Filmul alegerii premierului PSD Sorin Grindeanu

Filmul alegerii premierului PSD Sorin Grindeanu

Coaliţia formată din PSD şi ALDE i-a trimis aseară, preşedintelui Klaus Iohannis, a doua propunere de prim-ministru, în persoana informaticianului Sorin Grindeanu (43 de ani), fost ministru al Comunicaţiilor în cabinetul Victor Ponta. Şeful statului va fi suspendat din funcţie dacă va refuza noua propunere a social-democraţilor

Evenimentul zilei vă prezintă filmul şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD în care s-a ajuns la desemnarea, cu o singură abţinere, a lui Sorin Grindeanu drept candidat la funcţia de premier. Peste 30 de lideri social-democraţi, din teritoriu şi de la centru, în frunte cu Liviu Dragnea, au decis în prima parte a şedinţei să nu îl suspende acum pe preşedintele Klaus Iohannis, au relatat pentru EVZ surse participante la întâlnire. Singurul PSD-ist care a cerut suspendarea a fost secretarul general adjunct al partidului, Codrin Ştefănescu.

Ameninţări cu moartea

PreşedintelePSD, LiviuDragnea, i-a informat apoi pe colegii săi de partid că Sevil Shhaideh nu-şi mai doreşte să fie premier şi varianta susţinerii în continuare a acesteia a picat. Potrivit lui Dragnea, Shhaideh a primit mesaje de ameninţăre cu moartea. „Şi ea şi soţul ei şi copiii. Se află într-o situaţie în care le este frică să iasă din casă. Şi mi-a spus că nu mai poate merge înainte”, a spus Liviu Dragnea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sceneta refuzului

Liderii PSD au spus apoi că, în aceste condiţii, propunerea de premier a partidului trebuie să fie Liviu Dragnea. Codrin Ştefănescu a propus ca legea Guvernului care-i interzice lui Dragnea să fie premier să fie schimbată şi liderul PSD să meargă la Palatul Victoria. Dragnea a refuzat această variantă şi le-a propus, în schimb, colegilor săi, să-l susţină pe Sorin Grindeanu. El le-a promis PSD-iştilor, în şedinţă, că Grindeanu nu-şi va fabrica un pol de putere la Palatul Victoria care să rivalizeze partidul şi că va fi alături de acesta la fiecare pas.

„Este loial programului de guvernare şi partidului, are capacitatea să înţeleagă că acest program de guvernare este îndreptat către români şi către România, nu merge la Palatul Victoria să-şi creeze acolo un pol de putere”, l-a caracterizat Dragnea pe noul premier propus de partid.

Grindeanu a fost ales, cu o singură abţinere, cea a lui Codrin Ştefănescu, drept candidat al partidului pentru funcţia de premier.

Liviu Dragnea a menţionat, după şedinţă, că nu renunţă definitiv la visul de a ajunge premier.

Glume cu KGB

Preşedintele PSD a făcut în şedinţă o glumă pe care a repetat- o apoi şi în faţa presei, cu referire la Sorin Grindeanu, spun surse din partid. „Din câte ştiu, nu e agent Hezbollah, nu e agent Hamas, poate se descoperă că este KGB, poate se descoperă că a omorât pe cineva. Eu sper ca această propunere să fie luată în serios”, a spus Dragnea.

Guvernul, în 2017

În şedinţa PSD s-a discutat şi despre faptul că, cel mai probabil, anunţul lui Klaus Iohannis cu privre la noul premier va avea loc după Anul Nou. Liderii social-democraţi sunt pregătiţi să aleagă noul Guvern cu lista miniştrilor la începutul lui 2017, în perioada 9-10 ianuarie.

„Nu mişc fără PSD”

Sorin Grindeanu a declarat că nu va face mişcări politice în Guvern fără acordul colegilor şi a adăugat că există o relaţie de subordonare între el şi Liviu Dragnea - ca preşedinte al Partidului Social Democrat. „Ei trebuie să decidă, împreună trebuie să decidem mutările pe care le facem. (...) Este o relaţie de subordonare, domnul Dragnea este preşedintele PSD, e simplu”, a afirmat Grindeanu. El l-a rugat pe Liviu Dragnea să îi fie „alături” pentru a implementa programul de guvernare.

ALDE aplaudă PSD. Băsescu nu l-ar numi

Copreşedintele ALDE, Daniel Constantin, a declarat, ieri, că alegerea lui Sorin Grindeanu este „plină de înţelepciune”. Copreşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a spus că un nou refuz din partea lui Klaus Iohannis ar reprezenta „un gest suicidal” al şefului statului, precizând că într-un astfel de caz singura soluţie ar fi declanşarea procedurii de suspendare.

La rândul său, liderul PMP, Traian Băsescu, a spus că președintele trebuie să analizeze cu atenție propunerea PSD. „Nu l-aș numi! Faptul că dl Grindeanu a fost membru în Comisia de Control a SRI, a fost elev la Academia Națională de Informații. Mi se pare nepotrivită această numire, iar responsabilitatea aici nu este a lui Dragnea, ci a președintelui să spună ce tip de stat vrea”, a spus Băsescu.

Noul număr 2 din PSD

Surse din PSD au relatat EVZ că, drept compensaţie pentru nominalizarea în funcţia de premier a unui reprezentant al tinerei generaţii din partid, Liviu Dragnea le-a oferit „lupilor vechi” din partid a doua funcţie în partid, prin instalarea şefului de campanie al PSD, Nicolae Bădălău, în funcţia de preşedinte executiv interimar, locul rămas vacant după excluderea lui Valeriu Zgonea. Senator şi preşedinte al PSD Giurgiu, Bădălău a obţinut cele mai bune scoruri pentru partid la ultimele alegeri. El a intrat în vizorul ANI, DNA și DIICOT în dosare legate de presupuse fapte de spălare de bani, fals în declaraţii și trafic de influenţă.

Cine este Sorin Grindeanu

Președinte de Consiliu Județean Timiș și fost deputat în legislatura 2012-2016, Sorin Grindeanu, propus pentru funcția de premier, are 43 de ani, este căsătorit și are doi copii mici, un băiat și o fată. Născut la Caransebeş, Grideanu este absolvent al Universităţii de Vest Timişoara, Facultatea de Matematică, Secţia Informatică (1992-1997), apoi a urmat, un an, studii aprofundate, specializarea Baze de Date, tot la Universitatea de Vest Timişoara. În 2013, el a urmat un Program postuniversitar de formare și dezvoltare profesională în domeniul științe Militare, Informații și Ordine Publică la Academia Națională de Informații (ANI). Grindeanu are și un masterat tot la ANI. Ca deputat, Grideanu a fost membru în Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI. În perioada 2008-2012 a ocupat funcția de viceprimar al Timișoarei. Este membru PSD din noiembrie 1996, deținând mai multe funcţii în organizaţia judeţeană de tineret. După ce a demisionat din Parlament în iunie a.c., când a câştigat alegerile locale, el a fost ales în iunie a.c. preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, funcţie pe care o ocupă și în prezent. Fiind un apropiat al fostului premier Victor Ponta, Grindeanu a fost ministru al Comunicațiilor în Guvernul său în perioada decembrie 2014-noiembrie 2015.

Ce avere are

Sorin Grindeanu are împreună cu soţia sa, Mihaela, două terenuri intravilane, unul de 503 mp în comuna Giroc, cumpărat în 2005, şi altul de 270 mp, cumpărat în 2011, în Timişoara, conform declarației de avere. Soţia sa mai deţine un teren intravilan de 2,8 ha în comuna Banloc din judeţul Timiş. Familia mai are şi o casă în comuna Giroc, construită în 2007. La capitolul autoturisme, Grindeanu a trecut un motociclu ATV, cumpărat în 2009. În martie, Grindeanu a vândut un apartament cu suma de 30.000 euro. El a acordat și două împrumuturi, unul de 83.000 lei şi altul de 20.000 euro către o societate comercială unde soţia sa este acţionar. El are si un credit de 44.868 euro făcut în 2007, scadent în 2035.