Editura Evenimentul si Capital

Oaspetele ciudat din casa lui Iuliu Maniu, de la Bădăcin

Placa de calcar din casa lui Iuliu Maniu
Autor: | | 0 Comentarii | 1509 Vizualizari

Oaspetele are aproape 2000 de ani și este pus la loc de cinste. Cine vizitează casa de la Bădăcin, a lui Iuliu Maniu, va rămâne surprins.

Este vorba  de o placă de calcar, din anul 213, care a aparținut împăratului roman Caesar Marcus Aurelius Antoninus. Aceasta a fost salvată de Iuliu Maniu, care a încastrat-o în peretele verandei casei de la Bădăcin!  Este un document istoric, păstrat în condiții la care nu multă lume s-ar fi putut gândi.

Placa, de calcar galben, a fost inscripționată în anul 213, la ordinul împăratului roman Caracalla, sub numele lui oficial  Imperator Caesar Marcus Aurelius Antoninus Pius Felix Augustus,  cu ocazia vizitei acestuia în Dacia, informează echipa de campaniei Salvați Casa lui Iuliu Maniu de la Bădăcin.

Placa se vede în partea dreaptă a imaginii, deasupra brâului colorat

„Șase astfel de plăci au fost inscripționate în anul 213 din care, până astăzi, au fost păstrate doar trei. Două dintre acestea se află la Muzeul din Zalău, iar una  a fost salvată în anul 1934 de Iuliu Maniu, care a înțeles valoarea acesteia, și pentru a o feri de intemperii, a zidit-o în peretele verandei casei de la Bădăcin, unde se află și astăzi, în stare foarte bună de conservare”, ne spune părintele Cristian Borz, cel care se ocupă de casa lui Iuliu Maniu de la Bădăcin. Cu ocazia lucrărilor de reabilitare a casei lui Iului Maniu, ce s-au desfășurat în această toamnă, veranda casei a fost decopertată, placa fiind acum vizibilă din exterior.

„În acea vreme nu existau muzee și era o practică a familiilor de nobili să salveze obiectele vechi de la pieire. Astfel, Iuliu Maniu a salvat placa găsită de niște țărani, încastrând-o în peretele casei de la Bădăcin, în anul 1934. De-a lungul anilor, placa a fost acoperită cu var de cei care au avut în primire casa, dar aceasta a rămas intactă”, explică Cristian Borz, custodele casei.

Descoperirea

Profesorul dr. Ioan Piso, fostul  director al Muzeului Transilvania, a fost în vară să vadă placa și starea de conservare și a oferit cu această ocazie și câteva detalii despre aceasta. Astfel am aflat că placa a fost găsită  în anul 1934 de țărani în partea de sud-est a castrului de pe Pomet, lângă porta decumana (poarta din spate a castrului), fiind încastrată deasupra intrării. Aceasta este de construcție de calcar galben, având dimensiunea de 65 de cm lățime, 146 cm lungime și 13 cm grosime cu literele inscripționate de 5-6 cm. Textul de pe placă, după traducere, cuprinde următorul mesaj: „placa-   caracalla  Împaratul Caesar, Marcus Aurelius Antoninus, cel pios, Augustus, cel fericit, mare învingător al parților, mare preot, mare învingător al britannilor, investit cu puterea tribuniciană pentru a 16-a oară, aclamat imperator (învingător) de două ori, consul de patru ori, părinte al patriei, proconsul, a făcut (aceasta)”.

„Avem de-a face cu împăratul Caracalla, al carui nume oficial este însă Imperator Caesar Marcus Aurelius Antoninus Pius Felix Augustus. Prin cifra puterii tribuniciene (16), inscripția se datează în anul 213, anul vizitei pe care Caracalla a întreprins-o împreună cu mama sa, împărăteasa Iulia Domna Augusta, în Dacia, înainte de a se îndrepta spre Orient împotriva parților. Cu ocazia vizitei în Dacia au fost facute mari pregătiri, de pildă modernizări ale castrelor, cum ar fi cel de pe Pomet (Porolissum)“, scrie prof. Ioan Piso.

Potrivit profesorului dr. Ioan Piso, placa este în formă de  tabula ansata, cu alte cuvinte, cu „urechiușe”, folosite pentru plăcuțele votive pentru a fi prinse de pereți. Ansele sunt umplute cu frunze de acant, în timp ce în colțurile de sus se disting delfini. Pe placă se poate citi clar următorul text: „Imp(erator) Caes(ar) M(arcus) Aur(elius) Antoni-nus pius Aug(ustus) felix Part(h)i-cus maximus pontifex max(imus) Brit(annicus) max(imus) trib(uniciae) pot(estatis  5   XVI imp(erator) II co(n)s(ul) IIII p(ater) p(atriae) pro-co(n)s(ul) fecit.”

