Cetățenii cu pensii private Pilon II și Pilon III își pot eșalona încasările, începând cu luna aprilie

Cetățenii cu pensii private Pilon II și Pilon III își pot eșalona încasările, începând cu luna aprilie Pensii private. Sursa foto: Arhiva EVZ

Un nou set de norme aprobat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Noile reglementări prevăd introducerea, începând cu data de 1 aprilie, a plăților eșalonate pentru Pilonul II și Pilonul III de pensii private. Până în acest moment, cei care beneficiau de astfel de pachete primeau banii într-o singură tranșă, aceasta fiind reprezentată de suma integrală plătită prin contribuții, la ieșirea la pensie.

Norma, care vizează „utilizarea activului personal net al participanţilor la pensiile private”, a fost publicată în Monitorul Oficial, după adoptarea ei de către ASF. Astfel, se prevede că, începând cu această lună, cei care au optat pentru pensie privată Pilon II și III vor putea alege între plata integrală și cea în tranșe, conform Mediafax.

 

Beneficiarii care vor alege plata eșalonată vor primi, lunar, rate egale, în valoare de minim 500 de lei, pentru o perioadă care să nu depășească cinci ani. Excepție face ultima rată, aceasta fiind una reziduală.

Ne puteți urmări și pe Google News

În cazul unei persoane care a ales Pilon II și/sau Pilon III și a acumulat, în fondul personal, suma de 100.000 de lei, va putea opta pentru încasări lunare de 500 de lei, pentru 60 de luni, urmând ca rata reziduală să aibă valoarea de 70.000 de lei. Până acum, această persoană ar fi primit cei 100.000 de lei integral, la ieșirea la pensie.

Cele trei situații în care se pot plăti pensiile din aceste categorii sunt: pensionarea pentru limită de vârstă (sau cea anticipată), pentru invaliditate sau în caz de deces.

Pentru a beneficia de plata sumei cu care a contribuit la Pilonul III, o persoană trebuie să îndeplinească următoarele trei condiții: să fi împlinit vârsta minimă de 60 de ani, să fi contribuit cu cel puțin 90 de rate lunare și să aibă în cont, în momentul respectiv, o sumă minimă, care va fi stabilită prin reglementare legală.

Lucrurile stau diferit în cazul Pilonului I, cel plătit de la stat, unde banii vin din plățile contribuabililor și servesc la plata actualilor pensionari. Pensiile Pilon II și Pilon III sunt cele acumulate într-un cont individual, privat, deschis pe numele beneficiarului, care pot fi transmise urmașilor, prin moștenire. Pilonul II de pensii este reprezentat de bani acumulați în mod direct, prin contribuțiile sociale la CAS plătite către stat, administrate de companii private. Pilonul III conține sume plătite în mod individual, din surse proprii, de către individ, iar banii sunt gestionați tot de administratori privați.