Editura Evenimentul si Capital

MARŞ ISTORIC la Paris. Peste 1,5 milioane de oameni şi 50 de şefi de stat şi guvern au participat la Marșul solidarității | GALERIE FOTO şi VIDEO

Liderii lumii în fruntea Marşului Solidarităţii
Autor: | | 0 Comentarii | 5299 Vizualizari


Vezi galeria foto:

Francezii au spus duminică "NU" terorismului, la finalul unei săptămâni în care ţara a fost zguduită de atacuri teroriste. 17 persoane (14 civili şi trei poliţişti) au fost ucise în trei atacuri teroriste. Potrivit organizatorilor, peste 1,5 milioane de oameni şi aproximativ 50 de şefi de stat şi guvern au luat parte la Marșul solidarității care comemorează victimele teorismului. Printre liderii lumii care au participat la această manifestare fără precedent s-a numărat şi preşedintele României Klaus Iohannis.

Ce au discutat Klaus Iohannis și Francois Hollande în fața Palatului Elysee


Liderii mondiali au deschis marşul. Mai marii lumii s-au ţinut de braţ, formând un lanţ uman, deschizând coloana celor peste un milion de participanţi care au pornit în marşul de solidaritate. Imaginea simbol este una istorică şi transmite un mesaj clar de unitate şi solidaritate. Cel puţin 3,7 milioane de persoane au participat duminică, în Franţa, la manifestaţii împotriva terorismului, după atentatele comise în ultimele zile la Paris, aceasta fiind cea mai mare mobilizare înregistrată vreodată în istoria Franţei, a anunţat Ministerul francez de Interne. Mainfestaţii de solidaritate au fost organizate şi în ale oraşe din Europa.


Klaus Iohannis participa la "Marşul solidarităţii" din Paris. Mesajul preşedintelui: "Prezenţa va da un semnal ferm al dorinței de implicare a României în lupta împotriva terorismului și a extremismului"UPDATE 23.55. Cel puţin 3,7 milioane de persoane au participat duminică, în Franţa, la manifestaţii împotriva terorismului, după atentatele comise în ultimele zile la Paris, aceasta fiind cea mai mare mobilizare înregistrată vreodată în istoria Franţei, a anunţat Ministerul francez de Interne. Peste 2,5 milioane de manifestanţi au putut fi număraţi în diferite oraşe de provincie. La Paris, au fost prezente între 1,2 şi 1,6 milioane de persoane, însă o numărare exactă acestora a fost imposibilă, a adăugat ministerul francez.

UPDATE 21.00. Preşedintele francez Francois Hollande şi premierul israelian Benjamin Netanyahu au fost ovaţionaţi în Marea Sinagogă din Paris, transmite AFP. Preşedintele francez şi şeful guvernului israelian erau aşezaţi unul lângă celălalt în interiorul sinagogii. Citeste mai multe aici

UPDATE 20.00. Preşedintele Francois Hollande participă la Marea Sinagogă din Paris, unde are loc o slujbă în memoria victimelor atacului de la sediul redacţiei Charlie Hebdo. Peste 5.000 de oameni sunt prezenţi la serviciul memorial, cu mult peste capacitatea lăcaşului de cult, relatează Le Figaro.

UPDATE 18.00. Aproape 1,5 milioane de oameni participă duminică la Marșul solidarității de la Paris, au anunțat organizatorii, citați de AFP. De asemenea, în jur de 20.000 de oameni s-au strâns duminică, sub sloganul "Împreună împotriva urii", la un marș în centrul Bruxelles-ului, iar la Viena, un marș împotriva terorismului a adus împreună 12.000 de oameni.

UPDATE 17.50. Aplaudaţi de mulţime la sosirea lor la marş, liderii lumii, care au defilat alături de preşedintele francez, au ţinut un moment de reculegere, după care au părăsit mitingul.

Cortegiul, având în prima linie familiile victimelor, se îndrepta spre Piaţa Naţiunii. Peste 5.500 de poliţişti au fost mobilizaţi pentru a asigura securitatea, inclusiv lunetişti postaţi pe acoperişurile clădirilor aflate pe traseu.

