Editura Evenimentul si Capital

Klaus Iohannis: L-am SFĂTUIT pe Gabriel Oprea să-și dea DEMISIA. Întreaga comunicare pe acest subiect a fost catastrofală

Autor: | | 11 Comentarii | 1787 Vizualizari

Președintele Klaus Iohannis a declarat, luni seară, că a avut o discuţie cu vicepremierul Gabriel Oprea, prilej cu care l-a sfătuit s-şi dea demisia, în contextului scandalului iscat după moartea poliţistului Bogdan Cosmin Gigină. Ulterior, vicepremierul Gabriel Oprea a precizat, printr-un comunicat de presă, că nu este vinovat şi că îşi va continua activitatea în cadrul Guvernului. Vă prezentăm principalele declarații făcute de Klaus Iohannis:

CITEȘTE ȘI: Gabriel Oprea NU DEMISIONEZĂ. "Nu sunt vinovat și, prin urmare, voi continua activitatea în cadrul Guvernului"

 • Ieri am participat, la Bruxelles, la o reuniune într-un format mai puţin obişnuit, la care au participat o parte dintre statele membre ale Uniunii Europene, dar şi ţări de pe aşa-numita rută balcanică de vest.
 • Au fost multe luări de poziţii, şi din partea mea, şi discuţiile au urmat câteva direcţii majore.
 • În primul rând, problematica a fost ce se întâmplă cu oamenii şi cum îi sprijinim pe cei aflaţi în nevoie de protecţie internaţională, cum le asigurăm, la nivel european, sprijin şi mai ales cum le asigurăm adăpost, având în vedere că la noi vine iarna.
 • În al doilea rând, s-a discutat cum să facem mai strânsă cooperarea între statele din regiune şi cum să facem schimbul de informaţii între state mai eficient pentru a corela mai bine acţiunile.
 • În fine, tema care a fost reluată de fiecare dată când ne-am întâlnit şi am discutat această chestiune: cum gestionăm frontierele externe ale Uniunii Europene.
 • În acest context, după mai multe dezbateri, s-a agreat sporirea capacităţilor de recepţie în Grecia şi în celelalte ţări aflate pe ruta migratorie din Balcanii de Vest.
 • Această creştere se va face inclusiv cu sprijinul Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, care a participat la întâlnirea de ieri. Sigur, în cazul în care capacităţile statelor afectate nu vor fi suficiente, va putea fi activat şi mecanismul de protecţie civilă al Uniunii.
 • În acest context, vreau să spun foarte clar, şi sper să fiu bine înţeles: România nu este nici ţară de tranzit, şi România nu este nici destinaţie pentru acest flux de refugiaţi.
 • Eu am participat la reuniune fiindcă aşa au considerat organizatorii că este bine să fie reprezentată România, care este foarte aproape de zona în care avem un flux semnificativ de refugiaţi.
 • Personal, am susţinut o abordare pe mai multe paliere, pentru abordarea integrată a problematicii.
 • Pe de-o parte, am propus un sprijin sporit pentru Grecia, pe de altă parte, o mai bună cooperare cu Turcia, dar şi o mai bună cooperare între statele aflate pe ruta din Balcanii din Vest.
 • Faptul că Turcia este importantă a fost un lucru pe care l-am reluat - şi în acest context, sigur că toată lumea i-a amintit că şi la ultimul Consiliu s-a discutat despre un plan care trebuie pus în operă împreună cu autorităţile din Turcia.
 • Având în vedere că opinia publică este foarte preocupată de evenimentul de săptămâna trecută, accidentul care a avut loc şi, din nefericire, a murit un poliţist care s-a aflat la datorie, am avut o intervenţie ieri şi în continuare, astăzi, l-am invitat pe vicepremierul Oprea la o discuţie, fiindcă am dorit să primesc lămuriri şi explicaţii suplimentare. Am avut această discuţie în cursul acestei seri. L-am sfătuit pe domnul vicepremier Oprea să-şi dea demisia.  

ÎNTREBĂRI:

 Aș vrea să vă întreb dacă dumneavoastră, personal, știți ce s-a întâmplat în seara accidentului, v-a spus domnul vicepremier și, în același timp, dacă ați solicitat instituțiilor abilitate, SRI, SPP, Ministerul de Interne, Inspectoratul General al Poliției, un raport complet? Dumneavoastră știți exact ce s-a întâmplat în acea seară? Era o situație de urgență?  Eu cunosc aspectele relatate chiar de domnul Oprea, dar restul circumstanțelor nu trebuie elucidate de serviciile secrete, ci de procurori. Din câte știu, este o anchetă în curs și aștept rezultatele acelei anchete.

 Îl credeți pe domnul Oprea?  Vă rog, altă întrebare.

Aș vrea să vă întreb ce răspuns v-a dat Gabriel Oprea la sfatul dumneavoastră și, dacă aveți informații, cât de des folosea Gabriel Oprea coloană oficială și, dacă aveți informații, alți oficiali din Guvern care abuzează de acest lucru?  Nu am solicitat astfel de informații, iar ce va face domnul Oprea va decide și, probabil, va face și un anunț public pe această temă.

