Editura Evenimentul si Capital

Klaus Iohannis: L-am SFĂTUIT pe Gabriel Oprea să-și dea DEMISIA. Întreaga comunicare pe acest subiect a fost catastrofală

Autor: | | 11 Comentarii | 1794 Vizualizari

Președintele Klaus Iohannis a declarat, luni seară, că a avut o discuţie cu vicepremierul Gabriel Oprea, prilej cu care l-a sfătuit s-şi dea demisia, în contextului scandalului iscat după moartea poliţistului Bogdan Cosmin Gigină. Ulterior, vicepremierul Gabriel Oprea a precizat, printr-un comunicat de presă, că nu este vinovat şi că îşi va continua activitatea în cadrul Guvernului. Vă prezentăm principalele declarații făcute de Klaus Iohannis:

CITEȘTE ȘI: Gabriel Oprea NU DEMISIONEZĂ. "Nu sunt vinovat și, prin urmare, voi continua activitatea în cadrul Guvernului"

 • Ieri am participat, la Bruxelles, la o reuniune într-un format mai puţin obişnuit, la care au participat o parte dintre statele membre ale Uniunii Europene, dar şi ţări de pe aşa-numita rută balcanică de vest.
 • Au fost multe luări de poziţii, şi din partea mea, şi discuţiile au urmat câteva direcţii majore.
 • În primul rând, problematica a fost ce se întâmplă cu oamenii şi cum îi sprijinim pe cei aflaţi în nevoie de protecţie internaţională, cum le asigurăm, la nivel european, sprijin şi mai ales cum le asigurăm adăpost, având în vedere că la noi vine iarna.
 • În al doilea rând, s-a discutat cum să facem mai strânsă cooperarea între statele din regiune şi cum să facem schimbul de informaţii între state mai eficient pentru a corela mai bine acţiunile.
 • În fine, tema care a fost reluată de fiecare dată când ne-am întâlnit şi am discutat această chestiune: cum gestionăm frontierele externe ale Uniunii Europene.
 • În acest context, după mai multe dezbateri, s-a agreat sporirea capacităţilor de recepţie în Grecia şi în celelalte ţări aflate pe ruta migratorie din Balcanii de Vest.
 • Această creştere se va face inclusiv cu sprijinul Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, care a participat la întâlnirea de ieri. Sigur, în cazul în care capacităţile statelor afectate nu vor fi suficiente, va putea fi activat şi mecanismul de protecţie civilă al Uniunii.
 • În acest context, vreau să spun foarte clar, şi sper să fiu bine înţeles: România nu este nici ţară de tranzit, şi România nu este nici destinaţie pentru acest flux de refugiaţi.
 • Eu am participat la reuniune fiindcă aşa au considerat organizatorii că este bine să fie reprezentată România, care este foarte aproape de zona în care avem un flux semnificativ de refugiaţi.
 • Personal, am susţinut o abordare pe mai multe paliere, pentru abordarea integrată a problematicii.
 • Pe de-o parte, am propus un sprijin sporit pentru Grecia, pe de altă parte, o mai bună cooperare cu Turcia, dar şi o mai bună cooperare între statele aflate pe ruta din Balcanii din Vest.
 • Faptul că Turcia este importantă a fost un lucru pe care l-am reluat - şi în acest context, sigur că toată lumea i-a amintit că şi la ultimul Consiliu s-a discutat despre un plan care trebuie pus în operă împreună cu autorităţile din Turcia.
 • Având în vedere că opinia publică este foarte preocupată de evenimentul de săptămâna trecută, accidentul care a avut loc şi, din nefericire, a murit un poliţist care s-a aflat la datorie, am avut o intervenţie ieri şi în continuare, astăzi, l-am invitat pe vicepremierul Oprea la o discuţie, fiindcă am dorit să primesc lămuriri şi explicaţii suplimentare. Am avut această discuţie în cursul acestei seri. L-am sfătuit pe domnul vicepremier Oprea să-şi dea demisia.  

ÎNTREBĂRI:

 Aș vrea să vă întreb dacă dumneavoastră, personal, știți ce s-a întâmplat în seara accidentului, v-a spus domnul vicepremier și, în același timp, dacă ați solicitat instituțiilor abilitate, SRI, SPP, Ministerul de Interne, Inspectoratul General al Poliției, un raport complet? Dumneavoastră știți exact ce s-a întâmplat în acea seară? Era o situație de urgență?  Eu cunosc aspectele relatate chiar de domnul Oprea, dar restul circumstanțelor nu trebuie elucidate de serviciile secrete, ci de procurori. Din câte știu, este o anchetă în curs și aștept rezultatele acelei anchete.

 Îl credeți pe domnul Oprea?  Vă rog, altă întrebare.

Aș vrea să vă întreb ce răspuns v-a dat Gabriel Oprea la sfatul dumneavoastră și, dacă aveți informații, cât de des folosea Gabriel Oprea coloană oficială și, dacă aveți informații, alți oficiali din Guvern care abuzează de acest lucru?  Nu am solicitat astfel de informații, iar ce va face domnul Oprea va decide și, probabil, va face și un anunț public pe această temă.

Aș vrea să vă întreb domnule Președinte care sunt argumentele concrete pentru care i-ați cerut demisia? Proasta gestionare a crizei.

 În ce sens?  În sensul în care am spus.

Mai exact? Dacă puteți da mai multe amănunte, să spun. Într-o astfel de criză, apare foarte multă emoție și opinia publică are dreptul la informații, are dreptul la luări de poziții publice din partea celor implicați, din partea șefilor celor implicați. După părerea mea, întreaga comunicare pe acest accident a fost catastrofală. Aceasta este latura politică și pe această latură politică i-am dat sfatul domnului Oprea. Nu m-am referit la partea penală care, sigur, va fi lămurită de procurori.  

"Domnul Ponta este foarte belicos în ultima vreme" Deci, strict o chestiune de comunicare.  Strict o chestiune de politică publică. Este mult mai mult decât o problemă de comunicare.

Voiam să ştiu dacă i-aţi dat şi un termen domnului Oprea.  Nu.

Şi o altă întrebare, dacă-mi permiteţi, pentru că a fost un subiect foarte aprins: dumneavoastră, ieri, i-aţi spus premierului Victor Ponta, care a mers la o trilaterală, că a mers acolo ca-n vacanţă, iar domnia sa v-a spus că dumneavoastră mergeţi la Bruxelles și citez :"ca surda la horă"... O relaţie care începe să aducă tot mai mult cu cea pe care a avut-o şi Traian Băsescu. Ce faceţi dumneavoastră? Ce propuneţi ca imaginea României să nu aibă de suferit şi să rezolvaţi aceste neînţelegeri? Eu îmi fac treaba. Dar în ce priveşte afirmaţiile făcute de prim-ministru, domnul Ponta este foarte belicos în ultima vreme şi impresia mea este că prin această atitudine crede că oamenii uită faptul că este judecat penal pentru fals în înscrisuri, complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani.  

"Este o încercare jalnică de a discredita echipa mea"  

 Săptămânile trecute au apărut nişte fotografii cu şeful Cancelariei dumneavoastră, după sau în timpul unei întâlniri externe, în ipostaze nepotrivite, să spunem. Aţi vorbit cu el, aţi cerut vreo explicaţie? Despre ce era vorba?  Ştiţi, pur întâmplător, eu sunt parte, poate chiar parte centrală, la toate aceste întâlniri, şi pot să vă spun aşa, ca informaţie de primă mână, că la nicio întâlnire nu am constatat o astfel de poziţie. Dacă între întâlniri omul este în pauză, atunci cred că este cel puţin inadecvat să fie fotografiat şi să se creeze impresia că cineva din staff-ul meu doarme în timpul unei întrevederi oficiale. Este o încercare jalnică de a discredita echipa mea. Dar nu era presa acolo. Fotografiile probabil că au fost furnizate de cineva care participa la acele întâlniri. Acum, sigur, este curios, dacă ne gândim că vizita a avut loc acum câteva luni de zile, de ce nu s-au dat atunci. Însă poza ştiţi bine că se poate obţine de la entităţi pe care dumneavoastră le numiţi surse.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate