MOARTEA ALBĂ. Aproape 40 de români AU MURIT din cauza consumului de DROGURI

MOARTEA ALBĂ. Aproape 40 de români AU MURIT din cauza consumului de DROGURI

Raportul naţional privind situaţia drogurilor 2014, întocmit de Agenţia Naţională Antidrog (ANA) arată că aproape 40 de persoane au murit din cauza drogurilor în 2013, la nivel naţional. Cele mai multe decese s-au înregistrat în Bucureşti şi în județul Ilfov.

Agenţia Naţională Antidrog (ANA) a lansat miercuri, 29 octombrie a.c., în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Biblioteca Centrală Universitară “Carol I” din Bucureşti, Raportul Naţional privind situaţia drogurilor în România 2014. 

În document se precizează că, în 2013, Institutul Naţional de Medicină Legală (INML) a raportat 30 de decese cauzate în mod direct de consumul de stupefiante. Dintre acestea, 28 au avut loc în Bucureşti şi căte unul în judeţele Ilfov şi Arad.

Tot anul trecut au fost identificate de către medicii legişti şi nouă cazuri în care moartea, chiar dacă a survenit din alte cauze, s-a dovedit că a avut legătură cu consumul de droguri, transmite mediafax.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

În acelaşi timp, potrivit ANA, în 2013, 1.054 de cosumatori de droguri injectabile au contactat boli infecţioase, numărul acestora menţinându-se aproximativ egal cu cel înregistrat în 2012, când au fost 1.110 cazuri, şi în 2011, când au fost luate în evidenţă 934 de situaţii de acest fel.

Anul trecut, autorităţile au stabilit că numărul persoanelor care îşi administrează droguri injectabile şi care au contactat virusul HIV a "crescut alarmant". Astfel, dintre cei 809 consumatori de droguri de acest gen testaţi HIV, 398 au fost seropozitivi, "ceea ce reprezintă o dublare a acestui tip de prevalenţă faţă de anul anterior", se arată în Raportul Agenţiei Naţionale Antidrog.

În ce priveşte infectarea cu hepatită de tip B, din 423 de narcomani testaţi, pentru 117 rezultatul a fost pozitiv. Dintre aceştia, 98 au fost bărbaţi, iar 19, femei.

Analist european, la București

La eveniment au participat Eoghan Quigley, analist ştiinţific în politica din domeniul drogurilor din cadrul Observatorului European pentru Droguri şi Toxicomanie, chestor de poliţie Florea Oprea, Subsecretar de stat al Ministerului Afacerilor Interne, chestor de poliţie Sorin Oprea, directorul Agenţiei Naţionale Antidrog, reprezentanţi ai mediului diplomatic, precum şi specialişti şi experţi din cadrul instituţiilor şi organizaţiilor neguvernamentale angrenate în lupta antidrog la nivel naţional.

În deschiderea conferinţei de presă, şeful Agenţiei Naţionale Antidrog a subliniat faptul că raportul naţional reprezintă un document de referinţă pentru specialişti şi practicieni în domeniul drogurilor, pentru decidenţii politici şi pentru orice persoană interesată de ultimele tendinţe înregistrate în evoluţia acestui fenomen, transmite ANA.

În cadrul Raportul Naţional privind situaţia drogurilor în România 2014 au fost analizate date referitoare la cererea şi oferta de droguri în România în anul 2013, politicile naţionale şi legislaţia în domeniu, împreună cu tendinţele şi evoluţiile înregistrate în ultimii ani.