Aș vrea să vă întreb domnule Președinte care sunt argumentele concrete pentru care i-ați cerut demisia? Proasta gestionare a crizei.

 În ce sens?  În sensul în care am spus.

Mai exact? Dacă puteți da mai multe amănunte, să spun. Într-o astfel de criză, apare foarte multă emoție și opinia publică are dreptul la informații, are dreptul la luări de poziții publice din partea celor implicați, din partea șefilor celor implicați. După părerea mea, întreaga comunicare pe acest accident a fost catastrofală. Aceasta este latura politică și pe această latură politică i-am dat sfatul domnului Oprea. Nu m-am referit la partea penală care, sigur, va fi lămurită de procurori.  

"Domnul Ponta este foarte belicos în ultima vreme" Deci, strict o chestiune de comunicare.  Strict o chestiune de politică publică. Este mult mai mult decât o problemă de comunicare.

Voiam să ştiu dacă i-aţi dat şi un termen domnului Oprea.  Nu.

Şi o altă întrebare, dacă-mi permiteţi, pentru că a fost un subiect foarte aprins: dumneavoastră, ieri, i-aţi spus premierului Victor Ponta, care a mers la o trilaterală, că a mers acolo ca-n vacanţă, iar domnia sa v-a spus că dumneavoastră mergeţi la Bruxelles și citez :"ca surda la horă"... O relaţie care începe să aducă tot mai mult cu cea pe care a avut-o şi Traian Băsescu. Ce faceţi dumneavoastră? Ce propuneţi ca imaginea României să nu aibă de suferit şi să rezolvaţi aceste neînţelegeri? Eu îmi fac treaba. Dar în ce priveşte afirmaţiile făcute de prim-ministru, domnul Ponta este foarte belicos în ultima vreme şi impresia mea este că prin această atitudine crede că oamenii uită faptul că este judecat penal pentru fals în înscrisuri, complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani.  

"Este o încercare jalnică de a discredita echipa mea"  

 Săptămânile trecute au apărut nişte fotografii cu şeful Cancelariei dumneavoastră, după sau în timpul unei întâlniri externe, în ipostaze nepotrivite, să spunem. Aţi vorbit cu el, aţi cerut vreo explicaţie? Despre ce era vorba?  Ştiţi, pur întâmplător, eu sunt parte, poate chiar parte centrală, la toate aceste întâlniri, şi pot să vă spun aşa, ca informaţie de primă mână, că la nicio întâlnire nu am constatat o astfel de poziţie. Dacă între întâlniri omul este în pauză, atunci cred că este cel puţin inadecvat să fie fotografiat şi să se creeze impresia că cineva din staff-ul meu doarme în timpul unei întrevederi oficiale. Este o încercare jalnică de a discredita echipa mea. Dar nu era presa acolo. Fotografiile probabil că au fost furnizate de cineva care participa la acele întâlniri. Acum, sigur, este curios, dacă ne gândim că vizita a avut loc acum câteva luni de zile, de ce nu s-au dat atunci. Însă poza ştiţi bine că se poate obţine de la entităţi pe care dumneavoastră le numiţi surse.

 Domnule Preşedinte, dacă ministrul de interne nu va ţine cont de sfatul dumneavoastră şi nu va demisiona, ce soluţie vedeţi la această criză şi cum va influenţa acest lucru relaţia dumneavoastră directă cu Vicepremierul pe securitate naţională? În situaţii de criză, dau sfaturile pe care le cred potrivite. Dar, dincolo de asta, demisia este un act unilateral şi trebuie să facă cel în cauză pasul. Acum nu discutăm despre ce va fi după; acum discutăm despre ce s-a întâmplat în ziua de astăzi.

La Bruxelles s-a discutat despre un nou mecanism de relocare a refugiaţilor bazat pe procente obligatorii, şi nu pe cote obligatorii? Nu. La Bruxelles nu s-a discutat nici despre mecanismul de relocare permanentă, nu s-a discutat nici despre închiderea graniţelor, ci s-a discutat exact ce v-am relatat.

Aţi vorbit cu premierul Victor Ponta după ce v-aţi întors de la Bruxelles? Spuneaţi că o să vorbiţi apoi.  Da, am vorbit la telefon şi l-am invitat pentru mâine la o discuţie.

CSAT a avizat ordonanţa de urgenţă prin care preşedinţii de partide pot beneficia de protecţia SPP? Vă întreb pentru că ştiţi mai bine ca mine partidele. De ce este nevoie? Credeţi că este nevoie? De exemplu, de ce doamna Gorghiu are nevoie de protecţia SPP?

 Da, CSAT-ul a avizat acest proiect.

Şi de ce credeţi că este nevoie de o astfel de măsură? Argumentaţia puteţi să o solicitaţi iniţiatorilor, dacă doriţi. Dar mi s-a părut o idee bună. Cine este iniţiator, iertaţi-mă? SPP.

Domnule Preşedinte, ţinând cont de atmosfera politică din aceste zile şi, practic, ea escaladează, cum aţi caracteriza dumneavoastră comunicarea cu celelalte entităţi ale statului din executiv, legislativ, dat fiind că... Limbajul l-am auzit - dumneavoastră aţi răspuns mai înainte la acest lucru -, dar aş vrea să aud din partea dumneavoastră o caracterizare a felului în care în acest moment există politicul românesc la nivelul central şi mai ales al comunicării. Aveţi o comunicare instituţională sau pur şi simplu ceea ce vedem aia este totul?  Comunicarea instituţională funcţionează, şi o să am grijă - eu o să am grijă! - să funcţioneze şi în continuare, chiar dacă unii, din când în când, confundă sediul propriu cu locuri precum gara sau altele, unde se foloseşte şi un limbaj colocvial.

Astăzi Premierul României declara că înainte îl chemaţi aproape zilnic pe vicepremierul Gabriel Oprea la cafea. Este adevărat?  Nu este adevărat. Şi nu-mi amintesc să fi băut cafea împreună. Noi discutăm treburi foarte serioase. Nu am întâlniri cu demnitari doar aşa, de complezenţă. Şi pot să vă spun că, atunci când m-am întâlnit cu domnul vicepremier Oprea, am discutat chestiuni legate de securitatea naţională.

Şi aş vrea să vă mai întreb cum vedeţi faptul că dosarul Revoluţiei a fost închis. Vă întreb acest lucru în contextul în care astăzi a fost o delegaţie a Asociaţiei "21" pentru o discuţie aici, la Palatul Cotroceni.  Am luat act de această decizie luată de procurori. Astăzi a fost într-adevăr o rundă de discuţii la Palatul Cotroceni, cu un Consilier Prezidenţial. Căile prevăzute de lege pentru a contesta o astfel de rezoluţie sunt foarte simple şi clare, şi cred că prima dată trebuie mers pe calea contestării, aşa cum este prevăzută de lege, şi ulterior vom vedea ce rezultat se obţine.

 Astăzi, domnul Premier a declarat că în nenumărate rânduri l-aţi chemat pe domnul Oprea, înainte de moţiunea de cenzură, la dumneavoastră şi aţi cerut să rupă coaliţia de guvernare, că-l veţi numi premier pe domnul Oprea. Este adevărat? Mă întrebaţi despre zvonuri? Vă rog să mă întrebați despre lucruri serioase, la care pot să vă răspund. I-aţi cerut domnul Oprea să rupă coaliţia de guvernare? Nu.

Înainte de toate, vă rog să-mi spuneţi dacă am înţeles bine: dacă v-aţi fi aflat în situaţia domnului Viceprim-ministru, în momentul ăsta aţi fi demisionat. Sper să nu mă aflu în astfel de situaţii. Dar într-o astfel de situaţie, decizia pe care aţi fi luat-o ar fi fost demisia.  Nu cred că există două situaţii de criză identice. Răspunsul trebuie să fie adecvat situaţiei. Până acum, consider că am avut răspunsuri adecvate situaţiilor în care m-am aflat şi aşa o să acţionez şi în continuare.

 Şi acum aş vrea să vă adresez şi întrebarea: cum vedeţi de acum încolo relaţia dintre Preşedintele României şi Guvernul României, condus de un premier căruia i-aţi cerut demisia şi un Viceprim-ministru căruia de asemenea i-aţi cerut să plece?  Instituţional, complexă.

Preşedintele Klaus Iohannis a participat la Bruxelles, la reuniunea organizată de Comisia Europeană pe tema migraţiei în regiunea Balcanilor de Vest, informează Administraţia Prezidenţială.

Înainte să plece la Bruxelles, prezent la Arad, șeful statului a declarat că premierul Victor Ponta nu s-a consultat cu el în privinţa reuniunii trilaterale de la Sofia, cu omologii săi din Bulgaria şi Serbia, şi că nu a avut mandat să angajeze România în vreun fel.

"Domnul prim-ministru nu s-a consultat cu mine, s-a plimbat până la Sofia, s-a întâlnit cu alţi prim-miniştri, o chestiune care este interesantă ca preocupare de week-end. Domnul Ponta nu a avut niciun mandat ca să angajeze România într-un fel. Aceste declaraţii pe care le-a făcut sunt total neangajante pentru mine", a afirmat Iohannis.

Întrebat dacă va discuta cu şeful Guvernului despre această problemă, Iohannis a răspuns: "Da, cu siguranţă. După ce mă voi întoarce de la Bruxelles, vom avea o discuţie pe această temă", a mai spus Iohannis.

Prim-ministrul Victor Ponta a declarat sămbătă, la finalul reuniunii trilaterale a şefilor de guverne din Bulgaria, România şi Serbia, în formatul Grupului de la Craiova, că cea mai bună soluţie în gestionarea crizei migraţiei este o acţiune comună a întregii Europe.

Tot ieri, Iohannis a declarat  că este ''inadmisibil'' că Guvernul nu a transmis o poziţie oficială privind accidentul în care a murit poliţistul Bogdan Cosmin Gigină, la cinci zile după eveniment, adăugând că îi pofteşte "de urgenţă" pe premierul Victor Ponta şi ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, să prezinte ''lămuririle aşteptate de opinia publică''.  
Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate