Liberalii vor fuziune numai sub numele PNL

Liberalii vor fuziune numai sub numele PNL

După protestele filialelor liberale, PDL ar putea fi silit să se înmatriculeze sub sigla PNL.

Filialele PNL au intrat în fierbere după ce conducerea partidului a decis fuziunea cu PDL. În timp ce în anumite județe liberalii cer ca fuziunea să aibă loc sub numele PNL, în altele ei sunt suspicioși față de ideea unei colaborări cu democrat-liberalii lui Blaga.

BUCUREȘTI. Deputatul liberal Ludovic Orban s-a declarat nemulțumit de faptul că Antonescu și conducerea interimară a PNL s-au apucat să negocieze o fuziune cu PDL. Într-un interviu pentru ziare.com, Orban a spus că nimeni din PNL nu are acum legitimitatea să angajeze partidul în negocieri: „Nu poți să pui un inginer care a construit o clădire căzută la cutremur să construiască un Pentagon. PNL trebuie să își aleagă o conducere legitimă”. Orban îl acuză pe Crin Antonescu că s-a grăbit să accepte lucruri de neacceptat fără un mandat legitim. „Dacă se ajunge la fuziune, partidul trebuie să se numească PNL. PNL are o istorie de 139 de ani, este partidul care s-a identificat cu toată istoria modernă a României și niciun liberal nu va accepta desființarea lui”, a avertizat Orban.

PRAHOVA. La Prahova, decizia fuziunii cu PDL a stârnit protestele a șase dintre cei șapte parlamentari liberali, care se tem că identitatea partidului se va pierde. Aceștia au refuzat să se prezinte la şedinţa Biroului Permanent Judeţean al PNL Prahova de joi, care urma să discute subiectul, motivând că nu vor alianța „pe picior” cu PDL. Ei l-au acuzat pe preşedintele organizaţiei judeţene, Mircea Roşca, că a decis schimbarea încuietorii de la intrarea în sediul PNL Prahova, pentru ca nemulțumiții ca ei să nu mai aibă acces în sediul partidului.

Ne puteți urmări și pe Google News

CLUJ. „Personal sunt, în principiu, în favoarea unei idei de fuziune, dar cu ideea păstrării tradiției și simbolurilor liberale”, a declarat senatorul PNL Marius Nicoară, vicepreşedinte la nivel naţional. El a spus că liberalii clujeni se vor pronunţa sâmbătă asupra mai multor chestiuni, inclusiv în ce priveşte fuziunea cu PDL.

OLT. „Sunt pentru unificarea Dreptei, pentru crearea unui partid mare pe eşichierul de dreapta, sub stindardul PNL”, a spus preşedintele PNL Olt, deputatul Gigel Ştirbu.

TELEORMAN. Vicepreşedintele PNL Dan Popescu a declarat, pentru Agerpres, că, printr-o fuziune cu PDL, PNL îşi va pierde identitatea. „A mai fost în 2006, când era Alianţa D.A., o încercare de fuziune PNL-PD, la care, personal, m-am opus. Eu, de 24 de ani, merg sub denumirea, sigla și doctrina asta, liberală. Contează şi pentru votanţi să ştie că există Partidul Naţional Liberal”.

BIHOR. „Când vine vorba de fuziune se pune, desigur, întrebarea care nume rămâne, dacă e nevoie de altul, dacă cele două branduri mai sunt viabile. Partidul Liberal ar fi o denumire de compromis și foarte potrivită”, a spus senatorul liberal Cristian Bodea.

MUREȘ. Vicepreşedintele PNL Ciprian Dobre, liderul PNL Mureş, a declarat: „Categoric prefer fuziunea, evident sub numele neschimbat de PNL”.

SATU MARE. Preşedintele interimar al filialei judeţene a PNL Satu Mare, deputatul Romeo Nicoară, e de aceeași părere. „Îmi doresc ca noua forță să fie sub denumirea de PNL pe mai departe. Vreau un PNL mare şi puternic”.

