Fostul procuror şef al DNA Slobozia, Dumitru Cristudor, a fost eliberat condiţionat

Fostul procuror şef al DNA Slobozia, Dumitru Cristudor, a fost eliberat condiţionat

Fostul şef al DNA Slobozia, Dumitru Cristudor, condamnat de instanţa supremă la trei ani de închisoare cu executare, pentru luare de mită şi favorizarea infractorului, a fost eliberat condiţionat din penitenciar, în urma unei decizii a Tribunalului Bucureşti.

Instanţa bucureşteană a admis, astfel, propunerea Comisiei din cadrul Penitenciarului Rahova de liberare condiţionată a lui Dumitru Cristudor. Decizia Tribunalului Bucureşti este definitivă, motiv pentru care fostul şef al DNA Slobozia a părăsit unitatea de detenţie.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat pe fostul şef al DNA Slobozia, Dumitru Cristudor, în 22 septembrie 2014, la trei ani de închisoare cu executare, în dosarul în care a fost acuzat de luare de mită şi favorizarea infractorului.

A dat înapoi mașina

Ne puteți urmări și pe Google News

Judecătorii instanţei supreme au mai dispus ca Dumitru Cristudor să nu poată exercita anumite drepturi pe o perioadă de un an după executarea pedepsei de trei de închisoare. De asemenea, magistraţii au dispus confiscarea de la Cristudor a sumei de 5.354 de lei, reprezentând contravaloarea a zece pomi tuia şi a două maşini cu piatră. Judecătorii au mai dispus ca Dumitru Cristudor să restituie autoturismul Audi A4 pe care l-ar fi primit de la Vasile Daniel Taifas.

Mită pentru a stopa o anchetă în Germania

Dumitru Cristudor a fost trimis în judecată în iulie 2013, când era şef al DNA Slobozia, fiind acuzat că a primit mită două maşini de piatră şi un autoturism Audi A4 pentru a ajuta trei persoane să distrugă acte şi obiecte care puteau fi folosite ca probe într-un dosar din Germania privind fapte de evaziune fiscală. Procurorul a fost suspendat din funcţie în 14 iunie 2013, de către Consiliul Superior al Magistraturii.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 22-23 mai şi 1 iunie 2013, Cristudor, în calitate de şef al DNA Slobozia, nu a luat "măsuri de protecţie minimale" pentru a asigura conspirativitatea percheziţiei ce urma să fie făcută de autorităţile judiciare germane în Slobozia, primind în schimb de la omul de afaceri Daniel Taifas, direct şi prin intermediul Monicăi Andronache, materiale de construcţie şi de amenajare, în valoare totală de 6.144 de lei.

Șpaga în pomi

Cristudor ar fi primit două maşini de piatră pentru amenajarea grădinii şi zece pomi tuia. Anchetatorii susţin că bunuri au fost folosite pentru amenajarea unui imobil aparţinând unei societăţi comerciale la care asociat este fiul magistratului. Percheziţiile fuseseră planificate în perioada 3-5 iunie 2013, la domiciliile a trei persoane din anturajul omului de afaceri Daniel Taifas, cercetate pentru evaziune fiscală într-un dosar aflat pe rolul autorităţilor din Germania.

"În perioada februarie - iunie 2013, cei trei au fost avertizaţi de magistratul Cristudor Dumitru, prin intermediul lui Taifas Daniel Vasile şi Andronache Monica, că domiciliile le vor fi percheziţionate, asigurându-le astfel timpul necesar pentru a distruge şi ascunde documente sau alte bunuri compromiţătoare ce ar fi putut constitui mijloace de probă, ori pentru a putea părăsi teritoriul ţării, zădărnicind astfel urmărirea penală efectuată de autorităţile germane", au scris procurorii în rechizitoriu.

Înmatriculat pe soacră

De asemenea, în septembrie - noiembrie 2012, şeful DNA Slobozia ar fi primit de la Taifas un Audi A4 în valoare de 16.300 de euro, "în schimbul asigurării unei protecţii necondiţionate, prin neadoptarea măsurilor legale ori prin furnizarea de informaţii confidenţiale, în situaţia în care împotriva lui Taifas Daniel Vasile ar fi fost iniţiate proceduri judiciare de organele judiciare române ori, prin intermediul acestora, de organe judiciare din afara României".

Anchetatorii au precizat că autoturismul a fost înmatriculat pe numele soacrei lui Cristudor, pentru a ascunde că magistratul este adevăratul proprietar.

A stat un an acasă, în arest

Procurorii au pus sechestru asigurător pe bunurilor lui Cristudor, până la concurenţa sumei ce reprezintă obiectul celor două infracţiuni de luare de mită.

Dumitru Cristudor a fost reţinut de procurorii DNA pe 13 iunie 2013, iar o zi mai târziu, un complet de trei judecători al instanţei supreme a dispus arestarea preventivă a magistratului. Începând din 13 martie 2014, fostul şef al DNA Slobozia a fost arestat la domiciliu, până la momentul în care a fost condamnat.