CINE MINTE în scandalul PROTOCOALELOR SRI-DNA? Iohannis a pasat răspunderea, Kovesi a negat. Ce au spus la AUDIERI Coldea, Maior și Dumbravă

CINE MINTE în scandalul PROTOCOALELOR SRI-DNA? Iohannis a pasat răspunderea, Kovesi a negat. Ce au spus la AUDIERI Coldea, Maior și Dumbravă

Claudiu Manda, preşedintele Comisiei de control al SRI, susţine că reprezentanţii Serviciului au susţinut că baza legală a protocoalelor încheiate cu diferite instituţii este decizia 17 din 2009 a CSAT, care stabileşte o listă de vulnerabilităţi, nu şi închierea acestor acorduri de colaborare. Klaus Reamintim că vineri președintele Iohannis a avut o primă reacție în legătură cu protocoalele SRI-DNA. Așadar, pentru prima dată, printr-un comunicat transmis de Administrația Prezidențială se fac precizări importante în legătură cu acest subiect controversat, vehiculat de multe ori, de-a lungul timpului, în spațiul public. Concret, acesta a afirmat că protocoalele nu au fost aprobat de CSAT.

"Cei care au venit la Comisie din partea SRI, domnul Maior, domnul Coldea şi domnul Dumbravă, spuneau că baza legală e decizia CSAT nr. 17 din 2009. Decizia nu spune că ar trebui să fie protocol, ci stabileşte o listă de vulerabilităţi. Există acuzaţia (..) care spune că nu poate să ţină loc de lege şi este o decizie administativă", a declarat Claudiu Manda la Antena 3.

 

Președinția PASEAZĂ RESPONSABILITATEA PROTOCOALELOR SRI-DNA. „NU au fost APROBATE de CSAT”. Șeful COMISIEI SRI reacționează la poziția președintelui

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Iohannis a pasat responsabilitatea protocoalelor din ograda CSAT

Precizările au fost făcute în contextul în care, vineri, Preşedinţia a transmis că CSAT nu a impus încheierea unor protocoale, acordurile fiind realizate la cererea SRI sau a altor instituţii, motiv pentru care responsabilitatea de desecretizare a acestora nu intră în responsabilitatea Consiliului Suprem sau a preşedintelui. Sursa citată precizează că, în ceea ce priveşte declasificarea, aceasta se face prin Hotărâre a Guvernului, la solicitarea motivată a emitentului.

 

DESECRETIZAREA PROTOCOALELOR SRI-DNA, o BOMBĂ cu ceas pentru șefa DNA! Semnate în 2009, negate în 2017. Luni, o nouă CONFRUNTARE, Toader-KOVESI!

 

Va cere Toader, din nou, demiterea lui Kovesi?

Controversata problemă- vehiculată și contestată de-a lungul timpului- a protocoalelor dintre DNA și SRI, pare să deschidă o altă Cutie a Pandorei. Mai exact, jurnaliștii de la Luju.ro, scot la iveală faptul că șefa DNA, Codruța Kovesi, a semnat în 2009, protocolul SRI-PÎCCJ, deși în 2017 nega, prin intermediul unui comunicat remis presei, că ar fi existat așa ceva.

Sursele citate spun că, în baza art. 7 din Legea 303/2004, care sancționează colaborarea cu Serviciile de Informații cu “eliberarea din functia de procuror”, ministrul Justiției Toader putând să ceară CSM sa ia act de destituirea șefei DNA. Reamintim că vineri Klaus Iohannis a avut o primă reacție în legătură cu protocoalele SRI-DNA. La rânsul său, Tudorel Toader a anuntat ca va cere luni 19 martie 2018 ca DNA sa prezinte Protocolul si sa se procedeze la desecretizarea acestuia.

“Nu a existat un protocol de colaborare SRI-DNA si nici protocol secret Coldea/Kovesi. Nu au existat echipe mixte SRI-procurori”. In baza art. 7 din Legea 303/2004, care sanctioneaza colaborarea cu serviciile de informatii cu “eliberarea din functia de procuror”, ministrul Justitiei Tudorel Toader trebuie sa ceara CSM sa ia act de incetarea functiei“, spun jurnaliștii de la Lumea Justiției.