Fenomenul Buzău: cei mai mulți edili aleși cu 100%. Reporter prin lumea primarilor „perfecți”

Fenomenul Buzău: cei mai mulți edili aleși cu 100%. Reporter prin lumea primarilor „perfecți”

82 de primari au câștigat alegerile locale cu 100% din voturi. Cele mai multe cazuri se afl ă în judeţul Buzău. „Evenimentul zilei” a mers să vadă cum arată cele șase comune cu primari fără rivali

În centrul comunei Pănătău, zeci de săteni încarcă grâu. Sătenii înfig mâinile în sacii albi de rafie, saltă cele 50 de kg pe cântar şi de acolo în căruţă. Sunt peste 5.000 de guri de hrănit, păsări, animale şi oameni în Pănătău. „Eu îmi văd de hâţâ mea (pune mâna pe căruţă, n.r.), de cal, nu sunt eu cu politica”, ne spune un sătean.

Este unul din cei 1.032 de oameni care l-au votat la alegerile locale pe primarul Nicolae Stoica (PSD). Social-democratul a fost singurul candidat şi a fost ales cu 100% din voturi. „L-am votat, cum, dacă e vecinul meu?”, ne spune alt alegător. Nimeni nu pare să guste politică în Pănătău şi orice discuţie despre partide, se termină rapid. Sătenii sunt cu gândul la lucernă, la animale, la vie. „E bun primarul, a făcut şi el ce-a putut”, cred alegătorii. Căruţele pleacă trosnind, la vale, trase de cai cu pampoane roşii sub urechi, să nu-i deoache careva. Acelaşi primar conduce de 16 ani comuna.

„Am trecut unde a fost puterea”

Ce le face Nicolae Stoica oamenilor de nu are contracandidat? „Ce să le fac? Am muncit”, ne spune el. “Am atras 14 proiecte europene. Primul proiect SAPARD din judeţ la mine a fost. Oraş am făcut aici! Înainte nici cu piciorul nu puteai să umbli pe drum”, spune primarul. Nu poţi să-l contrazici, drumurile sunt asfaltate.

Una dintre „reţetele succesului” a fost ideea ca toţi copiii care merg la şcoală să primească, din banii primăriei, câte un prânz cald în fiecare zi. Zis şi făcut. Edilul a renovat şcoala şi a dat mâncare. „Felul unu, felul doi, o ciorbiţă, un cartofior, un orez, sunt 60 de copii”, spune el.

Nicolae Stoica a trecut pe la PSM, PSD, PD, PNL, acum e iar la PSD. „Am trecut pe unde a fost puterea”, recunoaşte el. „Altfel, nu făceam nimic”, continuă primarul. „Oamenii îmi spun: < Am trecut cu matale de 5 ori. Arată-ne ce-ai făcut   >”, zice el.

FOTO:Alegătorii din Florica spun că politica „îngroapă țara”, dar primarul lor este „perfect”

Comuna Pănătău se întinde pe malul stâng al râului Buzău, printre păduri, pajişti, fâneţe. Stoica vrea să profite de climă şi de relief. „În viitor vrem să facem ferme pe fonduri UE, dăm teren prin concesionare şi pe urmă facem fabricile de procesare”, spune el. Stă într-un birou mic, cât o cutie de chibrituri, cu sobă în colţ. Într-un dulap, câteva poze cu familia lui.

„70-80 la sută ne-a dat natura - apa, plantele, animalele, păşunile, păsările - şi noi ne câcâim pentru 10-15%”, îşi varsă primarul supărarea pe administraţia locală din România.

„Data viitoare îl votăm pe dracu’!”

Adânc în nordul judeţului Buzău, printre dealuri, drumuri forestiere şi păduri de fag, mesteacăn şi plopi, comuna Mărgăriteşti doarme buştean la ora prânzului. Vreo 30 de gâşte bat din aripi pe marginea drumului pietruit. La buza unui deal pasc oi, cai şi vaci. Pe uliţă nu trece nimic şi câinii zac leşinaţi pe mijlocul drumului, fără să-i deranjeze nimeni cu orele.

Primăria este închisă la ora 15.00. În sediu e plin de muşte, într-un colţ stă un xerox, iar primarul a plecat demult acasă. Fănel Ungureanu (PSD) conduce comuna de patru mandate şi a fost ales la alegerile locale cu 100% din voturi, fiind singurul candidat „Păi dacă au mai candidat alţii şi au luat 5-6 voturi, la ce să mai candideze?”, ne explică un votant care şi-a lăsat căruţa prinsă de-un gard. Cum e primarul? “E băiat bun, nu te repede, te înţelegi cu el. A tras apă în comună”, ne spune săteanul, cu un ochi la noi şi cu un ochi la iapă. A fost să încarce o căruţă cu fân. „Hai fă, nebuno, hai Stela!”, îi spune iepei şi pleacă acasă.

În altă parte a comunei, un bătrân are altă părere. Doar e democraţie. „Nu a făcut nimic, ce să facă? Vedeţi drumul rupt? Am votat, dar am mers aşa...a fost o formalitate”, ne spune şi arată cu degetul către drumul de ţară. În Mărgăriteşti nu există asfalt, multe garduri stau să pice, fântânile de pe drum sunt secate. Formalitate, dar la vot au venit aproape 70% dintre alegători. Sătenii vorbesc că primarul este bolnav şi s-ar putea să nu mai ducă pe picioare al cincilea mandat. Nici aici alegătorii nu intră în discuţii despre politică. „Data viitoare îl votăm pe dracu’!”, ne spune unul dintre ei. Nu l-am găsit acasă pe Fănel Ungureanu, era plecat la Râmnicu Sărat. Primarul stă într-o casă bătrânească, cu gard din fier forjat, termopane, flori pe prispă şi trandafiri plantaţi în curte.

În lipsa lui, comuna are o problemă serioasă. E plin de porci mistreţi şi de urşi, care le-au „mâncat zilele” sătenilor. Urşii le-au stricat stupii de albine, iar porcii le-au distrus porumbul. Pe uliţă apare un car tras de doi boi. „Îi cumpăraţi? 100 de milioane”, ne roagă stăpânul lor. Şi el a fost la vot. „A făcut primarul, a făcut, a tras apă, a pus piatră pe drum, că altfel nu-l mai alegeam”, ne spune despre Fănel Ungureanu. Ne mai întreabă o dată dacă vrem boii.

„L-am votat 100%, da. Uite-aşa: pac! pac! Care e problema?”

În 2004, comuna Mihăileşti îşi câştiga un trist renume. 18 oameni au murit şi 13 au fost grav răniţi după ce un camion care transporta 20 de tone de azotat de amoniu a făcut accident, iar explozia a provocat un crater adânc de 6,5 metri. La câţiva kilometri distanţă, în comuna Florica, primarul Ion Zaharia (PSD) a câştigat la alegerile locale un nou mandat cu 100% din voturi. Edilul din Bărăgan e deranjat că „Evenimentul zilei” şi-a permis să vină neanunţat să facă un reportaj la el în comună.

„Trebuia să mă anunţaţi înainte”, ne strigă acesta, de pe scările casei. Ion Zaharia şi-a construit o vilă, în centrul comunei, lângă casa bătrânească, peste drum de farmacie. În curte are o căruţă de decor. „Nu vreau să vorbesc cu voi!”, ne spune el şi dispare, în bustul gol, pe după casă. Primăria, şcoala, farmacia sunt renovate, primăria aduce canalizare şi le-a făcut copiilor un teren sintetic modern să joace fotbal.

„Și-a dat arama pe față încet-încet”

„Este un om excepţional de bun. L-am votat, de ce să nu-l votăm? Ia uitaţi ce ne-a făcut aici”, ne spune o doamnă plecată cu sacoşa la magazin. „Dacă l-am votat? Încă mai am minte”, ne spune alt votant, care nu-l înghite pe primar. Vorbim cu alegătorii în faţa casei edilului. Primarul mai vine pe la poartă să pândească pe cine intervievăm. „Eu sunt regalist. Primarul şi-a dat arama pe faţă încet-încet. Majoritatea care l-au votat sunt asistaţi social, mai e o clică de rude şi de angajaţi în primărie, tinerii sunt uşor de manevrat. Îmi pare rău că spun asta despre ai mei. Cine spune că e primar bun face o greşeală”, spune acesta. „S-a creat o stare de letargie, să nu credeţi că lumea l-a votat că e bun. Pe termen lung e o pagubă de om”, ne zice săteanul, sprijinit de bicicletă, cu cămaşa deschisă de sus până jos.

FOTO:Primarul din Florica n-a vrut să dea ochii cu presa, s-a pitit în bustul gol pe după casă

La o terasă în centrul comunei, sătenii beau bere aşezaţi pe buşteni şi pe lăzi. „L-am votat 100%, da. Pac! Pac! Uite- aşa. Care e problema?”, ne spune unul dintre ei. Par deranjaţi că ne băgăm nasul în alegeri, ne cer legitimaţiile de presă şi cred că am venit să-l criticăm pe primar. „Degeaba candidează altul, că nu-l votăm”, spune altul, aşezat pe o buturugă. „Se luptă să aducă fonduri europene, a făcut şcoală, grădiniţă, farmacie, a făcut dispensar, e gospodar. Ştiţi cum era aici înainte?”, spun ei. „L-am ales pentru că e primarul perfect pentru noi”, continuă altul.

„Politica e....pe alţii i-au pus partidele, aici l-am ales noi. Ăia în politică stau aşa (se preface că doarme în scaun şi votează cu degetul). Politica îngroapă ţara”, spune cel mai în vârstă dintre alegătorii de la terasă.