Editura Evenimentul si Capital

Lucreția Ciobanu a MURIT. "S-a stins din viață Doamna Munților"

Lucreția Ciobanu a murit
Autor: | | 1 Comentarii | 1929 Vizualizari

Cântăreața de muzică populară Lucreția Ciobanu a murit. Doamna Munților, așa cum era cunoscută îndrăgita artistă, avea aproape 91 de ani. Prima imagine a televiziunii publice, care a pornit emisia în 1956, a fost cu Maria Tănase şi cu Lucreţia Ciobanu.

Realizatorea TV Iuliana Tudor, a scris pe pagina sa de socializare:''S-a stins din viață Doamna Munților, Lucreția Ciobanu! Rămas bun!'' 

"Se spune că oamenii mor de două ori: o dată fizic şi o dată când li se rosteşte numele pentru ultima oară. Din punctul ăsta de vedere, pentru tine nu e niciun pericol, bunica mea. Îţi mulţumesc pentru cei 40 de ani în care mi-ai fost mereu şi necondiţionat alături. Odihneşte-te în pace, Lucreţia Ciobanu, "Doamna munţilor", a scris nepotul cântăreţei pe Facebook.

Lucreția Ciobanu s-a născut la 27 octombrie 1924 în localitatea Topârcea, județul Sibiu. De mică, a fost fascinată de doinele cântate din fluier de oierii care-și mânau turmele peste văi și dealuri. Când s-a despărțit de localitatea natală avea doar 14 ani, potrivit bestmusic.ro.

Prin vocea radioului a descoperit canțonetele italienilor. A fascinat-o această muzică. În anul 1953, Lucreția Ciobanu a câștigat un premiu național la Festivalul Mondial al Tineretului și Studenților, unde a interpretat două strofe dintr-o doină, ''Uite, bade-n ochii mei''. A început să cânte apoi în aceeași orchestră cu Ioana Radu și Ion Luican, transmite Agerpres.

Maria Tănase și Lucreția Ciobanu au deschis prima emisiune difuzată de Televiziunea Română. A avut numeroase apariții în emisiunile folclorice. Îndrăgita interpretă iubea doinele ardelenești, pe care le-a moștenit de la străbuni, precizează site-ul amintit.

''Am cunoscut țara întreagă... N-a rămas nimic necolindat... Cu valiza-n mână și... drumul la gară. Toate trenurile le știam. De cele mai multe ori mergeam cu mașină de la IRTA. Erau închiriate toate vechiturile. Dormeau satele liniștite și noi împingeam de ele vară, iarnă... Dar totul mergea strună, că eram tineri'', declara artista într-un interviu în Jurnalul Național, în 2008.

Melodiile populare jienești interpretate inconfundabil de Lucreția Ciobanu, dar și învârtitele din zona Sibiului, sunt foarte cunoscute de iubitorii de folclor: ''Pleacă oile la munte'', ''Codrule, bătrânule'', ''Ridică-te negură'', ''Cine n-are dor pe vale'', ''Ia uitați-vă feciori'', ''Vino, iute, dorule''. Lucreția Ciobanu a dus cântecele din Mărginimea Sibiului până departe, în America și Canada.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate