OPINIA UNUI GURU al investițiilor. ROMÂNIA, cea mai interesantă piață de investiții din regiune

OPINIA UNUI GURU al investițiilor. ROMÂNIA, cea mai interesantă piață de investiții din regiune

România face parte din top trei cele mai interesante piețe pentru investiții, în zonă, având potențialul de a deveni pentru o perioadă destul de lungă piața cu cea mai mare creștere economică, este de părere Greg Konieczny, Director de Strategii de Specialitate, Templeton Emerging Markets Group.

Acesta a acordat un interviu unuia dintre cei m,ai versași investitori din lume, Mark Mobius, Presedinte Executiv al Templeton Emerging Markets Group.

Iată, potrivit lui Konieczny, ce face din România cea mai atractivă piață din zonă în acest moment, mult peste alte două piețe interesante, cu o  mulțime de oportunități: Turcia și Rusia.

„Rusia a avut de suferit în urma conflictului militar cu Ucraina și a sancțiunilor internaționale care au urmat, suprapuse tendinței de scădere a prețului petrolului. Totuși, actualele evaluări de piață par să reflecte deja știrile negative. Prețul petrolului și-a revenit puțin anul acesta, ceea ce ar trebui să ajute bugetul de stat și deficitul de cont curent al Rusiei”, este de părere Greg Konieczny.

„ Totuși, observăm oportunități de investiții foarte limitate în sectorul de petrol și gaze din Rusia, din cauza implicării puternice a statului. Suntem mult mai optimiști în legătură cu perspectivele sectoarelor IT și de consum, care pot beneficia de îmbunătățirea economiei rusești”, a completat acesta.

Pe de altă parte, Turcia, o țară în plină dezvoltare în ultimul timp, și care are în plan și aderarea la Uniunea Europeană, a pierdut mult din cauza instabilității din ultimul timp, generată de lovitura de stat.

„Piața din Turcia a fost foarte volatilă anul acesta, iar scăderile recente generate de lovitura de stat eșuată din această vară au adus piața la un nivel pe care noi în considerăm ca fiind atractiv comparativ cu alte piețe regionale. Companiile turcești listate tind să aibă în general o poziție mai bună decât competitorii lor din regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu și Africa) în ceea ce privește guvernanța corporativă, structura balanței contabile, managementul executiv, credibilitatea și capacitatea de export. De asemenea, consumul a avut o creștere susținută în Turcia, în pofida scăderii activității din turism. Ca urmare a recentelor performanțe slabe ale pieței și monedei turcești, vedem oportunități de investiții în companiile turcești orientate spre consum și în exportatori”, consideră specialistul. În opinia sa, dintre piețele de frontieră din Europa de Est, cea mai atractivă este România. Există chilipiruri din punct de vedere al evaluărilor, randamente ridicate ale acțiunilor și perspective bune pentru oferte publice inițiale ale unor companii de stat, dar și private. Produsul intern brut a avut o evoluție solidă în ultimii ani, iar în primul semestru din 2016 a înregistrat o creștere de 5%, ceea ce plasează România în poziția de a deveni economia cu cea mai rapidă creștere din Uniunea Europeană (UE).