Editura Evenimentul si Capital

Fostul șef al Fundației Academiei Române, Bogdan Alexandru, a fost pus sub urmărire penală pentru favorizarea arendaşului Dan Voiculescu!

14-07/academician-anchetat-de-dna-41068-1-465x390
Autor: | | 35 Comentarii | 2698 Vizualizari

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au început urmărirea penală față de Alexandru Bogdan, președinte al Fundației Patrimoniu, la data comiterii faptelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosire a influenței ori autorității de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată. Potrivit procurorilor DNA, în perioada 2006-2010, Alexandru Bogdan și-ar fi exercitat atribuțiile de președinte al fundației în scopul de a favoriza colaboratorii Fundației Patrimoniu, care și-au asigurat astfel foloase necuvenite, constând, în esență, în neplata unor obligații contractuale. Printre contractele suspecte încheiate de Alexandru Bogdan sunt și câteva înțelegeri cu firme din grupul Grivco.

Update ora 14.15 Potrivit unor surse judciare, acţiunile ilicite săvârşite de Bogdan din cadrul  Fundaţiei „Patrimoniu” a Academiei Române constau în prejudicierea gravă, cu peste 10 milioane euro, a patrimoniului privat şi bugetul Academiei Române cu ocazia administrării patrimoniului silvic şi funciar al acesteia, în scopul obţinerii de avantaje financiare şi materiale necuvenite.

  • În exercitarea atribuţiilor de administrare şi gestionare a bunurilor imobile (în principal terenuri agricole şi silvice) ale Academiei Române, Bogdan a angajat raporturi juridice (vânzări şi arendări de terenuri) cu diverse persoane fizice şi societăţi comerciale care au prejudiciat bugetul acesteia, au exlicat sursele citate.

Potrivit surselor citate, în perioada 2006-2010, numitul Bogdan Alexandru și-a exercitat atribuțiile de președinte al fundației în scopul de a favoriza colaboratorii Fundației Patrimoniu, care și-au asigurat astfel foloase necuvenite, constând, în esență, în neplata unor obligații contractuale și păgubind astfel  Academia Română.

  • Astfel, a fost favorizată printre altele Convenţia de cooperare tehnico-ştiinţifică nr. 3860 din 14.08.2006, încheiată între Fundaţia „Patrimoniu” şi S.C. GRUPUL INDUSTRIAL VOICULESCU ŞI COMPANIA (GRIVCO) S.A.

În baza Convenţiei 3860 din 14.08.2006, completată prin cele 5 Acte adiţionale, au fost încheiate 5 contracte de arendare, Contractele nr. 491 din 21.08.2007 şi 4335 din 21.08.2008 fiind încheiate fără respectarea procedurii de avizare a actelor juridice încheiate de către Fundaţia „Patrimoniu”, procedură prevăzută în Decizia nr. 30 din 06.03.2008 a Preşedintelui Academiei Române.

  • -Fundaţia „Patrimoniu” nu avea dreptul să încheie/semneze aceste Acte adiţionale;
  • Nu au fost prezentate actele privind autorizarea şi aprobarea încheierii/semnării Actelor adiţionale de către Preşedintele Executiv BOGDAN Alexandru, nefiind respectate prevederile art. 11 alin. (4) din Statutul Fundaţiei „Patrimoniu”.

Referitor la cele 5 Contracte de arendare:

  • Fundaţia „Patrimoniu” era obligată să indice temeiul legal al încheierii contractelor, respectiv Protocolul prin care aceste suprafeţe de teren i-au fost date în administrare;
  • Nu au fost prezentate actele privind autorizarea şi aprobarea încheierii/semnării contractelor de către Preşedintele Executiv BOGDAN Alexandru, nefiind respectate prevederile art. 11 alin. (4) din Statutul Fundaţiei „Patrimoniu”;
  • Contractele nu conţin prevederea de la art. 9 alin. (2) a Regulamentului din 10 martie 2006, respectiv faptul că Arendaşul are obligaţia întocmirii bugetului de venituri şi cheltuieli, care va fi supus spre aprobare Fundaţiei „Patrimoniu” (pag. 39-42 din Raport);
  • Pentru perioada 2007-2009, la suprafaţa de teren de 1.484,31 hectare şi pentru perioada 2008-2009, la suprafaţa de 641,51 hectare, Fundaţia „Patrimoniu” nu a calculat valoarea arendei şi nici nu a comunicat Arendaşului obligaţia de plată;
  • Fundaţia „Patrimoniu” nu a solicitat şi nici nu a aprobat Bugetul de venituri şi cheltuieli al Arendaşului, nefiind respectate prevederile art. 9 alin. (2) ale Regulamentului din 10 martie 2006;
  • Fără a exista aprobarea Consiliului Director, Fundaţia „Patrimoniu” a fost de acord şi a acceptat plata anumitor sume, considerate drept avans arendă, sume care nu au fost recalculate şi regularizate conform prevederilor din Actele adiţionale şi în raport cu arenda datorată. La 31.12.2009, Arendaşul figurează cu o arendă restantă în valoare de 94.109,04 lei.

Acuzaţiile din comunicatul oficial

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate