Iohannis, prezent la ceremonia de deschidere a comandamentului NATO la București: "Am crescut cheltuielile pentru Apărare şi o vom face în continuare până la atingerea de 2% din PIB pe anul viitor"

Iohannis, prezent la ceremonia de deschidere a comandamentului NATO la București: "Am crescut cheltuielile pentru Apărare şi o vom face în continuare până la atingerea de 2% din PIB pe anul viitor"

Vineri, 1 iulie, a avut loc ceremonia de deschidere a comandamentului NATO din Bucureşti. La eveniment a participat și președintele României, Klaus Iohannis, alături de miniștrii Apărării și de Externe ai României, alături de oficialii din partea NATO.

Președintele României a declarat cu ocazia ac3estei ceremonii că România și-a îndeplinit toate obiectivele stabilite la summit-ul din 2014, de la Londra, fapt ce arată că țara noastră este un aliat de bază pentru Alianța Nord Atlantică.

Perpetuarea crizei din Siria şi a instabilităţii în Orientul Mijlociu şi nordul Africii a dus la creşterea ameninţării IS-Daesh în spatiul european. 

Poziţia României la Summitul NATO din acest an care va avea loc la Varşovia este în favoarea armonizării intereselor comune de apărare în spiritul solidarităţii. Ne dorim menţinerea regiunii Mării Negre în procesele legate de continuarea adaptării NATO pe termen lung. O astfel de poziţie corespunde principiilor 28 pentru 28, abordare de tip 360 grade susţinut exclusiv la nivel de aliat.

Ne puteți urmări și pe Google News

În cadrul aceluiași eveniment, șeful statului a declarat că România va continua să crească cheltuielile pentru Apărare până la atingerea de 2% din PIB, anul viitor.

Ceremonia de azi are o semnificaţie aparte pentru consilidarea descurajării şi apărării. România şi-a îndeplinit integral şi la termenele stabilite, obiectivele asumate şi cu măsurile adoptate în 2014 la Summit, ceea ce demonstrează că suntem un aliat credibil. Am crescut cheltuielile pentru Apărare şi o vom face în continuare până la atingerea de 2% din PIB pe anul viitor.

Totodată, Iohannis reiterează ideea că scutul de la Deveselu NU este îndreptat împotriva altor state, ci este o măsură pur defensivă, iar singra metodă de a soluționa tensiunile create la nivel internațional este cea politică și nu militară.

NATO are un rol major de a răspunde cu succes proovcărilor viitoare. Cu câteva săptămâni în urmă am inaugurat facilitatea antirachetă de la Deveselu care marchează consolidarea profilului statului în Alianţa Nord Atlantică. 

Repet, sistemul nu e îndreptat împotriva altui stat, ci are un rol strict defensiv. România îşi asumă în continuare să fie un furnizor de securitate în regiune.

Sigurele variante de soluţionare a conflictelor rămân cele politice, nu cele militare, iar solidaritatea este esenţială pentru stabilitate la nivel european.