Grupul vesel de la Paris a fost trimis în judecată

Grupul vesel de la Paris a fost trimis în judecată

O „gașcă” de prieteni, din care făceau parte magistrați, avocați, un șofer și un afacerist cu probleme în Justiție, a format o „bisericuță” care amâna dosare de la secția Gabrielei Bîrsan, judecător la Înalta Curte de Casație. Recompensele pentru aceste favoruri erau petreceri sau bilete de avion gratis.

Patru foști judecători de la Instanța Supremă au fost trimiși în judecată după ce au „colaborat” în vederea amânării sau mutării mai multor dosare cu mize economice importante. Sprijinite de o familie de avocați, judecătoarele Gabriela Victoria Bîrsan și Iuliana Pușoiu, în virtutea unei vechi relații de prietenie care le leagă, au avantajat cinci firme deținute de afaceristul Gabriel Chiriac. Diversele șpăgi erau date prin intermediul celor doi avocați.

Șpăgi diversificate

Recompensele lui Chiriac pentru cele două judecătoare erau pe măsură: bilete de avion, plata unor petreceri în restaurante de lux din București și Paris, sau achiziția unor pantofi și a unei poșete marca Chanel. În plus, fiul judecătoarei Bîrsan ar fi beneficiat de cazare gratuită într-un apartament din Paris, iar mamei sale i s-a organizat o petrecere la restaurantul Moulin Rouge din capitala Franței. Faptele s-au petrecut în intervalul 2010 - 2011, moment în care procurorii au intrat pe fir și au demarat cercetările. Pentru aceasta aveau nevoie de mandat de interceptare a convorbirilor telefonice a celor două judecătoare. Conform legislației de atunci, mandatele trebuiau semnate de un alt judecător de la Instanța Supremă, respectiv Anton Pandrea (în prezent pensionar). Cel din urmă, când a aflat de intenția DNA a transmis un semnal discret către o apropiată de-a sa, tot judecătoare. Astfel, Alina Corbu, a aflat că Bîrsan și Pușoiu sunt în vizorul procurorilor. Imediat le-a transmis acest lucru, moment din care cele două au început să „fabrice” probe în apărarea lor în discuțiile telefonice. Pentru aceste fapte, Pandrea și Corbu sunt judecați acum pentru favorizarea făptuitorului.

În acest cerc restrâns de cunoscuți a intrat și un șofer de la Înalta Curte, Florian Ionescu. Potrivit DNA, el își majora veniturile făcând diverse comisioane pentru Gabriela Bîrsan. Ionescu a fost „ținut aproape”, iar judecătoarea „i-a dat posibilitatea unor câștiguri suplimentare prin munca desfășurată în calitate de om de casă”. A mințit fără să clipească „pentru a-și apăra protectoarea atunci când s-a pus problema să prezinte contextul real în care a ridicat bilete pentru protectoarea sa de la o firmă de turism”, susțin procurorii. Pentru acest lucru a fost și el trimis în judecată sub acuzația de mărturie mincinoasă.

Alți inculpați care vor trebui să dea socoteală în acest caz sunt soții Claudia și Radu Gherbovan Silinescu. Cei doi i-au plătit Iulianei Pușoi (în prezent notar public) petrecerea de ziua de naștere la un restaurant libanez din hotelul Marriott București, în februarie 2011. Despre Claudia Silinescu,presa a dezvăluit că este nepoata fostului general SIE, Tudor Constantin Silinescu, fost consilier al lui Adrian Nastase.

„Vorbiți mai puțin”

Ancheta procurorilor a fost îngreunată chiar din start de fostul magistrat Anton Pandrea. El a autorizat, pe 5 mai 2011, în calitate de președinte al secției penale a Instanței Supreme, interceptarea pe o durată de 30 zile a convorbirilor telefonice și ambientale dintre judecătoarele Pușoiu, Bîrsan și avocata Gherbovan. După ce a semnat autorizarea, i-a spus prietenei Alina Corbu, care a anunțat-o pe avocată. Potrivit DNA, semnalul transmis de Pandrea a fost simplu și la obiect: „Vorbiți mai puțin”. Imediat, „preocuparea majoră a judecătoarelor Pușoiu Iuliana și Bârsan Gabriela a fost de a-și constitui probe, alibi, justificări”, susțin procurorii. Probele dezvăluie o înțelegere tacită între inculpați „de cele mai multe ori fiind subînțelese modalitățile de «rezolvare»”. În acest caz, anchetatorii au pus și sechestru pe o serie de bunuri ale celor judecați. Soții Gherbovan nu pot vinde o casă și un teren, Gabriela Bîrsan are interdicția de a înstrăina o serie de bunuri în valoare de 5.010 euro, iar Iulian Pușoiu are sechestru pe o serie de bunuri mobile în valoare de 1.800 de euro. Dosarul a fost trimis spre judecare la Instanța Supremă, ceea ce înseamnă că va fi analizat chiar de colegii celor patru foști judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție.