Editura Evenimentul si Capital

General Murphy | ALICE ÎN ȚARA NETERMINATĂ

Florin Toma
Autor: | | 0 Comentarii | 408 Vizualizari

Luni seară, am avut un dialog privat cu o respectabilă doamnă, aprigă publicistă şi nume remarcabil al societăţii civile (aia adevărată, nu cea nicuşorizată sau dogarizată!).

 O conştiinţă care, în plus, spre a nu fi bănuită de „partidpri”, nu s-a lăsat afiliată nici măcar unui oenge.

Îmi spunea ce tristă şi ce obosită e şi că se gândeşte să se retragă din această luptă inegală, care pur şi simplu a istovit-o. Remarca, la fel ca şi mine, că sistemul ticăloşit e aproape de a obţine o victorie devastatoare. Impostura, cinismul, minciuna, incompetenţa, hoţia şi mârlănia sunt pe cale să pună stăpânire definitiv pe această ţară.

Am încurajat-o, oferindu-i câteva puncte de visare democratică!  Aşa cum ar fi, de pildă, focul. Focul pustiitor, focul transformaţional, focul ritualic, focul purificator. Nu părpăleala, nu arderea pe jumătate, ci de-a dreptul pârjolul, combustia, calcinarea. Orice revoluţie e ca un foc de tabără. Tabăra cea rea, fireşte. Iar fizica, nu mai vorbesc de istorie, a demonstrat de atât de multe ori, încât ne-am şi plictisit, că focul aduce căldură. Înfierbântă axiomatic!

Un lucru e cert (e mai sigur decât chiar şi alternanţa noapte-zi!): România trăieşte astăzi periculos, pe un plan înclinat, în timp ce de pe margine este sfidată, batjocorită, măscărită, pervertită, violentată. E o pantă pe care alunecă, alunecă împlacabil în jos, cu picioarele înainte. Şi asta, până când?… Păi, până când, într-o zi, nu vom mai avea voie să alegem. Va fi ziua în care Ilustrissimul de atunci, Cel Dintâiul, Supremul, Absolutul, Suveranul, Ăl mai Firstul, Administratorul Unic etc.etc.  – oricum se va chema el cu nume de om sau de fiară – nu ne va mai permite dreptul natural al opţiunii. „Cât sunt eu în fruntea voastră – ne va striga  – nu mai aveţi nevoie de vot.” Şi, chiar dacă am putea visa că-l avem, el nu va conta!

Pericolul este ca procesul de dezidentizare cruntă la care este supusă ţara să conducă poporul mai întâi la alienare. Apoi, la resemnarea inertă. Iar, în final, la dispariţia ca entitate. Justiţia de pe pământ – îşi va spune – nu e-n stare să facă dreptate, fiindcă e înfăptuită de oameni, iar oamenii sunt slabi de vârtute, sperjuri şi ipocriţi. Dinspre sus, speranţa este şi mai slabă, fiindcă, după cum se ştie, n-a venit nimeni de acolo măcar cu o umbră de nădejde. Doar colomba lui Picasso, cu ramura de măslin în cioc, nu e suficientă. Cât despre mesagerii şi intermediarii Divinului, încrederea în ei moţăie, fiindcă au ajuns să se închine mai mult la profan, decât la sacru. Şi, din păcate, unii dintre ei s-au vândut. Banului, Trufiei, Dezmăţului.

I-am mai spus, apoi, doamnei – tot spre încurajare – că, în România de azi, absurdul lui Murphy ţine loc de mit fundamental. Că, mânaţi de la spate, ca vitele spre abator, trăim o singură realitate. Nimic nu se brodeşte. Nimic nu se potriveşte. Niciodată. Totul e alandala.

Dacă ajungem prea devreme, aflăm că s-a amânat. Dacă ne scoatem sufletul ca să ajungem la timp, ni se va spune să aşteptăm. Iar, dacă am întârziat, constatăm că e prea târziu.

Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației

Pagina 1 din 1
Tag-uri: Murphy, România, PicassoStirile zilei

Alte articole din categoria: Invitaţii evz

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
22:22 Un nou MESAJ DE SUSŢINERE pentru Kovesi, de la nivel înalt. VIITOR STABILIT pentru şefa DNA: „Concluzia şi acţionăm” 21:21 Kovesi şi PRIMA REACȚIE după ANUNȚUL REVOCĂRII făcut de Toader. Ce a declarat șefa DNA. Este ALERTĂ în JUSTIȚIE! 20:56 „Bâlbâiala” pe tema REVOCĂRII Codruței Kovesi, opera Monicăi Macovei! Un judecător lansează ACUZAȚII FĂRĂ PRECEDENT 20:16 Procurorul care susține că 135 de colegi cer apărarea reputației profesionale: ”Vreau să-i dau un cap în gură! 20:08 Actrița Oana Pellea are un mesaj pentru Tudorel Toader după RAPORTUL KOVESI: „Ce păcat, domnule Toader... mare păcat...” 19:55 Viorica Dăncilă, REACȚIE după cererea de REVOCARE Laurei Kovesi. „Nu CONTEAZĂ ce CRED eu. Trebuie o LUATĂ o DECIZIE” 17:44 REVOCAREA ȘEFEI DNA. Câți români au urmărit anunțul lui Tudorel Toader 16:57 Procurorul Negulescu este „client fidel” al Inspecției Judiciare: CERCETAT de 30 de ori până acum! 15:19 RAPORTUL prin care se cere REVOCAREA șefei DNA a fost publicat pe site-ul Ministerului Justiției. DOCUMENTUL OFICIAL 14:37 REVOCAREA șefei DNA: „O furtună într-un pahar cu apă”. ATAC DUR la Tudorel Toader 13:29 Iohannis, SEMNAL de la Bruxelles? CONTROVERSE pe TEMA REVOCĂRII lui Kovesi. „E o chestiune de oportunitate politică. Preşedintele decide dacă...” 13:10 Iohannis, PRIMA REACȚIE despre REVOCAREA lui Kovesi. Președintele, ATAC DUR la Toader. „Nu am văzut raportul, nu a văzut nimeni raportul...” 11:42 DEZVĂLUIRI EXPLOZIVE după anunțul lui Toader! Președintele Iohannis NU POATE REFUZA revocarea șefei DNA. Cum se vor arunca ZARURILE pentru Kovesi? 10:48 Parchetul General așteaptă publicarea raportului lui Toader. Ce spune Lazăr despre REVOCAREA șefei DNA 09:42 Toader, ANUNȚ cu privire la RAPORTUL despre șefa DNA. „Tot ce am vorbit aseară este absolut valabil. Remediem și...” 08:42 Monica Macovei, REACȚIE ACIDĂ la decizia lui Toader: „A încălcat separaţia puterilor în stat. Cererea de revocare a şefei DNA e ilegitimă” 23:27 Liderul Opoziției, ATAC DEVASTATOR la adresa lui Tudorel Toader: „Este avocatul penalilor” 21:16 PNL a IEȘIT la ATAC după PROPUNEREA de REVOCARE a Laurei Kovesi: „TOADER a ALES să fie de PARTEA INFRACTORILOR” 20:08 Iohannis NU SUSŢINE REVOCAREA Laurei Kovesi. MESAJ PENTRU ISTORIE de la Cotroceni: „Lipsă de claritate” 17:08 Toader a cerut procedura de REVOCARE a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi! BREAKING NEWS

Articole salvate