De ce se moare cu zile în România? INTERESE ASCUNSE sau INCOMPETENȚĂ CRASĂ? Campania „Medicul de Gardă” a scos la iveală HIBELE

De ce se moare cu zile în România? INTERESE ASCUNSE sau INCOMPETENȚĂ CRASĂ? Campania „Medicul de Gardă” a scos la iveală HIBELE

Cât de performat este sistemul medical din România? De ce ajung oamenii să moară cu zile, de ce unele medicamente se g[sesc din ce ]n ce mai greu, cum putem rezolva criza imonoglobulinei și ce Cutie a Pandorei deschide celebra și controversata taxă clawback? Jurnalistul Rareș bogan a discutat toate aceste lucruri în emisiunea Jocuri de putere, fiind extrem de revoltat în legătură cu tot ceea ce înseamnă piața medicamentelor din țara noastră: ”Să vă spun ceva. Dacăm ar fi după mine, credeți-mă că niciun lobby dus în Congresul american, ambasada americană, ambasada Germaniei, deci credeți-mă – dacă eu aș fi o zi prim-ministrul acestei țări, președintele acestei țări, Ministrul Finanțelor, n-ați ridica capul! Pentru că dacă ați ridica capul v-aș scoate afară direct și v-aș zice ,,Dispăreți de aici!”.Reamintim că, de-a lungul timpului, ziarul Evz a ridicat în anchetele făcute, numeroase probleme și întrebări legate de hibele din sistemul medical, printre care și goana după profit a principalelor firme producătoare de medicamente.

Jurnalistul Rareș Bogdan a vorbit în emisiunea ”Jocuri de Putere” despre lipsa medicamentelor, resimțită tot mai acut de cei care au nevoie de ele, dar și despre controversele din jurul taxei clawback.

 

ȘANTAJ LA GUVERN. Morți contra taxa de clawback! Dedesubturile crizei de imunoglobulină ies la iveală. CAMPANIA "MEDICUL DE GARDĂ"

 

Ne puteți urmări și pe Google News

Dan Andronic: Campania "Medicul de Gardă" revine.  P.S. Nu vă așteptați ca ambasadele sau DNA-ul să intervină.

 

Jurnalistul Dan Andronic a scris despre faptul că marile firme producătoare de medicamente au provocat crize în sistemul de sănătate prin retragerea unor medicamente de pe piață, într-o tentativă de a forța Guvernul să renunțe la taxa de claw-back. Acest lucru a devenit evident în scandalul generat de lipsa imunoglobulinei care a dus la moartea unor oameni, a punctat acesta.

Fiind unul din cei care au scris pentru prima dată despre exportul paralel de medicamente și interesele uriașe care sunt în sistemul de sănătate, cârdășia dintre companiile pharma și puterea politică, aseară am reacționat pe Facebook la scandalul imunoglobulinei:

DISPAR medicamente din România! ACUM s-a AFLAT DE CE. ARPIM arată EFECTUL NEFAST al creșterii taxei clawback

Criza imunoglobulinei este de fapt un șantaj al multinaționalelor care fabrică și importă medicamente asupra guvernului. Morți contra taxa de clawback!  Un test la care guvernul a cedat. Ce alte crize urmează?  Ăsta-i mesajul secret al crizei despre care EvZ scrie de două săptămâni. În zilele următoare vom publica întreaga tărășenie. Campania "Medicul de Gardă" revine.  P.S. Nu vă așteptați ca ambasadele sau DNA-ul să intervină. Sunt de parte ticăloasă a presiunii, a scris Dan Andronic.

”În cazul taxei clawback, nu cred că vreunul din producători a pierdut ceva...”

”Telespectatorii vor să nu dispară medicamente. Au dispărut deja 600, vor mai dispărea încă 1700. Să fie cât se poate de ieftine, o parte susținută de stat, și o parte, săracii din buzunarul lor, și să nu mai existe criză ca cea  a imunoglobulinei. Si sigur, să încaseze statul banii. (...) În cazul taxei clawback, nu cred că vreunul din producători a pierdut ceva. Au pierdut din profit, sigur, dar niciunul dintre ei nu a intrat în faliment și niciunul dintre ei nu s-a retras de pe piață. Iar un stat sărac, cum e România, trebuie să încaseze taxe de la cei care produc. De asta trebuie să existe business-uri puternice”, a precizat realizatorul.

În materie de cheltuieli pe medicamente și cheltuieli pe sănătate, avem cel mai mic nivel din UE...

”În materie de cheltuieli pe medicamente și cheltuieli pe sănătate, avem cel mai mic nivel din UE. Avem cele mai mici prețuri per cap de locuitor, din 12 țări de referință. E normal, suntem cea mai săracă țară. Dar au anumite riscuri. Dă oportunitatea unora să ducă produsele în altă țară”, a spus Adrian Grecu, președintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România.

”Trebuie găsit criminalul. Există un export și un import paralel prevăzute de tratate...”

