MAE: Termenul LIMITĂ pentru înscrierea românilor din Diaspora în Registrul electoral, pentru a vota la parlamentare, este 14 SEPTEMBRIE

MAE: Termenul LIMITĂ pentru înscrierea românilor din Diaspora în Registrul electoral, pentru a vota la parlamentare, este 14 SEPTEMBRIE

Ministerul Afacerilor Externe (MAE), a anunțat, într-un comunicat de presă, că au mai rămas doar 5 zile până la încheierea perioadei de înscriere în Registrul electoral a românilor din Diaspora, pentru a putea vota la alegerile parlamentare din iarnă. Astfel, termenul limită de înscriere este 14 septembrie.

Până pe 14 septembrie, cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate pot depune personal sau pot transmite prin poştă sau prin e-mail la ambasada sau consulatul din statul în care locuiesc solicitarea de înscriere în Registrul electoral, optând fie pentru a-şi exercita votul prin corespondenţă, fie pentru a solicita înfiinţarea unei secţii de votare în localitatea de reşedinţă. 

Informaţii utile privind votul la alegerile parlamentare de la sfârşitul acestui an în afara ţării sunt disponibile pe site-ul MAE, în cadrul secţiunii special dedicate, precum şi pe site-urile misiunilor diplomatice şi ale oficiilor consulare ale României. 

MAE reiterează condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească românii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate pentru a putea vota la alegerile parlamentare din 11 decembrie: să aibă vârsta de cel puţin 18 ani, dacă această vârstă a fost împlinită până în ziua alegerilor inclusiv; şi să nu fi fost puşi sub interdicţie sau să li se fi fost interzisă exercitarea dreptului de a alege, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit ministerului, prin reşedinţă în străinătate se înţelege adresa din străinătate la care persoana fizică declară că are locuinţa secundară, alta decât cea de domiciliu, şi unde posedă un drept legal de şedere mai mare de 90 de zile. 

Documentele care atestă reşedinţa în străinătate, în funcţie de statul de reşedinţă, pot fi găsite pe pagina de internet a MAE. 

Totodată, în străinătate mai pot vota următoarele categorii de cetăţeni români: personalul misiunilor diplomatice şi al oficiilor consulare, secţiilor consulare şi institutelor culturale din străinătate; membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare şi operatorii de calculator, dacă au domiciliul sau reşedinţa în străinătate; militarii, poliţiştii şi personalul civil român din instituţiile sistemului de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională trimişi în misiune în teatre de operaţiuni din străinătate; candidaţii, dacă aceştia candidează în circumscripţia electorală pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării. 

Potrivit AEP, în luna august, un număr de 6.081 de români s-au înscris în Registrul Electoral, din care 4.789 au menţionat opţiunea pentru votul prin corespondenţă, iar 1.292 au optat pentru votul în secţiile de votare. Cei mai mulţi cetăţeni români care vor să voteze prin corespondenţă sunt în Spania – 2.283. În Italia sunt 987 de români care vor să voteze prin corespondenţă, În Germania 223, iar în Franţa 206.