Editura Evenimentul si Capital

Teodor Meleșcanu – purtătorul de cuvînt al lui Klaus Iohannis în materie de politică externă | România lui Cristoiu

Autor: | | 5 Comentarii | 4184 Vizualizari

Joi, 4 august 2017, ministrul nostru de Externe, Teodor Meleșcanu, a acordat un interviu postului tv Digi 24. Fiind departe de țară, într-o vacanță de documentare, n-am putut urmări dialogul în direct pe micul ecran

M-am dat însă peste cap pentru a face rost de Stenograma emisiunii, publicată de excelenta agenție a Radioului public, RADOR, singura agenție care se îngrijește de reproducerea în scris a unor interviuri date nu numai RRA, dar și posturilor tv, de demnitari importanți ai statului român. Mă număr printre puținii publiciști preocupați de Lumea de dincolo de granițele țării și, evident, de politica externă a României într-un context planetar tulbure din cauza Balamucului încercat de America de la venirea starletei Donald Trump la Casa Albă. Acesta a fost un motiv al grabei mele de a citi interviul dat de Teodor Meleșcanu.

Au fost însă și alte motive: 1. Teodor Meleșcanu e ministru de Externe de la învestirea Guvernului Grindeanu. A supraviețuit trecerii la Guvernul Mihai Tudose. Explicația e dată nu atît de credința lui Liviu Dragnea că Teodor Meleșcanu e de neînlocuit, cît mai ales de apartenența ministrului de Externe la ALDE, formațiune care asigură PSD majoritatea parlamentară. Deși au trecut de la numirea sa în fruntea Externelor nu mai puțin de șase luni, Teodor Meleșcanu e la primul său interviu acordat unei televiziuni. Normal ar fi fost să meargă la o televiziune cît de cît urmărită, nu la Digi Tv, post fondat de Florian Coldea, care i-a și impus frigiditatea absolută (prezentatoarele sînt frigide, prezentatorii sînt toți tunși scurt, de parcă ar lucra la televiziunea publică din Coreea de Nord, știrile sînt apă de ploaie direct de la burlan, burtierele sînt mediocre, decorul, rece), la care nu se uită nici măcar cei care lucrează la el. S-ar fi impus opțiunea pentru un post tv cu o audiență semnificativă și pentru că Teodor Melecanu a fost timp de șase luni unul dintre miniștrii practic inexistenți în spațiul public. Excepție făcînd un mic scandal, stîrnit de presa TeFeListă după o întîlnire a ministrului cu ambasadorul Rusiei la București, Teodor Meleșcanu n-a avut nici o intervenție în spațiul public. Despre această izolare în biroul de ministru am vrut să scriu mai demult. Ministrul de Externe este, în orice stat democrat, al doilea demnitar după premier. Gestionînd un domeniu de o importanță ieșită din comun, ministrul de Externe e peste tot în lume o vedetă a spațiului public, o personalitate cultivată de media. Teodor Meleșcanu face excepție de la această regulă. Nici n-ai crede că e vorba de o personalitate a politicii postdecembriste: făuritor de partid, candidat la Președinție, ministru de Externe, ministru al Apărării Naționale. Ai jura că e un debutant într-ale politicii. Firește, mediocritatea ostentativă a lui Teodor Meleșcanu are o explicație. Politica externă a României e rezervată, potrivit trocului dintre PSD și Cotroceni, lui Klaus Iohannis. Teodor Meleșcanu, din voință proprie sau la ordin de la partid, se teme să nu-l întreacă pe Klaus Iohannis în planul aparițiilor publice pe teme de politică externă. Cum însă Klaus Iohannis n-a avut și nu are intervenții publice în general și în materie de politică externă, în special, Teodor Meleșcanu riscă să-și încheie mandatul sub semnul întrebării dacă România a avut ministru de Externe. Tactică de supraviețuire cu orice preț (dacă ar da semne că există, Teodor Meleșcanu l-ar supăra rău pe cel de la Cotroceni), absența din spațiul public e dezastruoasă pentru Guvernul PSD-ALDE. Ea întreține impresia că noua majoritate n-are nici o politică externă.

ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

2. În Opoziție și în campania electorală, PSD a susținut cîteva direcții proprii în politica externă a României, toate în polemică explicită cu politica externă a Regimului Băsescu și cu cea a Guvernului tehnocrat. Printre altele, PSD a invocat necesitatea unor relații pragmatice cu Rusia și cu China, a unei redescoperiri a țărilor din Africa și Orientul Mijlociu, dar mai ales a despărțirii de politica de slugărnicie față de Marile Puteri și de Comisia Europeană. Fiind vorba de aspecte prin care PSD și-a asumat o politică externă proprie, diferită de cea a lui Klaus Iohannis, ar fi fost de așteptat ca, prin prestația lui Teodor Meleșcanu (ideal ar fi fost ca PSD să-și păstreze portofoliul Externelor), Coaliția PSD-ALDE să arate pînă acum că prin venirea la guvernare, în politica externă a României s-a schimbat ceva.

După lectura interviului mi-am dat seama că m-am ostenit degeaba. În esență, interviul reia principalele teze de politică externă ale lui Klaus Iohannis. Teodor Meleșcanu devine astfel un purtător de cuvînt al președintelui în materie de politică externă. Luînd în considerare și laudele aduse lui Klaus Iohannis pentru vizita în SUA, definită drept „un moment foarte clar de punere a României pe harta politică a SUA”, impresia că l-am văzut pe Ștefan Andrei vorbind despre Nicolae Ceaușescu a fost inevitabilă.

Pagina 1 din 2Loading...

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Tema zilei
15:37 IMAGINI EXCLUSIVE din Trenul Regal care se îndreaptă spre Curtea de Argeș. Foto de colecţie în articol 13:23 SCANDAL POLITIC chiar în timpul doliului naţional. CHIAR NU EXISTĂ RESPECT pentru memoria Majestăţii Sale? 12:13 Carmen Iohannis a surprins pe toată lumea! Cum a apărut aceasta la FUNERALIILE REGALE. Foto în text! 11:16 Ce scriu PUBLICAȚIILE INTERNAȚIONALE despre funeraliile Regelui Mihai. Mesaje PLINE DE EMOȚIE și solemnitate 11:07 Regele Mihai. Românii își iau RĂMAS-BUN de la Majestatea Sa! Trenul Regal a părăsit Gara Băneasa 11:07 Ultimele zile din viața Regelui Mihai. Mărturiile emoţionante ale maicilor care au avut grijă de Majestatea Sa până în ultima clipă 10:46 IMPRESIONANT! Cartierul General NATO, gest plin de EMOȚIE pentru Regele Mihai 10:09 CULISELE EXPULZĂRII Regelui Mihai în decembrie '90. Whisky, SRI, Doi și-un Sfert, Iliescu, Roman, Pleșu... Dezvăluiri spectaculoase! 09:30 Regele Mihai, ţinta unui DEMERS RUŞINOS AL PDSR, într-o IMAGINE-EVENIMENT, publicată în EVZ. Foto în articol 08:39 Funeralii REGALE și Capitală „PARALIZATĂ”! Ce zone vor fi închise 20:41 O ultimă UMILINŢĂ pentru Regele Mihai. Legea NU INTERZICE prezența Coroanei de Oțel la funeralii 20:37 Regele Mihai. ADEVĂRUL CE TREBUIE ŞTIUT de români. Un general de Securitate L-A TRANSFORMAT DIN REGE ÎN DOMN. Mărturii istorice 16:07 Dan Negru ATACĂ TELEVIZIUNEA după moartea Regelui Mihai. Prezentatorul A CEDAT NERVOS 14:59 FUNERALIILE REGELUI MIHAI. CFR Călători suplimentează trenurile spre Curtea de Argeș 13:15 Regele Mihai, regretat de liceenii din Constanța 18:00 TOP greșeli pe care să nu le faci la funeraliile Regelui Mihai. „Nu e actor ca să fie aplaudat, nu aplaudăm moartea...” 17:58 Nicolae TULBURĂ LINIȘTEA Casei Regale: „NU mă las VOI VENI ÎNAPOI” 08:10 IMAGINILE unui DESTIN NEMERITAT! Cum arăta BAGAJUL cu care Regele Mihai a plecat din România - Foto 07:52 Sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai ajunge miercuri în România 11:58 SCANDAL la PRIVEGHIUL Regelui Mihai! Două TELEVIZIUNI naționale se CEARTĂ lângă SICRIUL monarhului

Articole salvate