Editura Evenimentul si Capital

Omul deplin al Renașterii

Sever Voinescu
Autor: | | 3 Comentarii | 700 Vizualizari

Deși îl leagă de Florența doar nașterea și anii primei formări, nu poți să te plimbi prin oraș și să nu te gîndești la Leonardo Da Vinci, fie și pentru că muzeele florentine adăpostesc multe dintre lucrările sale (de pildă, excepționala ”Bunăvestire” de la Uffizi).

 Deși a trăit mai tot timpul la Milano, Leonardo a rămas un spirit florentin, dacă nu cumva o asemenea clasificare locală a unui geniu de anvergura sa este o blasfemie ori, și mai grav, o eroare. Ca să-l parafrazez pe Noica, el a fost omul deplin al Renașterii. Precum Renașterea însăși, sursa profundă a creativității sale uimitoare este inexplicabilă. Știm cine i-au fost maeștrii, știm cu cine se întîlnea, știm cum i-au venit multe dintre idei (mai ales pentru că ne-au rămas ample note ale sale, dar și pentru că cei mai mulți dintre contemporanii săi știau bine cu cine au de-a face și aveau grijă să mărturisească ce aflau despre el) - dar sentimentul că acest om vine de undeva din infinitul cosmic, trece pe la noi prin lume și pleacă mai departe este irepresibil. Regulile lui Leonardo sînt ale lui Leonardo și atît - este jumătate comic și jumătate trist cînd citim felul în care îi compătimea pe tinerii pictori care încercau să-i urmeze maniera. Ziși ”leonardeschi”, acești pictori nu erau nici puțini și, unii dintre ei, erau chiar valoroși. Dar ambiția de fi ca Leonardo îi condamna la nerealizarea potențialului lor real, a talentului, cu care, neîndoilenic, cei mai mulți dintre ei veniseră pe lume.

Amatorii de superficial rețin despre el că a imaginat elicoptere, submarine și costume de scafandru. E de bonton, ca într-un dicționar al ideilor primite de-a gata, să te minunezi că a desenat asemenea schițe, cînd vine vorba despre Leonardo. Amatorii de ocultism, se uită la Cina cea de taină și văd semne ascunse, mesaje enigmatice și adevăruri interzise (unii, fac milioane de euro scriind despre asemenea prostii). Amatorii de matematici îi analizează desenele și geometriile - ”omul vitruviu” este deja un brand, îl găsești reprodus peste tot, pe tricouri, afișe, coperți de reviste. Interesant este că ”omul vitruviu”, deși pare enigmatic, nu este deloc așa. În fine, amatorii de pictură se mulțumesc să-i admire lucrările și să guste misterul cu care era în stare să le înzestreze, pictînd în maniera ”sfumato”. După părerea multora, ”sfumato” l-a ajutat pe Leonardo să atingă un grad de elevație metafizică colosal, ajungînd la suprema împlinire a oricărui pictor: să picteze nevăzutul. În sens strict tehnic, ”sfumato” înseamnă încețoșarea discretă a liniilor și  limitarea clarității perspectivelor. Dar felul în care Leonardo pictează în ”sfumato” este unic, pentru că senzația de mister, de incertitudine se convertește rapid într-o nouă cunoaștere. În cazul celor mai mulți artiști care practică ”sfumato”, rămînem la mister și la imaginație. La Leonardo, e ca și cum am vedea fața nevăzută a lunii - trecem de mister și avem o nouă cunoaștere, experimentînd misterul.

Leonardo este autorul faimosei aserțiuni după care pictura este un produs al minții. Nu ochiul și nu sufletul trebuie lăsate să decidă cînd vedem o lucrare a lui Leonardo. Precizez, însă, că folosirea minții trebuie să fie deplină. ”Așa cum orice este divizat se prăbușește, și o minte care rămîne divizată între mai multe discipline de studiu este slabă și confuză” - notează, undeva, Leonardo. Experineța absolută a rațiunii duce, de fapt, la ceva cu totul misterios, la acel loc în care conturul lucrurilor devine incert și ceea ce ”vedem” poate fi însăși spinarea lui Dumnezeu. Cum relativitatea contururilor se constată cel mai bine în mișcare, Leonardo era convins că pictura trebuie să exploreze mișcarea. Pînă și stările psihice sînt, de fapt, forme de mișcare - am găsit în notele lui o observație care m-a pus pe gînduri: ”tristețea este o formă de mișcare a creierului”.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
18:52 UPDATE. Trupul Stelei Popescu, depus la Teatrul „Constantin Tănase”. Sute de oameni, APLAUZE și FLORI pentru MAREA ACTRIȚĂ 18:08 Stela Popescu. DEZVĂLUIRE DIN TRECUTUL NEȘTIUT al artistei. Foto în articol 18:08 A presimțit Stela Popescu că va muri? „Am avut trei vise...” 14:43 Stela Popescu. CE PENSIE JENANTĂ AVEA marea actriță… Vom ști vreodată să ne respectăm valorile? 14:16 Stela Popescu. Momentele de aur care au făcut-o cea mai iubită actriță de revistă din România 14:10 Ion Iliescu, foarte afectat de moartea marii actriţe Stela Popescu 13:55 Oana Pellea, MESAJ la moartea Stelei Popescu:„Putea fi salvată (...) Doamne, cât de nepăsători, indiferenți și grăbiți trecem...” 13:30 Cum își iau RĂMAS bun de la STELA Popescu colegii de la ”CONSTANTIN TĂNASE” 13:26 De ce a murit Stela Popescu, cea mai iubită actriță a românilor 13:26 Ultima înregistrare cu Stela Popescu, în urmă cu două săptămâni, alături de Dan Negru: ,,Am vorbit despre Ierusalim” 13:25 Stela Popescu. MAREA DORINȚĂ neîmplinită a actriței... 13:23 Stela Popescu. TERIBILA ÎNTÂMPLARE care i-a marcat toată viaţa. DEZVĂLUIRI EXCLUSIVE! 13:22 Stela Popescu, în ULTIMUL spectacol în care a jucat. Plină de viață, pe scenă, cu TREI zile înainte de dispariția tragică 13:07 Tamara Buciuceanu, ÎN LACRIMI după moartea Stelei Popescu: „Cel mai trist moment din viața mea” 12:50 Stela Popescu. Loredana Groza, MĂRTURISIRE la moartea marii actrițe 12:33 Stela Popescu. Actrița trăia în centrul Bucureștiului, ÎNTR-O VILĂ DE LUX 12:33 Stela Popescu A MURIT! Ce s-a descoperit pe masa artistei și ce urma să facă înainte de a înceta din viață 12:03 CONTROVERSE după trecerea în neființă a Stelei Popescu. Putea fi evitată MOARTEA acesteia? Un cunoscut medic vorbește STAREA ACTRIȚEI la ultima ieșire 11:15 Stela Popescu a murit! Alexandru Arșinel este devastat: „Vai de mine” 10:45 După 61 de ani petrecuţi pe scenă, Steaua teatrului de revistă românesc s-a stins fulgerător

Articole salvate