Editura Evenimentul si Capital

Medici iluștri, „operați” la incompatibilitate de inspectorii ANI

Printre medicii-incompatibili este și Paul Porr, finul lui Klaus Johannis, și șeful Forumului Democrat al Germanilor din România
Autor: | | 5 Comentarii | 1139 Vizualizari

Lumea medicală a primit, ieri, o lovitură grea din partea inspectorilor de integritate. ANI a dezvăluit o adevărată rețea de interese privind atribuirea, de către șefi i de spitale, a unor contracte publice către fi rmele de casă sau sponsorizări dubioase de la fi rme de medicamente.

Un număr de 29 de actuali și foști manageri de spital, șefi de secție și directori medicali, din Bucureşti şi 12 judeţe, cei mai mulţi din Sibiu, au fost găsiţi în incompatibilitate sau în conflict de interese de Agenția Națională de Integritate (ANI).

Este vorba de medici renumiți, cu experiență în domeniul în care lucrează. Majoritatea au declarat, ieri, că vor contesta în instanță deciziile ANI. În cazul în care vor pierde aceste procese, medicii vor fi revocați din funcții și vor avea interdicția de a ocupa postul pentru trei ani. În 14 cazuri, procurorii au sesizat parchetele, pentru începerea urmăririi penale pentru infracțiunea de conflict de interese.

Afaceri în familie

Unul dintre cei mai cunoscuți medici, aflați pe lista ANI, este Horia Pleș, șeful Clinicii de Neurochirurgie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Timișoara (SCJUT) și unul dintre asociații clinicii private de neuro-imagistică Neuromed. Pleș este membru fondator al Asociației Române de Neurochirurgie și e cotat drept unul dintre cei mai buni specialiști din Europa. Potrivit ANI, Pleș a devenit incompatibil pe 1 martie 2011 întrucât, simultan cu funcția de Șef al Clinicii, era și administrator al mai multor societăți comerciale și al unei societăți civile medicale care au încheiat contracte cu SCJUT.

Tomograful bănos

Un control ale cărui rezultate au fost făcute publice în iunie 2013 a scos la iveală faptul că SCUJT a plătit, către firma deținută de doctorul Horia Pleș și soția sa, aproape 4 milioane de lei în cei cinci ani de contract, pentru investigații realizate după ce tomograful spitalului s-a stricat irecuperabil. Cu milionul de euro cheltuit pe investigații, spitalul putea achiziționa două tomografe (CT) ultraperformante (superioare ca model cu cel deținut de doctorul Pleș la Neuromed).Un număr de 12 medici din Sibiu apar pe lista publicată ieri de ANI. Unul dintre aceştia este Ioan Manițiu, cardiologul ce conduce secția de specialitate a clinicii. A fost găsit incompatibil de ANI pentru că este administrator al societății comerciale prin intermediul căreia îi funcționează cabinetul privat. Manițiu este acuzat de ANI și de fapte penale, izvorâte din conflict de interese: medicul Manițiu a semnat contracte cu firme de distribuție a medicamentelor care, ulterior, au semnat contracte și cu spitalul. „Nu contest ce spune ANI, dar ce se întâmplă mi se pare așa, o formă de a se lua de doctori”, susține Manițiu.

Finul lui Johannis

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate