Editura Evenimentul si Capital

TVR reacționează în scandalul OEDONANȚEI DE URGENȚĂ și DEZVĂLUIE de unde PRIMEȘTE BANI TELEVIZIUNEA PUBLICĂ

Televiziunea publică are datorii totale de 150 de milioane de euro FOTO: LIBERTATEA
Autor: | | 0 Comentarii | 273 Vizualizari

Peste 15 milioane de euro de la bugetul statului se vor duce către datoria postului public la EBU

Guvernul salvează TVR de datoriile către Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU) printr-o ordonanță de urgență. Legislaţia va fi modificată astfel încât cele 17 milioane de franci elveției, datorie acumulată în perioada 2008-2016, să poată fi catalogată „datorie publică” şi să fie plătită de la bugetul de stat.

Reamintim că, la sfârșitul lunii aprilie, TVR nu a mai fost primită la Eurovision, iar postul este amenințat cu excluderea din EBU dacă nu își va achita obligațiile financiare. Guvernul, însă, îi întinde o mână de ajutor, iar Ministerul Finanțelor a inițiat o Ordonanță de Urgență prin care se creează cadrul legal pentru finanțarea de la bugetul de stat, se arată într-un comunicat al Finanțelor.


FOTO: Dacian CioloșÎnțelegeri nerespectate

Totalul datoriilor acumulate de TVR faţă de EBU, în perioada 2008-2016, se ridică la 15,3 milioane de euro (17 milioane de franci elveţieni) și reprezintă contribuții, taxe, cotizații, abonamente, licențe pentru drepturile programelor sportive, de divertisment etc. Vechimea și amploarea datoriei precum și faptul că planurile de eșalonare nu au fost respectate de SRTv a dus la excluderea României de la ediția 2016 a Eurovision.


Eliminarea TVR din EBU ar duce la imposibilitatea transmiterii Jocurilor Olimpice


Mai mult, luna trecută, Televiziunii Române i s-a comunicat faptul că a fost început procesul de excludere din EBU. Eliminarea ar putea determina imposibilitatea transmiterii Jocurilor Olimpice de la Rio, Brazilia, din acest an (meciuri reținute, dar care n-au fost încă plătite). Ministerul Finanțelor spune că decizia de creare a cadrului legal nu are impact asupra deficitului bugetar, sumele asigurându- se cu încadrare în bugetul aprobat. Reamintim că televiziunea publică este, de câțiva ani, aproape în colaps. Datoriile totale ajung la circa 150 de milioane de euro, iar TVR are peste 2.300 de angajați.

După anunțul făcut, TVR a reacționat și a făcut precizări referitoare la proiectul de Ordonanţă de urgenţă iniţiat de Ministerul Finanţelor Publice

„Proiectul de Ordonanţă de urgenţă iniţiat de Ministerul Finanţelor Publice prin care se creează cadrul legal pentru finanțarea din alocaţia bugetară a obligațiilor financiare pe care Televiziunea Română le are la European Broadcastin Union (EBU) nu presupune suplimentarea fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru SRTv.

Prin această decizie, cuantumul alocaţiei bugetare destinate SRTv pentru anul în curs, stabilit de Guvern în 2015, nu va fi majorat, dar televiziunea publică va avea posibilitatea ca, prin gestionarea riguroasă a banilor alocaţi de la bugetul de stat, să folosească o parte din sumă pentru a plăti obligaţii financiare către EBU. Aceste obligaţii includ, pe lângă drepturi de difuzare a programelor de televiziune culturale, sportive, de divertisment sau de știri, contribuții, taxe, cotizații, abonamente, licențe pentru transmisii și cheltuieli tehnice, precum și orice alte cheltuieli pe care le presupune calitatea de membru al acestui organism internaţional.

Iniţiativa Ministerului Finanţelor Publice vine după ce, pe fondul situaţiei financiare dificile generată de subfinanţarea cronică a televiziunii publice şi a datoriilor istorice pe care le instituţia le înregistrează la EBU, TVR nu a reuşit să contracteze drepturile de difuzare pentru EURO 2016, iar reprezentantul României a fost eliminat de la ediţia din acest an a Eurovision Song Contest”, se arată într-un comunicat.


FOTO; Irina RaduPagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate