Editura Evenimentul si Capital

PAGUBELE aduse statului sunt GREU de RECUPERAT. Fiscul lasă mașinile de LUX pe butuci, de frica hoților. BOLIZII bogătașilor nu își găsesc clienți din cauza PREȚULUI sau pentru că pur și simplu sunt modificate cu PROST GUST

Mașinile de lux ale lui Cornel Penescu, pe vremea când îi mergeau afacerile FOTO: LIBERTATEA
Autor: | | 45 Comentarii | 11643 Vizualizari

Persoane cu funcții importante, oameni de afaceri și politicieni și-au pierdut, din cauza lăcomiei, libertatea, dar și averile. Justiția le-a luat casele, mașinile și lucrurile de preț pentru a recupera prejudiciile create și calculate în dosarele penale. Puțini se înghesuie să le cumpere. Nu sunt interesante fie din cauza prețului, fie din cauză că foștii lor proprietari le-au adaptat propriilor gusturi care nu sunt pe placul altora.

Aproape 900 de mașini au fost indisponibilizate de Poliția Română, anul trecut. Tot în 2014, ANAF a reușit să vândă doar 80 de mașini, pe care a încasat aproape 1.700.000 de lei. Acest eșec al Fisc-ului a fost pus pe seama comunicării slabe dintre instituțiile care gestionează bunurile sechestrate, care duce, în multe situații, la deprecierea acestora și, prin urmare, bugetul de stat pierde bani, au atras atenția reprezentanții Ministerului Justiției. În sprijinul ANAF, de la 1 aprilie ar trebui să funcționeze Agenția pentru valorificarea bunurilor confiscate, care se află direct în subordinea Ministerului de Finanțe. Oficial, nimeni nu știe dacă Agenția se înființează.

Vânzări slabe

În 2014, Poliția Română, prin diferite servicii, a indisponibilizat, în urma cercetărilor efectuate în dosarele penale sau aplicării unor amenzi, 847 de mașini. În același an, în urma comunicării soluțiilor definitive de confiscare de către instanțele de judecată și parchete, polițiștii au predat agențiilor de valorificare, din subordinea ANAF, 197 de mașini. Dintre acestea, ANAF a vândut doar 80 de mașini intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului, valoarea totală a acestora fiind de 1.675.653 lei.

Așteaptă sentința

Ministerul Finanțelor Publice a precizat, pentru EVZ, că valorificarea bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului trebuie să îndeplinească următoarele condiții: au o situație clară din punct de vedere juridic, în sensul că au intrat cu titlu definitiv în proprietatea privată a statului, sunt în stare de funcționare și corespund din punct de vedere tehnic pentru a circula pe drumurile publice, conform legislației în vigoare.

 

 

Mașinile confiscate se raportează printr-o comisie, către alte instituții publice: ministerelor, autorităților publice centrale și locale, în limita normativelor de dotare, precum și instituțiilor de cult, Societății Naționale de Cruce Roșie din România și organizațiilor neguvernamentale acreditate de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice ca furnizori de servicii sociale/cantine sociale și care desfășoară efectiv astfel de activități.

Piese de schimb

În privința mașinilor care nu îndeplinesc condițiile de raportare, depozitare, de la locul unde se află sunt atribuite cu titlu gratuit, ca piese componente, prin unitățile de colectare și valorificare a deșeurilor sau se distrug.

În anul 2014, Ministerul Finanțelor Publice nu a aprobat atribuirea cu titlu gratuit a niciunui autovehicul care nu a îndeplinit condițiile de raportare către Secretariatul General al Guvernului, a precizat, pentru EVZ, reprezentanții ministerului.


FOTO: Cornel PenescuFamilia Simonei Halep, Marian Iancu și Cornel Penescu sunt doar câțiva dintre cei cărora instanța a decis să le indisponibilizeze mașinile de lux.

Sechestru pe mașinile lui Halep

Chiar la sfârșitul anului trecut, familiei Simonei Halep i-au fost puse sub sechestru mașinile de lux, din cauza unor datorii neplătite: un Audi, un Seat și un Fiat. Potrivit prosport.ro, este vorba de firma Lacto Mony SRL, care aparține familiei Halep și care are datorii foarte mari la stat. ANAF a oferit posibilitatea ca plata să se facă în următoarele șase luni, ceea ce înseamnă că în perioada următoare nu se va recurge la executare silită. Potrivit aceleiași surse, problemele financiare sunt încă din 2008


FOTO : Instanța a decis confi scarea mașinilor clubului lui Cornel PenescuPenescu, fără mașinile clubului

Problemele cu Justiția ale omului de afaceri Cornel Penescu au început în 2009, când a fost reținut în dosarul „Mită în fotbal”, sub acuzația că a dat șpagă arbitrilor. Pentru o perioadă de nouă luni, finanțatorul echipei FC Argeș a stat în penitenciarul de la Colibași.

Procurorii DNA au pus atunci sechestru pe mașinile clubului, printre care se află și autocarul cu care se deplasau fotbaliștii. Banca i-a luat lui Penescu și vila luxoasă pe care el o deținea în Pitești, în contul unei datorii de 12 milioane de lei pe care patronul clubului din Pitești nu a mai putut să o achite. A pierdut și toate mașinile de lux, afacerile nemaifiind profitabile.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Economie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate