Ipoteză-șoc în ancheta DNA la „Doi și-un sfert”. Case conspirative ale DIPI, vândute la prețuri mici unor oficiali

Ipoteză-șoc în ancheta DNA la „Doi și-un sfert”. Case conspirative ale DIPI, vândute la prețuri mici unor oficiali

Apartamente cumpărate la prețuri uriașe din fondurile speciale ale MAI, în scop informativ, au fost vândute la prețuri de chilipir, pe motiv că au fost deconspirate

Dosarul instrumentat de procurorii DNA în cazul deturnării de fonduri de la serviciul secret al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), DIPI – fosta „Doi șiun sfert” ar putea provoca un adevărat cutremur. Surse bine informate au precizat, pentru „Evenimentul zilei”, că mai multe apartamente conspirative cumpărate pe „bani grei” de fosta conducere a DIPI au fost revândute, pe motiv că au fost „deconspirate”, unor „persoane importante” din aparatul central al MAI, la prețuri foarte mici.

Procurorii DNA l-au chemat, ieri, la audieri pe fostul șef al DIPI, chestorul Nicolae Gheorghe, în dosarul în care este urmărit penal pentru complicitate la abuz în serviciu și două infracțiuni de deturnare de fonduri. În același dosar, sunt cercetați fostul șef al Serviciului Juridic, fostul șef al Diviziunii Administrative și fostul adjunct al DIPI, chestorul Nelu Zărnică.

Fonduri secrete, folosite abuziv

Ne puteți urmări și pe Google News

Așa cum a dezvăluit, în premieră, „Evenimentul zilei”, în februarie, anul acesta, fosta conducere a DIPI a fost pusă sub urmărire penală după ce banii alocați pentru misiuni operative de fostul ministru al MAI, Gabriel Oprea, au fost deturnați pentru achiziționarea unui autoturism de lux Audi A8, folosit de fostul vicepremier.

Sursele „Evenimentul zilei” au explicat că, în perioada în care la conducerea DIPI s-a aflat Nicolae Gheorghe, mai multe sume de bani au fost alocate de către conducerea MAI în scopul achiziționării de către DIPI a unor apartamente și terenuri, la prețuri foarte mari, pentru a fi folosite la cazarea unor informatori sau pentru activitățile secrete. După o perioadă de timp, pe motiv că apartamentele au fost deconspirate, acestea au fost vândute de serviciul secret la prețuri mult mai mici, iar destinatarii ar fi fost unii șefi din MAI, rude sau apropiați ai acestora.

Oficiali din MAI au explicat, pentru „Evenimentul zilei”, că fondurile operative sunt destinate plății informatorilor, achizițiilor de locuințe conspirative, cumpărării aparaturii de ascultare, deplasărilor în timpul filajelor sau a urmăririi unor suspecți etc. Suma exactă alocată de MAI în acest scop este știută doar de beneficiar, în speță DIPI, deoarece este supusă unui Ordin secret.