Mina de aur din sudul României: Podul care produce peste 15 milioane euro pe an

Mina de aur din sudul României: Podul care produce peste 15 milioane euro pe an

Un pod din România încasează venituri de aproape 69 milioane de lei pe an, conform cifrelor Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR).

Este vorba despre podul de la Fetești-Cernavodă, pentru care încasările totale din taxa de pod s-au cifrat, anul trecut, la aproximativ 68,77 milioane lei (echivalent cu circa 15,63 milioane euro), conform informațiilor CANDNR, transmise Senatului României.

În medie, încasările lunare din taxa pentru traversarea podului Fetești-Cernavodă se ridică la circa 5 milioane de lei, echivalent cu peste un milion de euro. Însă, au fost luni, precum luna iulie, când taxa i-a adus CNADNR un venit de 10,41 milioane lei.

Încasările lunare în anul 2014 din taxa de pod de la Fetești

Ianuarie – 4,34 milioane lei

Februarie – 5,05 milioane lei

Martie – 5,55 milioane lei

Aprilie – 5,49 milioane lei

Mai – 5,76 milioane lei

Iunie – 7,21 milioane lei

Iulie – 10,41 milioane lei

August – 0,33 milioane lei

Septembrie – 7,99 milioane lei

Octombrie – 6,41 milioane lei

Noiembrie – 5,5 milioane lei

Decembrie – 4,72 milioane lei

TOTAL 2014 – 68,77 milioane lei

 

Banii colectați din taxa de pod depășesc cu mult nevoile de întreținere ale acestuia. Unde merg, în acest caz, banii adunați?

„Veniturile realizate din încasarea tarifului de trecere pentru utilizarea podurilor peste Dunăre constituie venituri proprii la CNADNR SA și sunt utilizate, potrivit legii, pentru proiectarea, repararea, administrarea, întreținerea și exploatarea infrastructurii rutiere, precum și pentru rambursări de credite, plăți de dobânzi și comisioane”, răspunde Narcis Ștefan Neaga, directorul general al CNADNR, la solicitarea unui senator.

Un nou sistem de taxare, din această vară

Începând cu data de 1 mai, CNADNR intenționează să introducă colectarea electronică a tarifului de traversare a podului Fetești-Cernavodă.

Sistemul informatic va înlocui achitarea tarifului de trecere cu oprire la barieră, iar utilizatorii vor putea alege să plătească tariful în afara Staţiei, în avans, sau până la ora 24 a zilei următoare, potrivit unui comunicat recent al CNADNR.

Încasarea tarifului de trecere a podului de la Fetești-Cernavodă se va realiza, ca și rovinieta, atât prin intermediul distribuitorilor (puncte proprii ale CNADNR SA, benzinării etc.), cât și prin intermediul SMS.

Și, pe același principiu ca în cazul rovinietei, utilizatorii care nu vor achita tariful de trecere vor primi amendă, ei fiind înregistrați cu ajutorul echipamentelor video care sunt deja montate în Agenția de Încasare de la Fetești.

„Îmi doresc ca începând din această vară, cât şi în viitor să nu se mai creeze ambuteiaje pe A2, în dreptul staţiei de taxare de la Feteşti –Cernavodă. Credem că până la 1 mai vom reuşi implementarea întregului sistem – tehnic, economic, legislativ – necesar colectării electronice a tarifului de trecere a podurilor de la Feteşti – Cernavodă”, a declarat Narcis Ştefan Neaga, directorul general al CNADNR.

Ne puteți urmări și pe Google News