Părintele Simion Man a fost martor la aducerea plăcii la Bădăcin: „…în timp de iarnă, cu zăpadă multă, şi pe un frig cu gheţuş, fiind şi eu, elev de liceu în ultimele clase şi fiind acasă şi Iuliu Maniu, ne pomenim cu două sănii încărcate cu 6 plăci de piatră cu înscrisuri în limba latină, trase cu tracţiune animală şi conduse de 6 persoane, oameni înalţi, mari şi tari,îmbrăcaţi în haine de lână, de iarnă. Acestea erau aduse ca omagiu lui Iuliu Maniu de către conducerea satului.” (21 Informaţii primite de la prof. dr Ioan Piso, director al Muzeului de Istorie a Transilvaniei din Cluj între 1997-20112 Părintele Simion Man, op. cit. p. 105.)

 „Salvați istoria națională, Salvați Casa lui Iuliu Maniu!” continuă și în 2016

Iuliu Maniu a înțeles importanța păstrării acetor „urme” ale trecerii Împăratului Caracalla pe pământul Daciei. Ar trebuie c ași noi, românii, să ne dăm seama că trebuie să  păstrăm, spre neuitare și spre luare aminte, casa lui Iuliu Maniu, de la Bădăcin. Unul dintre cei mai mari și înțelepți oameni politici pe care i-a avut România. Reamintim că din luna februarie a anului trecut se desfăşoară campania publică „Salvaţi Istoria Naţională, Salvaţi Casa lui Iuliu Maniu din Bădăcin!“, care îşi propune strângerea de fonduri pentru salvarea casei de la prăbuşire şi redarea acesteia publicului larg, campanie ce se adresezează tuturor românilor din ţară şi străinătate.

Doritorii pot să sprijine acest proiect, donând în conturile:

Lei: RO22RZBR0000060002085400

Euro: RO18RZBR0000060002899205

Dolari: RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730

Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com

deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu-Silvaniei, jud. Sălaj.
Alte articole din categoria: Cultură

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
10:13 Cristina Tarcea, șefa ICCJ despre becul schimbat la SIPA: „O fi fost un bec cu putere mare de iluminare” 07:25 Raportul privind arhiva SIPA pe înţelesul tuturor. O parte din arhiva SIPA a rămas la Ministerul Justiţiei 07:05 Ultimul șef al SIPA: „Raportul Comisiei mi se pare unul superficial” 00:00 O nouă diversiune de tip securistic marca Tudorel Toader: Falsificarea Listei SIPA | ROMÂNIA LUI CRISTOIU 00:00 Marius Oprea: Monica Macovei a primit un CD pe care se afla opisul dosarelor din arhiva SIPA 21:32 Dragnea a RĂBUFNIT după raportul publicat de EVZ. "DESECRETIZARE! E important ceea ce e în arhivele SIPA" 18:23 DEZVĂLUIRI BOMBĂ! Fostul șef al SIPA, desemnat șef la SIE 13:45 REACȚIA lui Grindeanu despre desecretizarea arhivei SIPA: „S-a făcut un pas important” 13:44 PRIMA REACȚIE a lui Toader după desecretizarea arhivei SIPA. Ce spune despre Laura Codruța Kovesi 13:17 Predoiu, despre raportul SIPA: „L-am trimis la CSAT şi l-am clasificat; Nu cunoşteam conţinutul arhivei” 12:39 Scântei: „Unele dosare SIPA au fost XEROXATE. Îi cer ministrului Toader să explice cum documente CLASIFICATE au ajuns în presă” 11:48 Preşedintele UNJR: „Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013?” 10:14 REACȚIA lui Băsescu cu privire la arhiva SIPA: Oricât încearcă „băieţii veseli” să arunce responsabilitatea la CSAT, nu merge 10:08 Dan Andronic, despre judecătorul Cristi Danileț: „Nu cred că le-a copiat el...esta MÂNA unui PROFESIONIST” 09:16 Cine A INTRAT în Arhiva SIPA. Ministerul Justiției a publicat lista 07:35 Au apărut primele pagini din RAPORTUL SECRET al ARHIVEI SIPA - FOTO 07:04 ACUM puteți citi DOCUMENTUL INTEGRAL! Am pus mâna pe RAPORTUL SECRET cu privire la Arhiva SIPA! 00:00 “Ați vrut dovezi, na Dovezi!" Jurnalistul Dan Andronic ARUNCĂ SISTEMUL ÎN AER 00:00 Ancheta DIICOT privind arhiva SIPA este în „stadiu incipient”

Articole salvate