EXCLUSIv EVZ. Dezvăluiri Jaful de la CoNAS, asortat cu afacerile familiei Voiculescu
- Căt ălin Antohe
- 27 iulie 2014, 00:00
Cancerul din sistemul medical românesc s-a întins peste tot, inclusiv la Palatul Victoria și la Curtea de Conturi. Adevăratul „păpușar” al afacerii s-ar afl a însă în arest preventiv în Elveția, au dezvăluit surse EVZ
Cazul Comisiei Naționale de Acreditare a Spitalelor (CoNAS) este emblematic pentru modul în care sunt sifonate milioanele de euro din Sănătate, în timp ce bolnavii sunt trataţi cu nepăsare şi dezinteres. După ce multă vreme s-a aflat la adăpost de ochii presei, neregulile din CoNAS au ieşit până la urmă la iveală şi arată cum s-a întins cancerul afacerilor necurate din sistemul sanitar şi asupra acestei instituţii din subordinea Secretariatului General al Guvernului (SGG).
Campania de dezvăluiri începută de Evenimentul Zilei în 2012, continuată apoi şi de alte publicaţii, a căpătat noi dimensiuni ca urmare a investigaţiilor realizate de jurnalistul Robert Turcescu. EVZ aduce astăzi la lumină, în premieră, un posibil „personaj cheie”, care ar putea face lumină în cazul CoNAS, dacă nu ar fi sub ancheta procurorilor elvețieni.
În ianuarie 2012, EVZ a dezvăluit modul în care influenţa lui Dan Voiculescu a ajuns să se întindă chiar şi în Guvernul Emil Boc, altfel exponentul statului „discriminator abuziv şi clientelar”, cum îl numea mogulul Antenelor. Influenţa s-a tradus într-o adevărată risipă a banului public.
„Cer albastru” pentru afacerile familiei
Voiculescu EVZ a dezvăluit, în urmă cu doi ani, modul în care CoNAS a atribuit firmei Blue Sky Turism, o agenție de turism „de buzunar”, al cărei acționar majoritar era Corina Mirela Voiculescu, fiica lui Dan Voiculescu, un contract pe bani europeni de zece ori mai mare decât cifra de afaceri a acesteia. C o n - tractul, care prevedea ca SC Blue Sky Tourism să asigure servicii de transport şi auxiliare pentru zece vizite de schimb de bune practici în Spania, ale membrilor CoNAS, a fost câştigat fără licitaţie. Procedura prin care firma Corinei Voiculescu s-a cuibărit la sânul guvernului Boc a fost atunci pur formală, o preselecţie urmată de o negociere, pe baza unui caiet de sarcini „croit” pe dimensiunile Blue Sky.
Suma a fost însă una concretă – 3,6 milioane de lei pentru o firmă a cărei cifră de afaceri medie, pe trei ani înainte, fusese de zece ori mai mică: 361.000 lei!
Ofertă croită pe măsura „Blue Sky”
Oana Duca, şeful serviciului financiar-contabil de atunci a CoNAS, ne-a spus că au contactat diverse firme, prin telefon, pe care le-au ales din nomenclatorul agenţiilor de turism. Ea nu a precizat dacă a ales firmele prin metoda „deschide cartea” sau cu o alta, la fel de empirică. Cert este că la negocierea finală din primăvara anului 2011, Blue Sky Turism (Corina Voiculescu – 52%) nu putea rata afacerea de 3,6 milioane de lei. Avea trei salariați, taman cât era minimul cerut în caietul de sarcini, iar cifra medie de afaceri pe ultimii trei ani era puțin peste minimul de 300.000 de lei cerut de CoNAS.
Celelalte două „competitoare” au fost ca şi inexistente. Amazing Turism avea pierderi pe ultimii trei ani şi încălca cerinţele din caietul de sarcini, iar directorul celuilalt candidat „Intertour Voyage" ne-a spus atunci că nu-şi aminteşte să fi participat la competiţie. Astfel, firma lui Voiculescu nu a avut rivali în a-i plimba pe şefii CoNAS, pe bani europeni, prin cele mai luxoase colţuri ale lumii. Mirela Corina Voiculescu şi-a vândut acţiunile din agenţie, în iulie 2011, la patru luni după câştigarea aşa zisei „licitaţii”.
Personajul cheie, arestat în Elveția
Surse confidenţiale au dezvăluit, pentru Evenimentul Zilei, că afacerea CoNAS ar putea genera un cutremur de proporţii în întreaga politică românească. Cheia afacerilor derulate în jurul CoNAS se află în mâinile unei doamne numite Camelia Moletta, cetățean elvețian de origine română, prezentată la un moment dat în presă ca fiind apropiată şi de Dan Voiculescu. Moletta ar ști, spun sursele, ce s-a întâmplat cu milioanele de euro dispărute de la CoNAS, în afară de cei 600.000 euro cheltuiți pentru deplasările de lux ale șefilor.
