Editura Evenimentul si Capital

Ministrul Educației acuză mafia din învățământ. Miză uriașă: peste 100 de milioane de euro. Dezvăluiri fără precedent

Autor: | | 0 Comentarii | 2273 Vizualizari

Prins în scandalul manualelor școlare, Liviu Pop denunță caracatița care sugrumă educația. Editurilor implicate, demnitarul le adresează un mesaj concludent: „STOP! VĂ AJUNGE!”

Într-o declarație publică, ministrul aduce acuzații unor edituri care tipăresc auxilare şi care s-au coalizat împotriva sa: „Până în acest an şcolar, elevii primeau zeci de auxiliare la începutul anului şcolar, iar manualele le parveneau abia în semestrul al doilea sau deloc. De ce? Simplu, caracatiţa auxiliarelor cu tentacule până în minister trebuia hrănită cu bani negri sau gri, iar cum cifra de afaceri anuală a acestor edituri este, din analiza unora, de peste 100 de milioane de euro, interesul pentru această temă este unul pe măsură. De ce se revoltă unii acum? Simplu, ei nu au nevoie de reglementare şi avizare, ceea ce îşi doresc este să facă bani cu orice preţ din educaţia gratuită a elevilor”, a spus Liviu Pop.

Învinuiri gave de fals

Demnitarul a adăugat: „Mai mult, fără nicio emoţie, unele edituri specializate numai în auxiliare imprimă pe coperta acestora, AVIZAT MEN, fără să aibă acest aviz. Nu voi intra în detalii cu privire la cum funcţionează caracatiţa auxiliarelor. Ştiu acest lucru: o parte dintre editori, o parte dintre autori, o parte dintre jurnalişti, o parte dintre patronii din media, o parte dintre profesori, o parte dintre directori, o parte dintre inspectori, o parte din minister, unii foşti miniştri sau secretari de stat şi alţii. Cât de mică sau mare este această parte, vom vedea în viitor”, scrie Pop, care conchide: „Mâine (n.r. – ieri) voi notifica două dintre edituri despre abuzurile pe care le fac prin menținerea AVIZULUI MEN pe auxiliarele de clasa a III-a și a IV-a (menționez că pentru clasele acestea, MEN nu a avizat niciun auxiliar), precum și de adresele pe care le fac în continuare la nivelul unităților de învățământ. De asemenea, voi sesiza atât Ministerul de Finanțe cât și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului pe aceste aspect”.

Editura Didacticăşi Pedagogică va realiza manualele școlare

Potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Educaţiei, Regia Autonomă Editura Didactică şi Pedagogică va fi reorganizată şi se va numi Societatea Editura Didactică şi Pedagogică SA, având ca scop îndeplinirea strategiei naţionale privind editarea manualelor şcolare.

Societate de interes național

Editura ar urma să fie societate comercială pe acţiuni cu capital integral de stat şi „de interes național”, în subordinea Ministerului Educaţiei. „Obiectul principal de activitate este editarea de: manuale şcolare pentru învăţământul preşcolar, primar, gimnazial, postliceal şi universitar, în limba română şi în limbile minorităţilor naţionale, lucrări pentru învăţământul preşcolar; manuale pentru şcoli profesionale şi de maiştri; tratate, lucrări de metodică şi de pedagogie, lucrări în sprijinul învăţământului pentru perfecţionarea profesorilor şi pentru activităţi individuale ale elevilor şi studenţilor, originale şi traduceri din alte limbi (…)”, se precizează în document.

Membrii CA, numiți prin ordin al ministrului Educației

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Educaţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X