UPDATE 17.00. Pe lângă mitingul gigantic de la Paris, numeroase manifestaţii se desfăşurau duminică după-amiază în alte oraşe franceze, la care participau peste 600.000 de persoane. Între 150.000 şi 200.000 de manifestanţi erau la Lyon, cel puţin 100.000 la Bordeaux (sud-vest), peste 60.000 la Rennes (vest) sau Marsilia (sud-est) şi alte câteva zeci de mii la Saint-Etienne (centru) sau la Perpignan (sud).

Alte manifestaţii se desfăşurau în numeroase capitale din Europa şi America, mii de persoane fiind reunite la Madrid, Londra, Bruxelles sau Washington, în semn de solidaritate cu Franţa îndoliată.

UPDATE. 16.40. Francois Hollande s-a oprit să discute , timp de câteva minute, cu rudele victimelor din atacul terorist de la Charlie Hebdo.  "Parisul este astăzi capitala lumii", a proclamat Hollande cu puţin înainte de a se alătura manifestanţilor.


Liderii lumii, în fruntea marşului solidarităţii de la Paris Liderii lumii, în fruntea marşului solidarităţii de la Paris Liderii lumii, în fruntea marşului solidarităţii de la Paris Liderii lumii, în fruntea marşului solidarităţii de la Paris Liderii lumii, în fruntea marşului solidarităţii de la Paris


UPDATE.16.25. Peste 50 de lideri ai lumii au deschis lumii marşul solidarităţii din centrul Parisului.  Francois Hollande, cancelarul german Angela Merkel şi premierul israelian Benjamin Netanyahu se află în faţa mulţimii de lideri străini care au sosit la Paris pentru a participa la marşul împotriva terorismului.  Alături de ei se află şi premierul britanic David Cameron, premierul spaniol, Mariano Rajoy, premierul turc Ahmet Davutoglu, premierul ungar Viktor Orban, dar şi preşedintele român Klaus Iohannis. De asemenea, sunt prezenţi preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, premierul italian Matteo Renzi şi ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov.

UPDATE ora 16.10. Familiile victimelor atacului de la Charlie Hebdo precum şi apropiaţi şi supravieţuitori au sosit duminică la "marşul republican" împotriva terorismului de la Paris, relatează AFP.

Sosite cu un autobuz, aceste persoane, care poartă pe cap câte o banderolă albă pe care scrie "Charlie", vor fi în fruntea cortegiului care va pleca din Piaţa Republicii din Paris.

UPDATE ora 15.10. Preşedintele României, Klaus Iohannis, a fost primit de omologul său francez la Palatul Elysee.

UPDATE ora 15.00. Potrivit Le Figaro, peste 60.000 de oameni s-au adunat până la această oră, cu o oră înaintea începerii marşului. În Dammartine-en-Goele, localitatea în care au fost identificaţi şi ucişi fraţii Kouachi, 10.000 de oameni defilează, a relatat primarul localităţii.

UPDATE ora 14.40. Liderii lumii au ajuns la Paris şi au fost întâmpinaţi de preşedintele Franţei, Francois Hollande.

UPDATE ora 13.40. Mii de persoane au ajuns în Piaţa Republicii din Parisul, cu mai puţin de trei ore înainte de începerea marşului, programat pentru ora locală 15:00 (ora 16:00, ora României)

UPDATE ora 13.00. Piaţa Republicii din Paris a început să se umple cu persoane care vor participa la marşul în memoria victimelor atacurilor teroriste din Franţa. Începând cu ora locală 11.00, mai multe staţii de metrou pariziene au fost închise, la cererea Poliţiei. Este vorba despre staţiile de metrou care sunt în apropierea zonelor care vor fi parcurse de participanţii la marş.

Pe de altă parte, 4.000 de persoane au participat la ora locală 10 la un marş în oraşul Noumea. "Eu sunt poliţist, eu sunt Charlie", "Noumea etse Charlie" şi "Je suis Charlie" sunt câteva dintre cuvintele pe care le scandează participanţii.

