Editura Evenimentul si Capital

Strămoșul MANELELOR, Nelu Vlad de la „Azur”. Amintiri inedite cu Ceaușescu și Iulian Vlad

Proto-manelistul Nelu Vlad spune că are o pensie de doar 1.000 de lei. FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Autor: | | 1 Comentarii | 11409 Vizualizari

În ultimii ani ai comunismului, numele său și al trupei sale deveniseră la fel de cunoscute ca al fostului dictator: Nelu Vlad și Azur. Refrenele cântecelor sale, fie că plăceau sau nu, toată lumea le știa. Aceasta este povestea unui fenomen muzical asemănător cu cel al lui Goran Bregovic

Nicio altă trupă sau artist din România nu a atins notorietatea lor pe timpul comuniștilor. Asta cu atât mai mult cu cât melodiile lor nu erau înregistrate pe discuri de vinil și nu erau distribuite la radio și, cu atât mai puțin, la televizor. La sfârșitul anilor ’80, muzica lor putea fi ascultată doar pe casete și benzi de magnetofon trase „underground”. Culmea, ritmurile și armoniile lor erau, oarecum, banale, iar versurile destul de naive, însă mesajul lor ajungea în casele românilor la fiecare petrecere. Nu era nuntă sau botez unde să nu se asculte cântecele scoase de acea „obscură” trupă.

„Am ținut un milion de lei la CEC, după Revoluție, până s-au devalorizat. Am fost un fraier. Puteam să iau 10 apartamente” NELU VLAD, proto-manelist

Declicul s-a produs în 1986 când membrii formației au primit, fiecare, câte 300 de lei pentru a se lăsa înregistrați în timp ce cântă, într-o cârciumă brăileană. În debutul acestui LP artizanal, muzicanții, prin vocea liderului lor, se recomandau: „Stimați ascultători, cântă pentru dumneavoastră formația Azur din Brăila: chitară bas– George Vâlcu, baterie – Ciocârlan Florinel, orgă electronică – Șonea Cristian, solist vocal și chitară armonie – Nelu Vlad. Vă dorim audiție plăcută!”. Acesta a fost debutul oficial al strămoșului manelelor, Nelu Vlad, din Brăila.

Formația Azur cântând la restaurantul Rubin din Brăila, acum peste 30 de ani FOTO: ARHIVA PERSONALĂ

„Muzică orășănească” bunăpentru crâșmele Brăilei

La sfârșitul anilor ’80, românii erau asaltați de un nou gen de muzică. Stilul era unul incert. Ritmurile erau de sorginte balcanică, mai degrabă orientale, iar versurile erau simple, cu refrene ce-ți rămâneau în cap, fie că-ți plăceau sau nu. Termenul de manea, existent încă din secolul XVIII, de pe vremea fanarioților, nu era popular, ca astăzi. Dacă la început a fost oul sau găina, nimeni n-a aflat răspunsul. Lui Nelu Vlad, fondatorul formației Azur, din Brăila, i se poate spune „strămoșul manelelor”. Până la urmă ce gen de muzică a impus el pe piață? Că nu e nici muzică populară sau folclorică, nici muzică ușoară, nici lăutărească... Mai degrabă de petrecere.

Nelu Vlad se scarpină sub șapca roșie: „Dom’le, io când am început să cânt, niciodată nu m-am gândit să-i reproduc pe alții de dinaintea mea. Mi-am zis să fiu original. Da’ într-un oraș ca Brăila, plin de turci, moldoveni, ruși, bulgari și alții, nu aveai cum să nu împrumuți măcar câte o notă”. Muzicantul spune că, inițial, și-a numit creația drept „muzică orășănească”: „În mediul rural erau alții: Dolănescu, Maria Lătărețu, Maria Tănase și Irina Loghin. Io eram ce trebuie pentru crâșmele din portul Brăilei. Da’, deși am împrumutat teme străine, versurile erau românești, de unde și succesul național”.

„După spectacolele din anii ’80, la hotel mă așteptau 20-30 de fete cu fl ori și «gânduri bune»” NELU VLAD, mare vedetă ante-decembristă

Interziși pentru îndrăzneală

„În stație la Lizeanu”, „Se mărită Mona”, „Prințișorul meu”, „Cenu- șăreasa”, „S-a rupt lanțul de iubire”, „Pe nisipul de la mare”, „Te-am crescut copile”, „Mai întoarce, Doamne, roata!” au fost o parte din marile hit-uri autohtone de acum 30 de ani. De ce Azur nu a imprimat nici măcar un disc pe timpul comuniștilor? Fondatorul Azur-ului oftează: „Ei, comuniștii, făceau greșeala de a ne compara direct cu folclorul. Or noi cântam altceva! Ei spuneau că această muzică se cântă doar cu «instrumente reci»: țambal, vioară, contrabas și clarinet. Îndrăzneala noastră a fost că am cântat și muzică populară, dar cu scule electronice. Nu avea niciun rost să încercăm să imprimăm la Electrecord, singura casă de discuri... Că ne trebuia aviz de la «Cultură» și nu ni l-ar fi dat niciodată!”. 

