MAREA NEMULȚUMIRE a lui VICTOR PONTA. Ce vrea PREMIERUL să le pregătească ȘOFERILOR
- Mara Răducanu
- 13 mai 2015, 14:32
Premierul Victor Ponta se declară total nemulțumit. Acesta a afirmat că s-a hotărât să mai stea „încă 10-15 ani“ la guvernare, deoarece atât le va lua Ministerului Afacerilor Interne (MAI) şi Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) să realizeze o bază de date comună cu amenzile rutiere, pentru a putea fi verificată plata acestora. Florentin Brăcea, şeful Direcţiei Rutiere din cadrul Poliţiei Romane, a declarat într-un interviu acordat pentru EVZ că, momentan, lucrează impreună cu Ministerului Finanţelor, la un sistem unic de colectare a amenzilor rutiere.
Premierul a făcut aceste declarații astăzi înaintea lansării Centrului de Inovare în Securitate Cibernetică, eveniment la care accesul presei nu a fost permis. Discuţia a fost însă suprinsă şi transmisă în direct pe canalul de Youtube al Guvernului, potrivit Mediafax. În acest cadru, Ponta şi-a exprimat nemulţumirea cu privire la faptul că nu există o bază comună a Poliţiei şi ANAF privind amenzile rutiere. Deja suntem în secolul XXI...
„M-am hotărât să mai stau încă 10-15 ani la guvernare. Cam în atâta timp le va ajunge celor de la Interne cu cei de la ANAF să facă o bază comună cu amenzile de circulaţie. Domnule, cum, e posibil în secolul XXI să nu pot să intru într-o bază de date, să-mi spună cine a luat amendă? Bănuiam că nu e ceva atât de complicat tehnologic să ai o singură bază de date între Poliţie şi... Domnule, spune-mi şi mie cine a luat amendă, de radar, de ce-o fi, de parcare... Nu se poate, dom’le!“, le-a spus premierul participanţilor la eveniment, organizat şi cu participarea experţilor americani.
El a apreciat totuşi că, dacă i-ar cere vicepriministrului Gabriel Oprea să le introducă pe agenda şedinţei de Guvern, în şapte zile ar putea exista actele normative pentru o astfel de bază de date. „Nu suntem o ţară aşa mică, cum e America, suntem mai mare, e mai complicat“, a glumit premierul.
Ce spune șeful POLIȚIEI RUTIERE
Florentin Brăcea, şeful Direcţiei Rutiere din cadrul Poliţiei Romane, a declarat pentru EVZ că, momentan, lucrează impreună cu Ministerului Finanţelor, la un sistem unic de colectare a amenzilor rutiere.
„Încercăm să ajutăm cetăţeanul, deoarece sperăm noi ca acest cont unic la care ne gandim va facilita modaliţătile de plată a amenzii. Este practic o modalitate de a simplifica lucrurile şi sperăm să nu mai fie nevoie de atâtea proceduri. Nu e insă aşa simplu de facut. Dar, repet, procesul-verbal odată plecat de la poliţie nu mai este treaba noastră, sa nu se inţeleagă că poliţia gestionează activitatea asta cu amenzile. Contul unic de care s-a vorbit data trecută era condiţionat de o reţinere şi o suspendare a permisului dacă nu-ţi platesti amenda. Acum nu mai condiţionăm pe nimeni cu asta. E strict un cont unic de colectare amenzi”, a explicat şeful de la Rutieră.
Cati romani işi platesc amenzile
Potrivit actualului Cod Rutier, contravenientul poate achita, în termen de cel mult 2 zile lucrătoare de la data primirii procesului-verbal de constatare a contravenţiei jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege.Oficialii de la Rutieră au susţinut, de-a lungul timpului, că în ţara noastră nu există o strategie concretă de colectare a amenzilor aplicate conducătorilor auto. Potrivit statisticilor, 40 % din şoferii români îşi plătesc amenzile rutiere. În timp ce în Olanda, banii colectaţi din amenzile date conducătorilor auto ajung undeva la 98%, iar în Bulgaria la 68%.
Nu ai plătit amenda în 30 de zile, adio permis!
În 2013, premierul Victor Ponta declara că a convenit cu ministrul de Interne de atunci, Radu Stroe, ca permisul să fie suspendat pentru neplata amenzilor în termen de 30 de zile, măsură aplicabilă şi în cazul infracţiunilor. Premierul a precizat că în cazul celor cu amenzi neplătite în termen de 30 de zile li se va suspenda permisul de conducere până la plata amenzii. “Era o problemă de aplicare în sensul în care omul îşi plătea amenda şi noi nu ştiam că şi-a plătit-o şi-i suspendam permisul. Am găsit o soluţie pe care o discutăm şi cu domnul Chiţoiu, cu un cont unic, şi cu faptul că poliţia nu poate suspenda permisul cuiva decât după ce verifică la 30 de zile după că în acel cont unic nu s-a plătit amenda”, a explicat atunci premierul. Ponta a menţionat că se încearcă găsirea unei “proceduri rapide” în cazul şoferilor cu contravenţii, astfel încât în 15 zile judecătorul să se pronunţe dacă dovada pentru conducerea autovehiculelor se prelungeşte sau nu. “Ideal ar fi să nu mai conduci după ce ţi s-a suspendat permisul”, a mai afirmat Ponta. Proiectul de modificare a Legislaţiei Rutiere, postat în 2013 în transparenţă decizională pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) nu a avut însă sorţi de izbândă.