Editura Evenimentul si Capital

Norocul melancolicului

13-10/19sever_CP-465x390
Autor: | | 11 Comentarii | 795 Vizualizari

Matei Călinescu ar fi împlinit, săptămîna trecută, 80 de ani.

Dacă nu s-ar fi dus după M. acum 5 ani. Cînd împlinea 40 de ani, scria în Jurnalul său: «15 iunie 1974. Patruzeci de ani şi-n suflet aceeaşi adolescenţă amară: am trecut prin tot soiul de situaţii, dar felul meu de a fi şi a reacţiona a rămas acelaşi. Anii mei nu se adună, ci fug, se risipesc, iar fiinţa mea adîncă e la fel de vulnerabilă ca la douăzeci de ani. Nu mă pot împiedica să cred că atîta vreme cît îmi resimt vîrsta ca pe-o abstracţie, totul e bine (acest bine fiind însă şi el tot o abstracţie). Ionel îmi scria mai de mult că sînt un om norocos - ca toţi melancolicii. Are dreptate, numai că melancolia mea e extrem de eficace în a goli norocul, sau percepţia lui, de sensul realităţii. Reală rămîne doar melancolia.»

Melancolicii se plasează, întotdeauna, la o graniţă. Ei sînt oamenii frontierei. Ei nu aparţin niciodată, pe de-a întregul, unei singure lumi. Biografiile lor îi ţin prizonieri într-o parte, dar sufletul şi mintea lor sînt, cel mai adesea, în partea cealaltă. Ei sînt purtaţi în viaţa lor, care se derulează evenimenţial într-o anumită lume, de dorinţe, reverii, nostalgii sau remuşcări din cealaltă lume. Oamenii aceştia au noroc, spune prietenul lui Matei Călinescu. În fond, ghinionul e atît de legat de context, de o anumită lume şi numai de ea, încît cei care sînt între două lumi nu pot fi niciodată loviţi din plin de nenoroc. Există mereu o bună parte din fiinţa unui melancolic care, în lumea cealaltă fiind, este inaccesibilă ghinionului tocmai de aceea. Acesta este, poate, norocul melancolicului. Norocul înţeles ca ratare a ghinionului deplin, dar nimic mai mult.

Matei Călinescu a stat  la mai multe graniţe deopotrivă şi, de aceea, melancolia lui e cu adevărat spectaculoasă. Mai întîi, a stat la graniţa dintre lumea americană şi lumea românească. Ultimii 35 de ani de viață a locuit într-una din cele două lumi şi a vibrat interior în limba celeilalte. Apoi, Matei Călinescu a stat la graniţa dintre spaţiul cotidianului şi literatură. Vedeţi, evit cuvîntul „realitate” în acest binom, pentru că, luat repede, n-aş şti să spun dacă există o altă realitate în afara povestirilor despre ceea ce se mai trăiește.

Știu că există o întreagă împărăție vie  în afara narațiunii, dar ea e neclară, contradictorie și, cred, iluzorie tocmai pentru că nu e povestită. Ei bine, la limita imperiului narativ, acolo de unde începe viaţa înţeleasă ca voinţă sau ca ambiţie sau ca epifanie sau cum vreţi dumneavoastră, pragmaticii, și-a isntalat, ca un culcuș, foişorul de observaţie Matei Călinescu.

În fine, Matei Călinescu a stat la graniţa dintre lumea scriitorului, lumea criticului și lumea profesorului. Autorul lui Zacharias Lichter dar şi al unor volume de poezii (discutînd cu el despre identitatea sa intelectuală mi-a spus fără ezitare, „de fapt, eu sînt poet”) este şi un mare comparatist, și autorul unor contribuţii majore la teoria lecturii, la înţelegerea relevanţei operei scriitorilor moderni, a lui Mateiu Caragiale, a lui Mircea Eliade, a lui Eugene Ionesco, dar și un teoretician de forță al modernității, cu cele cinci fețe ale ei. Dacă adaug și memorialistica sa excepțională, am stabilit deja conturul unei opere vaste pe care Matei Călinescu ne-a lăsat-o.

Plasat astfel, la granița dintre atîtor spații, Matei Călinescu ştia mai multe decît ne-a spus şi a înţeles mai mult decît a împărtășit cu noi. Nu am să ştiu niciodată de ce Matei Călinescu nu a vrut să ne spună mai mult decît ne-a spus. Ciudat lucru, cu cît îmi dau seama de asta, cu atît îmi este mai drag...

Cînd împlinea 40 de ani, Matei Călinescu mărturisea „în suflet, aceeaşi adolescenţă amară”. Nu cred că l-a părăsit niciodată. Melancolicii nu se schimbă niciodată.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate