Paulo Coelho aduce "Povestea de Craciun"

Paulo Coelho aduce "Povestea de Craciun"

In spiritul traditiei, in fiecare an, scriitorul brazilian Paulo Coelho scrie o „Poveste de Craciun” destinata publicarii in ziarele din lumea intreaga.

 In acest an, de Sarbatorile de Iarna, cititorii a 112 publicatii, ziare sau reviste, aflati in 58 de tari diferite, de pe tot Globul, se bucura de mestesugul artistic al marelui povestitor. EVZ publica, in exclusivitate in Romania, „Jonglerul”, cea mai recenta poveste a lui Paulo Coelho.

Jonglerul

„O legenda medievala spune ca, in tara care poarta azi numele de Austria, traiau un barbat si o femeie care aveau un copil. Familia Burkhard era chemata, de Craciun, sa-i distreze pe oameni recitand poezii, cantand baladele trubadurilor si facand scamatorii. Niciodata nu le ramaneau insa suficienti bani ca sa-si cumpere unul altuia cadouri, asa ca tatal ii zicea fiului sau:

Ne puteți urmări și pe Google News

- Stii de ce sacul lui Mos Craciun nu ramane niciodata gol, desi sunt foarte multi copii? Pentru ca nu are in el doar jucarii, ci si multe alte lucruri pe care trebuie sa le daruiasca oamenilor: „daruri invizibile”. Astfel, intr-o familie nefericita, incearca sa aduca intelegere si armonie in noaptea sfanta a crestinatatii. Acolo unde lipseste dragostea, seamana credinta in inimile copiilor. Acolo unde viitorul se arata intunecat si nesigur, aduce speranta. In cazul nostru, dupa ce Mos Craciun trece pe la noi, suntem fericiti ca traim si ca le putem aduce bucurie oamenilor prin ceea ce facem. Sa nu uiti asta niciodata!

Dupa ceva vreme, cand fiul lor deja nu mai era un copil, s-a intamplat ca drumurile sa ii duca pe cei trei in orasul Melk. S-au oprit in fata abatiei, a carei constructie abia fusese incheiata.

- Tata, mai tii minte ca mi-ai vorbit, cu multi ani in urma, despre darurile invizibile ale lui Mos Craciun? Cred ca mi-a dat si mie unul: chemarea de a deveni preot. Sa nu te superi, dar as vrea sa fac acum primul pas ca sa ma apropii de visul meu.

Cu toate ca ar fi avut nevoie de ajutorul fiului lor, parintii l-au inteles si i-au respectat dorinta. Au batut la usa manastirii, iar calugarii i-au intampinat cu multa caldura si l-au primit pe tanarul Burkhard ca novice.

A venit si Ajunul Craciunului. Chiar in acea seara, in Melk s-a intamplat o minune: Fecioara Maria, cu Pruncul Iisus in brate, a sosit la manastire. Plini de mandrie, calugarii s-au asezat la rand in fata ei, vrand sa-i arate credinta si bucuria lor. Unul dintre ei i-a aratat frumoasele picturi ce decorau lacasul, altul i-a adus o Biblie, al carei proces de transcriere si ilustrare a durat o suta de ani, iar altul i-a spus toate numele sfintilor.

Ultimul era tanarul Burkhard, care-si astepta randul plin de nerabdare. Cum parintii lui erau oameni simpli, singurele lucruri pe care le invatase de la ei erau cateva scamatorii si jonglerii. Calugarii stiau asta si, cand i-a venit si lui randul, au vrut sa puna capat ceremoniei, gandindu-se ca fostul scamator oricum nu putea avea nimic important de spus sau de aratat, ba chiar era posibil sa strice placuta impresie lasata de ei. Numai ca, in adancul sufletului sau, baiatul simtea nevoia de a le da ceva din sine lui Iisus si Fecioarei. Rusinat, sub privirile dezaprobatoare ale celorlalti calugari, a scos niste portocale din buzunar: le arunca in aer si le prindea, facandu-le sa zboare prin aer, in forma de cerc, asa cum facea cand mergea cu familia prin targuri.

Copilul Iisus, asezat in poala mamei, a inceput sa bata din palme de bucurie, iar Fecioara i-a intins Pruncul tanarului Burkhard, lasandu-l sa-L tina in brate o clipa. Legenda se incheie spunand ca, datorita acestei minuni, la fiecare doua sute de ani, un nou Burkhard bate la usa Abatiei Melk, e primit si, tot timpul cat se afla acolo, „darurile invizibile” schimba inimile tuturor celor care il cunosc.”

BESTSELLER Ultimul roman scris de Coelho, „Vrajitoarea din Portobello”, este cel mai bine vandut titlu al Editurii Humanitas in anul 2007. Cartea se afla pe locul intai in topul vanzarilor, cu 26.440 de exemplare. „Vrajitoarea...” este cel de-al zecelea titlu aparut in seria de autor. „Alchimistul” , publicat in 2002, este cel mai bine vandut titlu al scriitorului in Romania.