”Nicio criză a medicamentelor – nici imunoglobulina, nici trileptalul – nu a fost cauzată de acest export paralel. Datele de la Agenția Națională a Medicamentului sunt foarte concludente. Trebuie găsit criminalul. Există un export și un import paralel prevăzute de tratate, și modul în care se fac aceste lucruri sunt reglementate prin Ordinul 269/2017. Spune foarte clar când se pot exporta: când nu există o lipsă a lor. Producătorul anunță ANM și în 10 zile primește un răspuns.  Este un mecanism foarte clar de a preveni o criză generată de acest export paralel. Anumiți producători s-au folosit de el pentru a forța statul român să accepte scoaterea taxei clawback. Media, în loc să spună adevărul – producătorul retras de pe piață – au țintit către un criminal care nu comisese crima, exportul paralel”, a explicat, în contextul discuției și jurnalistul Alexandru Căutiș.

Pacientul român nu are acces la toate medicamentele de care are nevoie...

”Nu am venit să vorbesc de bani, ci de pacienți. Discuția are ca punct de plecare moartea unui om. Este regretabil că directorul CNAS, care este fostul director al Asociației Producătorilor de Medicamente și care ar fi trebuit să vină să dea niște răspunsuri din partea statului român, ca și Ministrul Sănătății, de altfel, nu sunt astăzi aici. Vorbim despre pacienți, rezultatul este următorul: pacientul român nu are acces la toate medicamentele de care are nevoie. Am vorbit cu cel de la cabina de machiaj care a fost nevoit să ia medicamente din Austria pentru tatăl lui cu cancer . Răspunsurile pentru pacienți sunt două: este un stat incompetent care nu este în stare să reglementeze relația dintre stat și producătorii de medicamente și 2 la mână, dvs. șantajați statul român. Astăzi, pacientul român nu are bani din cauză lipsei acestei taxe clawback. Înseamnă bani taxa asta”, a precizat Lucian Duță.

”Taxa a fost făcută de statul român, de Ministerul de Finanțe. Și cu FMI. A fost una din condițiile necesare pentru a ne da împrumuturile, unde CNAS era principalul contribuitor la deficitul statului (...) Astăzi Guvernul a anulat taxa clawback. Se urmărea retragerea taxei și aducerea unor bani suplimentari de la bugetul de stat la CNAS. Pentru 2 ani de zile, pentru imunoglobulină și alte produse din plasmă, se anulează taxa clawback. Valorează 35 mil. de euro pe an. Car este garanția că nu se va întâmpla la fel pe piața oncologica”, a concluzionat Duță.

Sunt acoperite nevoile pacienților?

”Nevoile pacienților nu erau acoperite în mod cert. Plafonul eliminat a arătat prăpastia din ce asigura statul și ce pot cumpărat acum. Nu noi am alimentat consumul. Nu sunt suficiente medicamente nici acum. Statul finanțează ca în 2011. Într-un an, industria farmaceutică a acoperit integral costurile tratamentelor pacienților din România. Îmi vorbiți de șantaj când avem cele mai mici prețuri din Europa și o taxă de clawback de aproape 20%? E okay ca pe industrie să greveze aceleași datorii ca pe CNAS? Suntem în aceeași situație cu costurile și facturile, începem să ne plângem. Sunt avertizări, nu șantaj. Vreți să vedeți momentul în care pleacă o companie farmaceutică, domnule R.B?”, a declarat Liviu Popescu, director relații externe ARPIM.

”Să vă spun ceva. Dacăm ar fi după mine, credeți-mă că niciun lobby dus în Congresul american, ambasada americană, ambasada Germaniei, deci credeți-mă – dacă eu aș fi o zi prim-ministrul acestei țări, președintele acestei țări, Ministrul Finanțelor, n-ați ridica capul! Pentru că dacă ați ridica capul v-aș scoate afară direct și v-aș zice ,,Dispăreți de aici!” pentru că sunt zeci de companii care vor să intre în România. Același șantaj l-au făcut Renault Dacia. Șiți câte companii așteaptă să intre pe piață pe mâna de lucru de la Renault? Patru!”,  s-a dezlănțuit Rareș Bogdan.

Dragnea: Pacientul este prima prioritate

Prezent și el în emisiune, Liviu Dragnea, liderul PSD, a precizat că  obiectivul principal al programului de sănătate îl reprezintă pacientul.

”Pacientul este prima prioritate și trebuie să fie prima prioritate a oricărei reforme în sănătate, pentru că viața e neprețuită.

Bugetul pentru sănătate va fi construit în funcție de nevoile sistemului, în funcție pacientului, astfel încât niciun bolnav să nu se simtă părăsit și fiecare bolnav din România să știe că pentru el există soluții. UNIFARM este o companie românească care ar trebui să se ocupe de achiziționare și distribuția de medicamente și care în viziunea noastră și în programul nostru va deveni un jucător important pe piață care să rezolve probleme urgente al Min. Sănătății atunci când apar sincope în asigurarea unor medicamente necesare. (...) Am stabilit care sunt sursele financiare pentru a rezolva aceste lucruri”, a spus liderul PSD.