Nelu Vlad și moștenirea lui Alecu Russo

Concurența a apărut imediat: Generic, Albatros, Odeon și mulți alții. Melodiile compuse de Nelu Vlad și colegii săi de la Azur, erau cântate de numeroase trupe. Nu se știe cu certitudine cine și ce cântec îi aparținea 100%. Care-i adevărul? Au preluat și ei piese de la alții sau sunt singurii care au fost furați și plagiați? Strămoșul maneliștilor de azi e culant: „Ca în literatură, dau un exemplu… «Miorița» a fost o poezie populară culeasă de Alecu Russo și publicată. Lumea i-o atribuie, cumva, lui, deși a circulat, secole, pe cale orală. Orice artist împrumută ceva de la cineva și îi dă o formă nouă. Uite, la «Regina nopții» textul îmi aparține, da’ muzica e sârbească!”. Ajuns la vârsta înțelepciunii, la 67 de ani, Nelu Vlad spune că, deși o parte din piese îi aparțin 100%, cum ar fi: «Zâna zorilor», «Mona», sau «Te-am crescut copile», sunt și altele pe care de la un singur refren auzit le-a transformat în hit-uri: „Celelate trupe au venit puțin după noi. Le-a fost ușor să se lanseze cu piese de la noi și să aibe succes. După aia și-au făcut piesele lor”.

Dat afară din Școala de Miliție

Nelu Vlad a fost laborant chimist și, apoi, student al școlii de miliție. Cum de a ajuns cântăreț? Pe Nelu Vlad îl năpă- desc amintirile. Povestește că a făcut un an și un pic din Școala de Miliție de la Băneasa de unde a fost exmatriculat pentru că sora nevestei sale fusese condamnată pentru un avort: „M-a chemat la el generalul Iulian Vlad, pe atunci comandantul unității, și mi-a arătat trei rapoarte, al CI-stului, al politrucului și al lui. Toate favorabile mie. Eram foarte bun, șef de clasă... Numai că nu a acceptat ministrul de Interne, Coman, și m-au dat afară”. Se laudă că avea o bursă de 1.050 de lei pe lună și cu banii agonisiți a cumpărat sculele necesare unei formații: „Știam că am talent și am încropit o trupă. Repetam în curtea casei unui prieten. Am fost un autodidact, că am învățat să cânt la chitară și acordeon singur. Lumea a observat imediat noutatea. Mai ales la nunți”.

„Înainte de ’89 aveam 1.000.000 de lei la CEC!”

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Suete de colectie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
09:17 NEWS ALERT. Unde vă puteți lua rămas bun de la Stela Popescu 09:08 EMOȚIONANT! Confesiunea lui Arşinel despre Stela Popescu: „Mi-e tare urât fără tine” 20:26 Stela Popescu, scene INCREDIBILE înainte să MOARĂ - VIDEO 18:52 UPDATE. Trupul Stelei Popescu, depus la Teatrul „Constantin Tănase”. Sute de oameni, APLAUZE și FLORI pentru MAREA ACTRIȚĂ 18:08 Stela Popescu. DEZVĂLUIRE DIN TRECUTUL NEȘTIUT al artistei. Foto în articol 18:08 A presimțit Stela Popescu că va muri? „Am avut trei vise...” 14:43 Stela Popescu. CE PENSIE JENANTĂ AVEA marea actriță… Vom ști vreodată să ne respectăm valorile? 14:16 Stela Popescu. Momentele de aur care au făcut-o cea mai iubită actriță de revistă din România 14:10 Ion Iliescu, foarte afectat de moartea marii actriţe Stela Popescu 13:55 Oana Pellea, MESAJ la moartea Stelei Popescu:„Putea fi salvată (...) Doamne, cât de nepăsători, indiferenți și grăbiți trecem...” 13:30 Cum își iau RĂMAS bun de la STELA Popescu colegii de la ”CONSTANTIN TĂNASE” 13:26 De ce a murit Stela Popescu, cea mai iubită actriță a românilor 13:26 Ultima înregistrare cu Stela Popescu, în urmă cu două săptămâni, alături de Dan Negru: ,,Am vorbit despre Ierusalim” 13:25 Stela Popescu. MAREA DORINȚĂ neîmplinită a actriței... 13:23 Stela Popescu. TERIBILA ÎNTÂMPLARE care i-a marcat toată viaţa. DEZVĂLUIRI EXCLUSIVE! 13:22 Stela Popescu, în ULTIMUL spectacol în care a jucat. Plină de viață, pe scenă, cu TREI zile înainte de dispariția tragică 13:07 Tamara Buciuceanu, ÎN LACRIMI după moartea Stelei Popescu: „Cel mai trist moment din viața mea” 12:33 Stela Popescu A MURIT! Ce s-a descoperit pe masa artistei și ce urma să facă înainte de a înceta din viață 11:15 Stela Popescu a murit! Alexandru Arșinel este devastat: „Vai de mine” 10:45 După 61 de ani petrecuţi pe scenă, Steaua teatrului de revistă românesc s-a stins fulgerător

Articole salvate