Până și legea cea mai blândă i-a trimis la pușcărie

Până și legea cea mai blândă i-a trimis la pușcărie

Ioan Becali este considerat de magistrați creierul care a pus la cale 12 transferuri frauduloase de fotbaliști. Judecătorii arată că Gică Popescu și-a recunoscut vina atunci când a plătit o parte din prejudiciu.

Cele două judecătoare, Anca Alexandrescu și Codruța Strîmb, de la Curtea de Apel București, au făcut publică motivarea sentinței prin care i-au trimis la pușcărie pe cei opt impresari și șefi de cluburi din dosarul „Transferurilor”. Giovani Becali, închis la Slobozia, a fost inițiatorul și principalul beneficiar, împreună cu fratele său, Victor Becali, a activității ilicite: 12 transferuri frauduloase.

În ceea ce-l privește pe Cristi Borcea, acesta „a avut o contribuție esențială, determinată de funcțiile de conducere deținute în cadrul Clubului Dinamo București”. Instanța a arătat faptele agravante: prejudiciul foarte mare (13 milioane de dolari), modalitatea de elaborare a faptelor și multitudinea infracțiunilor. Pe 172 de pagini, judecătoarele au explicat că au analizat atât prevederile noului Cod Penal, dar și ale vechiului Cod Penal, iar aceste condamnări erau cele mai favorabile acuzaților. În cazul lui Gică Popescu, închis la Rahova, cariera sportivă de excepție și faptul că acesta a plătit o parte din prejudiciu i-au adus o condamnare spre minim. De altfel, achitarea unei plăți din paguba adusă statului „după sesizarea organului de urmărire penală, în anul 2006, denotă recunoașterea faptei, prejudiciul cauzat bugetului de stat fiind acoperit în parte”.

Maestrul contabilității

Gheorghe Copos, închis la Rahova, a fost președinte și patron al Clubului de Fotbal „Rapid București”, a fost găsit vinovat în cazul transferurilor lui Florin Bratu și Cristian Dulca. Cea mai gravă acuzație este cea din septembrie 2003, când a înregistrat în contabilitate suma de 100.000 de dolari pentru transferul lui Bratu, contractul real fiind de 2.750.000 de dolari. Curtea a reținut ca circumstanțe atentuante faptul că afaceristul s-a prezentat de fiecare dată când a fost chemat de autorități și că nu are antecedente penale (dosarele Loteria I și II sunt încă pe rolul instanțelor).

Pionul esențial

Cristi Borcea, încarcerat la Penitenciarul Slobozia, fost președinte executiv al Clubului de fotbal Dinamo, ar fi avut o contribuție esențială la planul lui Ioan Becali, prin funcția sa. El a primit o condamnare orientată spre mijlocul pedepsei. Borcea a fost găsit vinovat în cazul a șase transferuri: Florin Cernat, Cosmin Contra, Paul Codrea, Bogdan Mara, Adrian Mihalcea și Nicolae Mitea. Judecătorii au atras atenția că Borcea a păcălit atât Statul Român, prin neplata impozitelor, dar și Clubul Dinamo și Federația Română de Fotbal.

Transferul penal

Gheorghe Nețoiu, închis la Penitenciarul Craiova, a fost găsit vinovat pentru un singur transfer și a primit o pedeapsă mai mică. Este vorba de cazul Alexa Dan, iar clubul chinez Beijing Guoan a virat suma de 403.000 de euro în contul unui offshore. „Curtea reține activitatea infracțională redusă a acestuia, prin raportare la ceilalți inculpați din cauză, participând doar la realizarea unui singur transfer, dar și că inculpatul a deschis un cont cu suma de 116.064 lei, asupra căreia s-a instituit măsura popririi, în vederea recuperării prejudiciului”, au notat judecătorii.

„Bătrân și bolnav”

În cazul lui Jean Pădureanu, închis la Spitalul Penitenciar Rahova, instanța a arătat că a avut o funcție importantă, președinte la Gloria Bistrița. Totuși, el păcălit clubul în transferurile lui Lucian Sânmărtean și al lui Ionel Ganea. Curtea va ține seama și de faptul că acesta „are o vârstă înaintată (n.r.- 78 de ani) și o stare de sănătate șubredă – împrejurări, de altfel, existente și la data faptelor, a acoperit o parte din prejudiciu, iar prin depozițiile sale a contribuit la stabilirea situației de fapt, chiar dacă nu a recunoscut săvârșirea faptelor”.

Noul Cod, mai drastic

În cazul lui Mihai Stoica, închis la Rahova, instanța a arătat că a avut o funcție importantă, director la Oțelul Galați, club pe care l-a prejudiciat prin acțiunile sale. El a fost găsit vinovat în cazul a două transferuri, Iulian Arhire și Florin Cernat. Instanța a explicat că acuzațiile lui Mihai Stoica nu s-ar fi prescris nici pe Codul Penal vechi, nici pe noul Cod Penal. Judecătoarele au calculat că managerul echipei Steaua București ar fi primit pe Codul din 1969, 3 ani și 6 luni de închisoare, în timp ce pe noul Cod Penal - 4 ani și 8 luni. În final, au ales pedeasa cea mai mică.

Omul cu contul

Victor Becali, închis la Slobozia, este considerat unul dintre inițiatorii acestor transferuri frauduloase. Acuzațiile cel mai grave au fost cele de spălare de bani, după ce sute de mii de dolari au trecut prin conturile unor firme off – shore, controlate de el și de fratele său, prin intermediul unor avocați. Banii au ajuns în contul său de la București. Victor Becali a retras banii cu titlul fraudulos de „construcție imobiliară” sau „comision”. Acesta a fost unul din motivele pentru care a primit spre maximul pedepsei.