Editura Evenimentul si Capital

Germania s-a trezit din reverie. Realitatea este CRUNTĂ: "80% dintre refugiaţi nu au niciun fel de calificare”. Aceştia au ALTE PRIORITĂŢI şi nu vor să urmeze niciun curs de formare profesională

Aproximativ 1,5 milioane de persoane refugiate au sosit în Germania din anul 2012
Autor: | | 161 Comentarii | 67998 Vizualizari

Germania, care credea că poate miza pe refugiaţi pentru salvarea propriei economii, pare să fi greşit grav în privinţa acestora. Realitatea devine astfel extrem de dificilă pentru cea mai mare economie din Uniunea Europeană. „80% dintre refugiaţi nu au niciun fel de calificare. O parte tot mai mare dintre ei sunt analfabeţi”, spune vicecancelarul german Sigmar Gabriel.

Oficialul german mai spune că foarte mulţi tineri care vin în Germania cu valul de refugiaţi nu au niciun tip de pregătire profesională şi nici nu vor să aibă. “Trebuie să fim realişti şi să vedem cu ce provocare avem de-a face fiindcă ne va fi mai uşor să rezolvăm problema”, a subliniat vicecancelarul citat de digi24.ro.

Refugiaţii nu sunt atât de educaţi precum se credea şi nici atât de dornici de muncă, spune vicecancelarul. Doar că anul trecut Germania a primit un milion dintre ei. Ce e de făcut? Se caută soluţii la Davos, dar integrarea refugiaţilor nu e o sarcină uşoară. Deja se vorbeşte mult despre eşec - eşecul de a proteja Schengen, eşecul de a a-i forma profesional, eşecul de a-i integra în societate. Şi nu e vorba de bani - Germania poate eşua, deşi se estimează că va plăti pe criza refugiaţilor undeva la 20 de miliarde de euro doar până la finele acestui an. E vorba de soluţii practice, care poate vor veni, totuși, fiindcă deja discuţia despre refugiaţi începe să fie mai sinceră. Doar că Europa mai are și-o altă problemă: timpul.

“Afluxul record de refugiaţi în Germania reprezintă o şansă”, spunea cancelarul Angela Merkel în mesajul adresat poporului german în noaptea de Anul Nou.  “Sunt convinsă de acest lucru: dacă este înţeleasă corect, marea sarcină actuală care constă în a primi şi integra atâţia oameni reprezintă o şansă pentru mâine”, explica Merkel.

Teoretic, venirea a peste 1,5 milioane de persoane refugiate în Germania (din 2012) ar putea fi soluţia la sutele de mii de locuri de muncă vacante în cea mai mare economie din Uniunea Europeană. Practic, lucrurile sunt aşa cum le-a prezentat pe şleau vicecancelarul Sigmar Gabriel.

Înainte ca oficialul german să spună lucrurilor pe nume, AFP realizasse o aprofundată analiză a obstacolului major pe care îl constituie slaba (sau inexistenta) calificarea profesională a refugiaţilor sau migranţilor economici.

“Refugiaţii nu cunosc însă sistemul de ucenicie”, principala cale de intrare în viaţa activă, favorizată de aproape toţi angajatorii germani, de la brutării la multinaţionale, explică Meike Al-Habash, responsabilă cu formarea profesională la Camera de Comerţ şi Industrie din Berlin.

În timp ce dezbaterea naţională privind integrarea migranţilor se inflamează, aruncând o umbră asupra politicii mânii întinse duse de cancelarul Angela Merkel, camerele de comerţ şi industrie, precum şi agenţiile pentru locuri de muncă îşi înmulţesc iniţiativele de sensibilizare a refugiaţilor de vârstă activă în legătură cu necesitatea unei calificări, pe o piaţă de muncă foarte atentă la instruire şi diplome.

În numeroase cazuri însă, migranţii au alte priorităţi” decât de a urma cursuri de formare, regretă Jürgen Wursthorn, purtător de cuvânt al Agenţiei federale pentru locuri de muncă din Nürnberg. “Nu sunt puţine cazurile în care tinerii sosesc în Germania închipuindu-şi că vor câştiga rapid bani pentru a-i trimite familiilor lor, fără a-i mai aminti pe cei care trebuie să le restituie datorii uriaşe traficanţilor”, explică oficialul german. Aceştia aleg adesea o meserie fără calificare care le va asigura o sursă imediată de venituri, în loc să urmeze o ucenicie, constrângătoare şi prost remunerată.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate