Klaus Iohannis, scos din joc de PSD la Referendum. Inclusiv la cel pentru Familie

Klaus Iohannis, scos din joc de PSD la Referendum. Inclusiv la cel pentru Familie

Deputații au modifi cat, ieri, legea de organizare a referendumului, eliminând o prevedere care îi dădea posibilitatea președintelui Klaus Iohannis să aibă un cuvânt de spus la consultările populare

Modificările vin după ce liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că vrea ca în această toamnă să se desfășoare referendumul pentru revizuirea Constituției pentru redefinirea familiei. Inițiativa Coaliției pentru Familie, semnată de 3 milioane de persoane, a fost adoptată la începutul lunii mai de către Camera Deputaților și așteaptă să primească votul în Senat.

Potrivit votului de ieri din Cameră, data și obiectul referendumului vor fi stabilite prin Hotărâre de Guvern, și nu prin lege, ca până acum. Modificarea ascunde un subterfugiu al coaliției PSD-ALDE. Astfel, potrivit deputatului PNL, Gabriel Andronache, membru în Comisia juridică, nemafiind vorba de o lege, actul normativ nu mai trebuie să ajungă la promulgare pe masa președintelui Iohannis.

„În varianta finală a fost abrogat art. 15 din lege, alineatul 1, care prevedea că data și obiectul referendumului de revizuire a Constituției se realizează prin lege. Deci mai trebuiau să mai adopte încă o lege care stabilea data și obiectul referendumului. Fiind vorba despre o lege, ea ajungea la promulgare la președintele României care putea să își spună opinia. Au introdus la art. 6 faptul că se adoptă hotărâre de Guvern în materia aceasta. Practic, atributul acesta, care era unul important al Parlamentului și bineînțeles al președintelului, l-au trecut la puterea executivă, adică la Guvern. Președintele nu va mai avea niciun cuvânt de spus în această privință”, a explicat pentru EVZ Gabriel Andronache.

Prag de participare de 30%

O altă modificare importantă în Legea nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului vizează posibilele divergențe între cele două Camere și încălcarea limitelor revizuirii Constituției. „Termenul de 2 zile a fost introdus pentru a da posibilitatea unui grup parlamentar de a face sesizare la CCR, lăsând la o parte termenul de 5 zile pe care îl are Curtea de a se sesiza din oficiu”, ne-a spus Gabriel Andronache. Astfel, Parlamentul capătă și el puterea de a sesiza CCR. Amintim că referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. De asemenea, rezultatul referendumului este validat dacă opțiunile valabil exprimate reprezintă cel puțin 25% din cei înscriși pe listele electorale permanente.

Iohannis, condamnă fanatismul religios

Pe 19 octombrie 2016, înainte să plece la Bruxelles la Consiliul European, preşedintele Klaus Iohannis a comentat pe marginea subiectului modificării Constituţiei privind redefinirea „familiei”. „Provenind dintr-o minoritate etnică și dintr-o minoritate religioasă, eu cred că trebuie să revenim la ce se numește toleranță și acceptarea celuilalt. Nu suntem toți la fel, nu toate grupurile etnice și toate grupurile religioase sunt la fel. E greșit să dăm ascultare sau să mergem pe calea fanatismului religios și a solicitărilor ultimative. Eu nu cred în ele și nu le sprijin. Sunt adeptul toleranței, încrederii și deschiderii spre celălalt”, a spus Iohannis, într-o conferință de presă la Cotroceni.

 

Ne puteți urmări și pe Google News