Editura Evenimentul si Capital

PNL și PDL au bătut palma pentru denumirea noului partid. Vasile Blaga: ”Partidul rezultat din fuziune se va numi PNL”

14-07/08-blaga-iohannis-nd-465x390
Autor: | | 55 Comentarii | 2400 Vizualizari

Liberalii și democrat-liberalii au bătut ieri palma pentru denumirea noului partid. Așa cum se prefigura, acesta se va numi PNL. Ca premiu de consolare, noua formațiune va avea imnul și sediul PDL

Vasile Blaga a declarat că partidul rezultat din fuziunea formațiunilor liberale și democrat-liberale se va numit PNL. Congresul pentru fuziune va avea loc pe 26 iulie. Acesta a mai anunţat că partidul nou format va avea imnul PDL şi sediul de partid unde au fost până acum liberalii, adică Aleea Modrogan numărul 1.

„Într-o astfel de negociere, fiecare trebuie să câștige. Nu poți să pleci la drum dorindu-ți ca numai unul să aibă de câștigat. PDL câștigă un mare partid politic”, a afirmat Vasile Blaga, întrebat de ce a renunțat partidul său la nume.

„S-au încheiat negocierile politice pentru unificarea dreptei. Sunt foarte mulțumit. Acest partid nu este creat doar pentru a câștiga prezidențialele, ci pentru a schimba România în bine. Noi ne dorim să câștigăm prezidențiaele cu candidatul pe care îl vom desemna după 1 august”, a spus la rândul său, președintele PNL, Klaus Iohannis.

Noul partid va fi înregistrat la începutul lui 2015, însă la alegerile prezidenţiale, cele două formaţiuni vor merge impreună ca alianţă electorală, care se va numi, potrivit președintelui PDL, Uniunea Creştin Liberală PNL –PDL.

Candidatul comun al PNL-PDL va fi anunțat în 4-5 august, au precizat Vasile Blaga și Klaus Iohannis. Tot atunci va fi stabilită și echipa de campanie pentru alegerile prezidențiale.

Urmare a negocierilor de ieri, democrat-liberalii au acceptat ca noul partid să se numească PNL, potrivit surselor EVZ. În schimb, democrat-liberalii va trebui să se mulțumescă cu premiile de consolare: imnul noului partid, „Verde- nrourat”, dar și cu sediul din Aleea Modrogan nr.1. „Noi am încheiat toate subiectele, dar ar fi o formă de respect faţă de colegii noștri, atât din PDL, cât și din PNL, să nu anunțăm public o decizie care nu este o decizie până nu este ratificată de organismele de conducere ale celor două formațiuni politice”, a afirmat vicepreședintele PNL Ludovic Orban.

Mai mult, democrat-liberalii nu s-au arătat foarte deranjați nici de faptul că nu se va mai merge pe un tandem la alegerile prezidențiale, ei pierzând astfel, funcția de premier. S-a stabilit un „gentlemen’s agreement”, potrivit căruia, dacă nu se va face tandem, atunci, la formarea Guvernului, dacă prezidențiabilul liberalilor va câștiga alegerile, la funcția de premier va avea întâietate un candidat din partea PDL, dar nu e obligatoriu, au mai precizat surse politice.

MRU, păcălit de PDL

Urmare a negocierilor cu PDL-iștii, Mihai Răzvan Ungureanu și-a asigurat supraviețuirea politică, dar nu a reușit să fie inclus în sondajul comun PNL-PDL pentru desemnarea candidatului la prezidențiale, care va avea loc după 21 iulie, data la care liberalii își vor desemna prezidențiabilul, cel mai probabil în persoana lui Klaus Iohannis.

Decizia politică este ca primvicepreședintele PDL Cătălin Predoiu să fie inclus în sondaj. În schimb, MRU va trebui să se mulțumească cu funcția de prim-vicepreședinte al PDL și cinci funcții în Biroul Politic al partidului, susțin surse democrat-liberale.

Klaus Iohannis, premiat de nemți

Președintele PNL, Klaus Iohannis, a primit ieri o distincție din partea statului german, Crucea de Ofițer al Ordinului pentru merite al Republicii Federale Germania. Ordinul de Merit al Republicii Federale Germania a apărut la inițiativa președintelui Theodor Heuss și a cancelarului Konrad Adenauer în 1951, fiind atribuit cetățenilor germani, dar și celor străini. Decernarea a fost făcută de ambasadorul Germaniei, Werner Hans Lauk.
Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate