercurea Ciuc) au fost facturate către S.C. HARBAU S.R.L., care a suportat astfel şi costul acestora.   

"Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Secţia de combatere a corupţiei, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, comise în perioada 2007 - 2015. În cursul zilei de 29 aprilie, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare în 9 locaţii situate în judeţele Harghita, Mureş şi Ilfov, din care una este sediul unei instituţii publice, restul reprezentând sediile unor societăţi comerciale şi domiciliile unor persoane fizice", se arată într-un comunicat al DNA.

Unul dintre cei doi viceprimari ai municipiului Miercurea Ciuc, Antal Attila, a confirmat, miercuri, că procurorii DNA se află la sediul primăriei, unde solicită mai multe documente oficiale.

"De la mine au solicitat colaborare privind predarea unor documente oficiale. Este vorba de contracte, hotărâri de consiliu local, mai multe documente", a declarat Attila.

Maşini ale DNA se află şi în faţa locuinţei primarului din Miercurea Ciuc, Raduly Robert.
Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
07:00 Surse: Lista scurtă de MINIȘTRI a PSD. ARTILERIA GREA a partidului intră în joc 19:26 Tăriceanu a făcut ANUNȚUL. Ce spune despre o majoritate ALDE-PNL 16:44 Portretul-robot al VIITORULUI PREMIER. Cine vine la Palatul Victoria 16:19 Klaus Iohannis despre premier: O să REZOLV foarte REPEDE problema MAJORITĂȚII 15:12 PSD pregătește „Guvernul fără pitpalaci” 15:00 Planul chinezesc al echipei Ponta - Grindeanu 14:28 Capul fostului ȘEF SRI George Maior, CONDIȚIE pusă în PSD pentru noul Guvern 13:05 De ce nu vrea PNL să intre la guvernare 09:28 Greșeala FATALĂ din LISTA de PREMIERI a lui Dragnea, descoperită de Băsescu 16:25 Ce spune Iohannis despre ALEGERILE ANTICIPATE 13:45 Ce ASCUNDE programul CONSULTĂRILOR la Cotroceni 12:53 STRATEGIA PNL înaintea CONSULTĂRILOR cu Iohannis. Orban NU VREA la guvernare - surse | Exclusiv EvZ 12:51 Portița matematică a lui Klaus Iohannis: PSD riscă să piardă guvernarea 10:57 Cine nu i-a RĂSPUNS la telefon lui GRINDEANU după ce a fost DEMIS 09:58 Noul premier: lista scurtă din PSD - surse 09:27 Evoluție INCREDIBILĂ în SONDAJE pentru PSD, în urma CRIZEI INTERNE. Influența SCANDALULUI asupra electoratului 08:52 Ce va face ministrul Justiției PÂNĂ în ULTIMUL MINUT, după demiterea Guvernului. Declarațiile lui Toader 00:20 Grindeanu ARE O INFORMAŢIE-BOMBĂ DESPRE ŞEFUL PSD: „I-am spus lui Dragnea…” Premierul a vorbit şi despre SCHEMA MARII TRĂDĂRI care L-A DEZAMĂGIT CRUNT 18:50 Cronica Războiului conjugal din PSD. România lui Cristoiu

Articole salvate