OAMENII DE LÂNGĂ NOI. Străini în parc

OAMENII DE LÂNGĂ NOI. Străini în parc

Sunt pline parcurile cu copii străini. Au venit în vacanță cu părinții din Italia, Spania și alte țări pe unde părinții lor au fugit de deznădejde sau cu speranță.

 Unii s-au născut acolo și vorbesc limba maternă greu sau, cu accentul locului unde trăiesc. Sunt efervescenți de parcă ar vrea să-și pună în buzunarul cu amintiri fiecare clipă pe care o petrec aici, în țara despre care unii știu doar că e locul de care părinților lor le este atât de dor încât se agață cu disperare de orice fotografie sau obiect pe care le au din țară. Pe o bancă, doi adolescenți, ea și el. El, străin. Fiecare stă cu mâna pe lemnul băncii, îi despart doar milimetri, dar se ating din greșeală, timid, retrăgându- se discret dintr-un început de mângâiere.

-Cum e școala de acolo?- întreabă ea.

-E bine. Mi-e dor de învățătoarea noastră. Ai mai văzut-o?

Ne puteți urmări și pe Google News

-Da, e tot la noi. A luat altă clasă când am intrat noi în a V-a. E bună și frumoasă și ne întreabă una-alta când ne întâlnim. Profesorii voștri cum sunt?

-Sunt buni. Dar unii, pe noi, străinii, ne tratează altfel. Sunt mai reci.

-Aveți fete frumoase în clasă?- întreabă ea și se îmbujorează, parcă surprinsă de îndrăzneală.

El se mișcă puțin, atât cât să-i atingă degetele.

-Sunt și frumoase printre ele.

Amândoi sunt stânjeniți; ei, parcă i se stinge speranța, el, parcă regretă sinceritatea.

-Ne ajutăm între noi, dar ei, când vorbesc despre noi, spun „străinii”, parcă în batjocură. Ai mei tot zic că ne întoarcem aici. De-abia aștept! S-au întors unul spre altul și și-au zâmbit; parcă au pectetluit o promisiune în zâmbetul lor.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.