Editura Evenimentul si Capital

Oaspetele ciudat din casa lui Iuliu Maniu, de la Bădăcin

Placa de calcar din casa lui Iuliu Maniu
Autor: | | 0 Comentarii | 1518 Vizualizari

Oaspetele are aproape 2000 de ani și este pus la loc de cinste. Cine vizitează casa de la Bădăcin, a lui Iuliu Maniu, va rămâne surprins.

Este vorba  de o placă de calcar, din anul 213, care a aparținut împăratului roman Caesar Marcus Aurelius Antoninus. Aceasta a fost salvată de Iuliu Maniu, care a încastrat-o în peretele verandei casei de la Bădăcin!  Este un document istoric, păstrat în condiții la care nu multă lume s-ar fi putut gândi.

Placa, de calcar galben, a fost inscripționată în anul 213, la ordinul împăratului roman Caracalla, sub numele lui oficial  Imperator Caesar Marcus Aurelius Antoninus Pius Felix Augustus,  cu ocazia vizitei acestuia în Dacia, informează echipa de campaniei Salvați Casa lui Iuliu Maniu de la Bădăcin.

Placa se vede în partea dreaptă a imaginii, deasupra brâului colorat

„Șase astfel de plăci au fost inscripționate în anul 213 din care, până astăzi, au fost păstrate doar trei. Două dintre acestea se află la Muzeul din Zalău, iar una  a fost salvată în anul 1934 de Iuliu Maniu, care a înțeles valoarea acesteia, și pentru a o feri de intemperii, a zidit-o în peretele verandei casei de la Bădăcin, unde se află și astăzi, în stare foarte bună de conservare”, ne spune părintele Cristian Borz, cel care se ocupă de casa lui Iuliu Maniu de la Bădăcin. Cu ocazia lucrărilor de reabilitare a casei lui Iului Maniu, ce s-au desfășurat în această toamnă, veranda casei a fost decopertată, placa fiind acum vizibilă din exterior.

„În acea vreme nu existau muzee și era o practică a familiilor de nobili să salveze obiectele vechi de la pieire. Astfel, Iuliu Maniu a salvat placa găsită de niște țărani, încastrând-o în peretele casei de la Bădăcin, în anul 1934. De-a lungul anilor, placa a fost acoperită cu var de cei care au avut în primire casa, dar aceasta a rămas intactă”, explică Cristian Borz, custodele casei.

Descoperirea

Profesorul dr. Ioan Piso, fostul  director al Muzeului Transilvania, a fost în vară să vadă placa și starea de conservare și a oferit cu această ocazie și câteva detalii despre aceasta. Astfel am aflat că placa a fost găsită  în anul 1934 de țărani în partea de sud-est a castrului de pe Pomet, lângă porta decumana (poarta din spate a castrului), fiind încastrată deasupra intrării. Aceasta este de construcție de calcar galben, având dimensiunea de 65 de cm lățime, 146 cm lungime și 13 cm grosime cu literele inscripționate de 5-6 cm. Textul de pe placă, după traducere, cuprinde următorul mesaj: „placa-   caracalla  Împaratul Caesar, Marcus Aurelius Antoninus, cel pios, Augustus, cel fericit, mare învingător al parților, mare preot, mare învingător al britannilor, investit cu puterea tribuniciană pentru a 16-a oară, aclamat imperator (învingător) de două ori, consul de patru ori, părinte al patriei, proconsul, a făcut (aceasta)”.

„Avem de-a face cu împăratul Caracalla, al carui nume oficial este însă Imperator Caesar Marcus Aurelius Antoninus Pius Felix Augustus. Prin cifra puterii tribuniciene (16), inscripția se datează în anul 213, anul vizitei pe care Caracalla a întreprins-o împreună cu mama sa, împărăteasa Iulia Domna Augusta, în Dacia, înainte de a se îndrepta spre Orient împotriva parților. Cu ocazia vizitei în Dacia au fost facute mari pregătiri, de pildă modernizări ale castrelor, cum ar fi cel de pe Pomet (Porolissum)“, scrie prof. Ioan Piso.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Cultură

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate