Noul partid al lui Victor Ponta și frământările lui Dragnea
- Razvan Gheorghe
- 23 mai 2017, 00:00
Evenimentul Zilei vă prezintă în exclusivitate culisele și proiectele noului partid care va fi lansat curând de tripleta Daniel Constantin Victor Ponta - Laurențiu Rebega, dar și viitoarele reconfigurări ale scenei politice – unele de-a dreptul spectaculoase – pe care le comportă această mișcare
Potrivit surselor EVZ, după ce vor fi depuse la Tribunal (în maximum două săptămâni) actele necesare înfiinţării partidului – intitulat probabil „Pro-România” (cu variantele „România Noastră”, sau „România mea”) și care va fi condus, în scripte, de fostul vicepremier Daniel Constantin – noua construcție politică își va alcătui grup parlamentar și va organiza, în septembrie, un congres de fuziune prin absorbție cu Forța Națională, PSRO și UNPR, facțiuni controlate de Laurențiu Rebega, Mircea Geoană, respectiv Gabriel Oprea (prin intermediul ex-deputatului Ion Răducanu).
FOTO: Tăriceanu, într-o poziție delicată
Din start, partidul va beneficia de cinci foşti parlamentari ALDE – Daniel Constantin, Sorin Cîmpeanu (fost ministru al Educaţiei), Eugen Durbacă, Mircea Banias şi Damian Florea –, dar se intenţionează cooptarea altor cinci aleşi (PSD-ALDE), în sesiunea din toamnă, ceea ce îi va permite alcătuirea unui grup parlamentar la Cameră, pentru care este nevoie de minimum zece deputaţi. Potrivit surselor EVZ, Constantin și Ponta au contactat deja nu mai puțin de 15 parlamentari PSD-ALDE care cochetează cu ideea unui nou început. Aleşii racolaţi se vor ocupa de organizarea filialelor teritoriale şi vor primi funcţii de vicepreşedinţi în viitoarea formațiune.
Înlocuirea lui Tăriceanu versus mazilirea lui Dragnea
Pe termen lung, partidul condus de Daniel Constantin – dar și de Victor Ponta, din umbră și din interiorul PSD, întrucât ex-premierul nu a renunțat încă la proiectul răsturnării lui Liviu Dragnea și speră într- o condamnare a acestuia, în Dosarul „Bombonica”, fapt care l-ar scoate definitiv din cărți – vizează să ia locul ALDE în cadrul parteneriatului cu PSD. Ponta (care nu s-a sfiit să aplaude pe Facebook proiectul noului partid) şi Constantin mizează pe neînţelegerile tot mai mari dintre Dragnea şi Tăriceanu, în contextul în care liderul PSD urmăreşte remanierea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, care a fost „garantat” chiar de preşedintele Senatului.
Tăriceanu, cu un ochi la PNL, cu altul la Cotroceni
Dacă PSD și UDMR vor decide „eliminarea” ALDE, Tăriceanu va fi nevoit, odată izolat, să-și modifice total discursul și strategiile. Menținerea sa pe scena politică va fi condiționată de radicalizarea discursului și de o candidatură la Cotroceni – acțiuni menite să strângă rândurile ALDE. Tăriceanu poate încerca și o apropiere de PNL, numai că liberalii nu au încă un președinte oficial, iar dacă acesta va fi Ludovic Orban (și nu Cristian Bușoi), apropierea devine aproape imposibilă, cu excepția unui (puțin probabil) front comun anti-Iohannis.
Dragnea resuscitează relația cu UDMR
De partea cealaltă a baricadei, Liviu Dragnea se străduiește să găsească o alternativă la ALDE pentru a menține majoritatea parlamentară a PSD, demarând tratative discrete cu UDMR. Potrivit surselor EVZ, Dragnea i-a transmis săptămâna trecută lui Kelemen Hunor o ofertă de intrare la guvernare, în toamnă, sau cu prilejul unor viitoare remanieri. Hunor a evitat un răspuns clar, deși liderii UDMR ard de nerăbdare să revină la Palatul Victoria, după o pauză de aproape șase ani. Maghiarii ezită totuși să accepte, pentru că încă nu știu cum va încerca să tranșeze Dragnea problema modificărilor Codurilor penale, acțiune ce ar putea stârni ample scandaluri. La rându-i, Dragnea caută mariajul cu UDMR forțat de împrejurări, fiind conștient că aducerea maghiarilor la putere va cauza probleme de imagine PSD la prezidențialele din 2019, stricând poza de naționalist pregătită candidatului social-democrat. În plus, Dragnea știe că UDMR va negocia la sânge intrarea la guvernare.
„Fanii” lui Trump, amânați de Le Pen!
Noul proiect va prinde contur abia în toamnă, când, potrivit surselor EVZ, partidul îşi va organiza primul congres, moment în care vor avea loc fuziuni prin absorbţie cu Forţa Naţională – grupare de extremă dreaptă condusă de europarlamentarul Laurenţiu Rebega (finul lui Daniel Constantin) – PSRO (facţiune socialistă coordonată de Mircea Geoană, fost ministru şi şef al PSD) şi cu UNPR (grupare încă dirijată de Gabriel Oprea prin intermediul fostului deputat Ion Răducanu). Dacă primele două fuziuni sunt deja bătute în cuie, în prezent se caută soluții pentru realizarea celei cu UNPR, în condițiile în care progresiștii au blocat în instanță fuziunea cu PMP.
Oprea și Geoană, scoși de la naftalină
Potrivit surselor noastre, Gabriel Oprea e dispus să cedeze frâiele UNPR grupării Constantin- Ponta-Rebega, fiind de notorietate atât bunele relații pe care le întreține cu aceasta, cât și ostilitatea pe care o are față de tandemul Dragnea-Tăriceanu, după ce a fost lăsat cu ochii în soare de-a lungul întregului an electoral 2016. Totul depinde însă de modul în care se va finaliza speţa cu fuziunea cu PMP, aflată pe rolul instanţei. Dacă nu se va putea realiza o fuziune prin absorbţie, noul partid va rupe masiv tot ce poate de la UNPR: organizaţii, sedii, oameni. De la naftalină va fi scos şi Mircea Geoană (PSRO deţine câţiva consilieri locali şi o filială funcţională, la Hunedoara) care va primi o funcţie de conducere.
Au ținut pumnii Frontului Național
Noul partid va fi lansat cu ajutorul unor mesaje naţionaliste de factura celor folosite în campanie de Donald Trump – „Make America Great Again!” şi „America first!” – adaptate la „românism”. Interesant este că lansarea partidului (programată, inițial, pentru începutul lunii mai) a fost amânată din pricina prezidențialelor din Hexagon. Constantin, Ponta și Rebega își doreau ca eurosceptica Le Pen să se impună în fața eurofilului Macron, în speranța că suflul victoriei va ajuta mediatic lansarea noului partid.