VÂLCEA. Liderul liberalilor vâlceni, deputatul Cristian Buican, se pronunţă pentru o fuziune cu PDL, dar cu păstrarea denumirii PNL. „Nu cred că cerem un sacrificiu prea mare pentru colegii noștri de la PDL să accepte denumirea de PNL, denumire care este, fără să greşesc, una de patrimoniu”.

Răzbunarea lui Antonescu pentru „USL trăiește”

Preşedintele demisionar al PNL, Crin Antonescu, s-a hotărât să-i plătească liderului PSD, Victor Ponta, cu aceeași monedă. Dacă Ponta a comandat afișe electorale cu sloganul „USL tră iește!” în campania pentru alegerile europarlamentare, Antonescu s-a decis să se declare candidatul USL la prezidențiale.

„Sigur că pot fi candidat la pre ședinție, pot și câștiga. V-am spus, în baza unei hotărâri în vigoare, sunt candidatul la preşedinţie al PSD şi al PNL, fostul USL”, a spus el.

Tehnic vorbind, acesta are dreptate. În 2012, el a fost validat drept prezidențiabil nu doar de Congresul PNL, ci și de Congresele PSD și PC, ținute în aceeași zi. De atunci, acestea nu au revenit asupra deciziei. Ca urmare, o vreme Antonescu va putea să se plimbe nestingherit prin țară recomandându- se drept candidatul USL, mai ales că alianța majoritară PSD-UNPRPC nu își va desemna candidatul la Cotroceni decât în toamnă.

„Nu-mi place cum merge PSD”

Antonescu a precizat pentru prima dată că este candidatul USL la președinție joi, la ceremonia organizată de BEC pentru validarea europarlamentarilor. „Băi băiatule, cum te-am lăsat și cum team găsit”, l-a luat el în primire pe președintele executiv al PSD, Liviu Dragnea. Întrebat de ce a făcut această afirmație, Antonescu a explicat: „Domne,, eu sunt candidatul lor încă oficial la președinție și numi place cum merge partidul, PSD-ul”. (Carmen Vintilă)

PSD a pierdut majoritatea în județul lui Ponta

Criticată de liberali, colaborarea cu PDL își arată primele rezultate. Majoritatea deținută de consilierii social-democrați în Consiliul Județean Gorj a fost schimbată, ieri, în cadrul unei ședințe ordinare, după ce consilierii PDL, PNL și PP-DD s-au aliat și nu au votat un proiect de hotărâre. Trebuie menționat că președintele PSD, Victor Ponta, este deputat într-un colegiu din Gorj. Respectivul proiect prevedea organizarea concursului pentru postul de manager la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu, candidat fiind un fost consilier județean din partea PSD, Tiberiu Tătaru. Consilierii social-democrați au fost depășiți numeric de către cei din Opoziție, primii fiind 15, iar ceilalți 16. Președintele CJ Gorj, Ion Călinoiu (foto dreapta), a solicitat organizarea, vinerea viitoare, a unei ședințe extraordinare pentru schimbarea majorității. În ultimii 10 ani, de când Ion Călinoiu ocupă funcția de președinte al CJ Gorj, a fost pentru prima dată când majoritatea nu a mai aparținut social-democraților.

Orban: Crin nu poate câștiga prezidențialele

Crin Antonescu nu poate câștiga alegerile prezidențiale, a declarat deputatul PNL Ludovic Orban pentru ziare.com. „Și sub aspectul cotei de încredere, și sub cel al intenției de vot, Crin Antonescu se situează la un scor extrem de mic, care îl scoate din cursă, iar cea mai gravă este ostilitatea celor care nu au încredere în el. Aproape 80% dintre români îi sunt ostili lui Antonescu. Nu are șansa să câștige prezidențialele din cauza acestei ostilități”, a spus el. Acesta a mai declarat că PNL lua 20% la europarlamentare dacă Antonescu se retrăgea înainte de aceste alegeri. „Scorul de 15% nu e un succes al conducerii, ci al membrilor care, în condiții ostile, l-au atins. Dacă dl. Antonescu se retrăgea înainte, PNL trecea de 20%”, susține Orban. (Laura Ciobanu)