Hackerii nord-coreeni, scăpați de sub control

Hackerii nord-coreeni, scăpați de sub control

Statele Unite s-au văzut nevoite să ceară Chinei, țară de unde au fost lansate multe atacuri cibernetice împotriva intereselor americane, să țină în frâu pirații informatici de la Phenian.

Statele Unite au cerut Chinei să uzeze de influența pe care o are asupra regimului comunist de la Phenian pentru a stăvili valul de atacuri cibernetice lansate din Coreea de Nord. Ieri însă, președintele american Barack Obama s-a abținut în a denunța „un act de război”, calificând recentul atac virtual asupra unei companii cinematografice drept un „act de vandalism cibernetic”. Washingtonul acuză Coreea de Nord că s-ar afla în spatele atacului împotriva celor de la Sony Pictures, ce a determinat compania să anuleze lansarea prevăzută pentru ziua de Crăciun a peliculei „Interviul”, o comedie despre un complot fictiv pus la cale de CIA pentru a-l ucide pe liderul nord-coreean, Kim Jong-un. Totuși, filmul ar putea fi lansat, a anunțat ieri compania, fără a oferi detalii.

China, implicată?

Atacul cibernetic, cel mai important suferit vreodată de o companie din Statele Unite, a devastat sistemul informatic al companiei Sony Pictures, a furat şi publicat pe internet date personale de la 47.000 de angajaţi ai studiourilor şi colaboratori, inclusiv vedete, a difuzat corespondenţă stânjenitoare şi a publicat online cinci filme ale studiourilor, printre care unele înainte de lansare. FBI a anunțat încă de vineri că deține probe care indică faptul că atacul a fost lansat din Coreea de Nord, acuzație respinsă de Phenian care a propus SUA o anchetă comună în privința acestui atac.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deși Obama a precizat că nu există dovezi care să ateste faptul că un terț stat ar fi ajutat Coreea de Nord să pună la cale acest atac de anvergură, el a amintit faptul că toate comunicațiile nord-coreene se fac prin infrastructura de pe teritoriul Chinei. Analiștii subliniază ironia situației ca Washingtonul să fie nevoit să ceară ajutorul Beijingului pentru a ține în frâu hackerii nord-coreeni, în condițiile în care Statele Unite au acuzat adesea China de atacuri cibernetice care vizează platforme și interese americane. China nu a răspuns până aseară apelului lansat de Washington de a tempera hackerii nord-coreeni.

Unitatea 121

Oficialii americani au dezvăluit că atacurile cibernetice sunt lansate de așanumita unitate 121 a armatei nord-coreene, înființată în 1998 și care, potrivit serviciilor americane de informații, ar avea sediul într-un hotel de lux, deținut de Phenian, din orașul chinez Shenyang. Potrivit unui raport al companiei HP, publicat anul acesta, Coreea de Nord s-a aflat la originea celor mai multe atacuri cibernetice asupra sistemelor militare americane, depășindu-i chiar pe hackerii chinezi și ruși. Din acest motiv, a mai avertizat Obama ieri, SUA iau în considerare includerea din nou a Coreii de Nord pe lista țărilor care sponsorizează terorismul.