Isărescu: BNR își va schimba strategia daca relaxările fiscale rămân în vigoare
- Dinu Boboc
- 7 august 2015, 09:25
Banca Națională a României (BNR) trebuie să redefinească traiectoria politicii monetare, în cazul în care Codul Fiscal rămâne în forma actuală.
Informația a fost furnizată joi, de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în conferința de prezentare a raportului trimestrial asupra inflației, informează Agerpres.
"Aveam un program de reducere a ratelor rezervelor minime obligatorii (RMO) care este întrerupt. Eram mai corelați cu situația inflației, cel puțin cu aceasta vizibilă. Dacă mă întrebați în urmă cu un an ce fac dacă inflația devine negativă, spuneam: 'Bineînțeles că mă duc cu dobânda în jos'. Dar acum, ne uităm în spate și vedem că fierbe ceva ...și minusul este dat de o singură măsură: reducerea TVA la alimente. Și atunci trebuie să schimbăm traiectoria", a spus Isărescu.
Potrivit acestuia, deciziile viitoare ale Băncii Centrale depind de ceea ce se va întâmpla în Parlament cu Codul Fiscal.
"După mine, vorbind, repet și eu obsesiv, ca un economist rațional: sunt nu "n" variante, dar multe combinații, dacă se depășește acest impas mental — 1 (ianuarie), 6 măsuri cu cifre mari. De exemplu, la taxa pe stâlp, poate ne gândim să mai rămână ceva. Acum e 1%...o reducem la 0,5%. Poate că merită când ai redevențe atât de mici în această țară. Ia să ne gândim puțin! Nu este un capăt de țară și nu va descuraja investiția... Dar asta vor face aleșii poporului și Ministerul Finanțelor, nu BNR", a adăugat guvernatorul BNR.
În opinia sa, la toate cele șase măsuri există mai multe combinații care se pot negocia. Mugur Isărescu nu este de acord nici cu ipoteza potrivit căreia o reducere a impozitelor va diminua veniturile statului și îl va forța să se restructureze de la sine, devenind, astfel, eficient.
"După mine, această idee este cel puțin naivă și nu m-aș exprima atât de tranșant dacă nu am fi trăit anul 2010. Am văzut ce înseamnă aparatul de stat, că trăim în aceeași țară. Păi, acum lumea vorbește de majorări de salarii, și nu orice fel de majorări, iar dumneavoastră spuneți: 'Hai să reducem impozitele, să îi calmăm pe cei de la stat!' Nu îi calmăm. Se va reflecta din nou în sănătate, în educație, în faptul că reducerile promovate se vor dovedi inaplicabile. Ca să spun așa, ne vom face din nou de râs, pentru că, după ce vom face reducerile, vom constata că nu merg și le anunțăm și vom reveni din nou pe ele. Doar am trăit cu toții această situație", a explicat Isărescu.