Reporterii EVZ nu au reuşit să dea de urma Cameliei. Aceasta s-a pierdut în Elveţia, unde ar fi cercetată pentru înşelăciune şi deturnare de fonduri. „În stare de arest preventiv”, susţin aceleaşi surse. Ea, împreună cu o altă româncă, consilier local la un sector din Bucureşti, s-a ocupat şi de organizarea la CoNAS a unui curs pentru viitorii evaluatori de spitale. Cele câteva sute de cursanți ar fi fost selecționați din rândul oricărui naiv care avea de cheltuit în jur de 1.000 de euro. La sfârșit, pentru cei mai mulți, banii s-au dovedit aruncați pe fereastră pentru diplome fără valoare.
„Țeapă” electorală pentru mai multe televiziuni
Aceeaşi Camelia Moletta ar fi păcălit mai multe televiziuni particulare din România, cu care ar fi încheiat, în toamna anului 2012, mai multe contracte al căror obiect real era publicitate electorală pentru promovarea unor candidaţi pentru alegerile din luna decembrie a aceluiaşi an. În contracte nu se scria însă explicit de publicitate electorală, ne-au spus sursele, deoarece firma elveţiană care a semnat cu televiziunile, fiind persoană juridică străină, nu putea finanţa, legal, campania electorală. Deşi televiziunile şi-ar fi respectat partea de înţelegere cu privire la promovarea candidaţilor, nu au primit nici măcar un ban din zecile sau chiar sutele de mii de euro promise de Moletta prin contract. Soluţionarea dosarului Cameliei Moletta va provoca un mare deranj pentru mediul politic românesc. „La dosarul cauzei, se află mai multe dovezi, precum mesaje, emailuri de la persoane «cu nume» din România, foști primari și foști membri ai Guvernului. Procurorii elvețieni au în acel dosar romane întregi despre cum se vântură milioanele prin politica românească”, ne-au declarat aceleaşi surse.
Vom reveni cu amănunte pe măsură ce vom intra în posesia de dovezi despre cazul Cameliei Moletta.
Turcescu: Curtea de Conturi, complicele CoNAS
După dezvăluirile EVZ, subiectul CoNAS a fost continuat în presă. Hotnews a scris că Guvernul nu mai poate recupera suma de 2,5 milioane de euro pe care o pusesese la dispoziția CoNAS. Acesta din urmă trebuia să returneze banii, din fonduri europene nerambursabile, dar proiectul pentru banii europeni a fost respins definitiv în decembrie 2012, de Autoritatea de Management a acestor fonduri europene. Mai mult, au dezvăluit reporterii sursei citate, din cele 2,5 milioane de euro, 600.000 de euro se cheltuiseră pentru deplasări de lux ale şefilor, iar restul se evaporaseră.
Cazul a fost reluat recent de jurnalistul Robert Turcescu. El a prezentat dovezi, poze şi documente, despre modul în care jaful de la Co- NAS a stârnit complicităţi în cele mai importante instituţii ale statului. De pildă, raportul Corpului de Control al premierului Ponta care a dezvăluit gravele abateri de la CoNAS, inclusiv „afacerile” cu firmei din „familia” Voiculescu, a fost îngropat în sertarele din Palatul Victoria. Mai mult, unul dintre cei pentru care inspectorii lui Ponta propuneau sesizarea DNA, a fost numit ulterior, chiar de premier, în fruntea aceluiași CoNAS. Turcescu a mai prezentat şi poze în care personaje din conducerea CoNAS au câştigat experienţă în acreditarea spitalelor, călătorind, pe bani publici, în zone turistice exotice şi luxoase din întreaga lume.
„Văcăroiu, nici nu știi”
Ultima dezvăluire a lui Robert Turcescu priveşte însă chiar instituţia menită să supravegheze controlul legalităţii cheltuirii banului public - Curtea de Conturi a României.
În ancheta intitulată „Văcăroiu, nici nu știi ce surprins astăzi vei fi! Cum se fac la Co- NAS controalele «moi» ale Curții de Conturi”, Turcescu a prezentat ceea ce el numeşte „dovada unei complicităţi incredibile între controlori şi controlaţi. Sau, altfel spus, cum o mână spală pe alta şi amândouă îşi bat joc de banul public”. Jurnalistul a publicat ordinul prin care fostul preşedinte CoNAS, Lukacs Vilmos a angajat-o consilier, în noiembrie 2012, pe o anume Izabela Brega, chiar în perioada în care cumnatul acesteia, Alexandru Brega, controla Co- NAS în calitate de inspector al Curții de Conturi. „Vă las pe dumneavoastră să ghiciţi cum a ieşit raportul. Mie mi s-a părut, iertaţi-mi expresia, moale. Spre foarte moale. Şi ca să-l facă şi mai moale, dupa ce şi-a angajat cumnata la CoNAS, Brega de la Curtea de Conturi l-a chemat pe preşedintele CoNAS, Lukacs Vilmos, să o dea la pace într-o şedinţă de conciliere. (...) cazul de mai sus dezvăluie un alt fenomen: şpaga dată de instituţii ale statului, către controlorii veniţi de la alte instituţii ale statului, prin angajarea rudelor. Știu că nu e un fenomen neapărat nou, dar ancheta de mai sus e cu dovezi, și nu pe vorbe”, scrie jurnalistul Robert Turcescu.