După cum a afirmat sâmbătă ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, marşul va începe la ora 15.00 (ora 16.00, ora României) şi va fi unul al "tăcerii". De altfel, ministrul francez de Interne a anunţat că planul antiterorist din regiunea pariziană, ridicat miercuri la cel mai înalt nivel, va fi menţinut în săptămânile următoare şi chiar va fi consolidat, în urma atacurilor din ultimele zile.

Expuşi riscurilor

"Ţinând cont de context, suntem expuşi riscurilor. Este, deci, important ca planul Vigipirate, care a fost ridicat în regiunea Ile-de-France şi care face obiectul unor măsuri particulare în restul ţării, să fie consolidat săptămânile următoare", a precizat ministrul, potrivit AFP.

Autorităţile franceze au ridicat la maximum nivelul de alertă, şi anume "alerta de atentat" în regiunea pariziană, la scurt timp după atacul comis miercuri la sediul din Paris al publicaţiei satirice Charlie Hebdo. Peste 5.500 de forţe de ordine vor fi mobilizate pentru a asigura siguranţa participanţilor la manifestaţie.

Lideri europeni, prezenţi la manifestaţie

Peste un milion de oameni sunt aşteptaţi să participe astăzi la marşul organizat în memoria victimelor terorismului din Franţa. De asemenea, 50 de şefi de stat şi de guverne şi-au anunţat prezenţa la manifestaţie, printre aceştia numărându-se şi preşedintele Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis participă astăzi la "Marşul solidarităţii" din Paris. Mesajul preşedintelui: "Prezenţa va da un semnal ferm al dorinței de implicare a României în lupta împotriva terorismului și a extremismului"

"În fața atacurilor barbare care au avut loc în Franța, Europa și întreaga lume liberă își arată unitatea și solidaritatea. Gândurile și inimile noastre au fost alături de cetățenii francezi de la începutul acestor atacuri. Prezența alături de ceilalți șefi de stat și de guvern la Paris va da un semnal ferm al dorinței de implicare a României în lupta împotriva terorismului și a extremismului de orice fel. Prin participarea la acest marș împotriva urii și a violenței condamnăm nu doar atacurile asupra redacției săptămânalului Charlie Hebdo, ci și antisemitismul care a condus ieri la alte crime într-un magazin evreiesc din Paris”, a transmis preşedintele, cu o zi înaintea marşului.

Premierul Victor Ponta nu va fi prezent la eveniment, dar a salutat reprezentarea României la cel mai înalt nivel. La "Marşul solidarităţii" şi-au anunţat prezenţa mai mulţi lideri europeni: preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, premierul Marii Britanii, David Cameron, cel spaniol, Mariano Rajoy, premierul Italiei, Matteo Renzi, preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko. Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi cancelarul german, Angela Merkel, vor fi la rândul lor prezenţi la marşul de la Paris.

Victor Ponta, despre marşul de la Paris: Salut faptul că România va fi reprezentată la cel mai inalt nivel

Marşul este organizat în memoria victimelor terorismului. Franţa a fost lovită în ultimele zile de mai multe atacuri teroriste, în urma cărora 17 persoane (14 civili şi doi poliţişti) au fost ucise. Atacurile au fost organizate de trei terorişti, fraţii Said şi Cherif Kouachi şi un prieten al acestora, Amedy Coulibaly. Toţi trei au fost ucişi vineri, în urma intervenţiei forţelor de ordine franceze. O a patra persoană, Hayat Boumeddiene, complicea lui Coulibaly, a reuşit să fugă, deşi ultimele informaţii arată că aceasta ar fi fugit în Siria înaintea atacurilor.

Moment comemmorativ în Bucureşti

Zeci de persoane au venit ieri la sediul Ambasadei Franţei din Bucureşti, pentru a comemora victimele atacurilor teroriste din Franţa. Aceştia au depus lumânări şi coroane în faţa sediului. Ambasadorul francez a mulţumit românilor pentru solidaritate.
Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate