Editura Evenimentul si Capital

EXCLUSIV EVZ. Dezvăluiri: Jaful de la CoNAS, asortat cu afacerile familiei Voiculescu

14-07/14-15-voiculescu-lib-465x390
Autor: | | 22 Comentarii | 3356 Vizualizari

Cancerul din sistemul medical românesc s-a întins peste tot, inclusiv la Palatul Victoria și la Curtea de Conturi. Adevăratul „păpușar” al afacerii s-ar afl a însă în arest preventiv în Elveția, au dezvăluit surse EVZ. Cazul Comisiei Naționale de Acreditare a Spitalelor (CoNAS) este emblematic pentru modul în care sunt sifonate milioanele de euro din Sănătate, în timp ce bolnavii sunt trataţi cu nepăsare şi dezinteres. După ce multă vreme s-a aflat la adăpost de ochii presei, neregulile din CoNAS au ieşit până la urmă la iveală şi arată cum s-a întins cancerul afacerilor necurate din sistemul sanitar şi asupra acestei instituţii din subordinea Secretariatului General al Guvernului (SGG).

Campania de dezvăluiri începută de Evenimentul Zilei în 2012, continuată apoi şi de alte publicaţii, a căpătat noi dimensiuni ca urmare a investigaţiilor realizate de jurnalistul Robert Turcescu. EVZ aduce astăzi la lumină, în premieră, un posibil „personaj cheie”, care ar putea face lumină în cazul CoNAS, dacă nu ar fi sub ancheta procurorilor elvețieni.

În ianuarie 2012, EVZ a dezvăluit modul în care influenţa lui Dan Voiculescu a ajuns să se întindă chiar şi în Guvernul Emil Boc, altfel exponentul statului „discriminator abuziv şi clientelar”, cum îl numea mogulul Antenelor. Influenţa s-a tradus într-o adevărată risipă a banului public.

„Cer albastru” pentru afacerile familiei

Voiculescu EVZ a dezvăluit, în urmă cu doi ani, modul în care CoNAS a atribuit firmei Blue Sky Turism, o agenție de turism „de buzunar”, al cărei acționar majoritar era Corina Mirela Voiculescu, fiica lui Dan Voiculescu, un contract pe bani europeni de zece ori mai mare decât cifra de afaceri a acesteia. C o n - tractul, care prevedea ca SC Blue Sky Tourism să asigure servicii de transport şi auxiliare pentru zece vizite de schimb de bune practici în Spania, ale membrilor CoNAS, a fost câştigat fără licitaţie. Procedura prin care firma Corinei Voiculescu s-a cuibărit la sânul guvernului Boc a fost atunci pur formală, o preselecţie urmată de o negociere, pe baza unui caiet de sarcini „croit” pe dimensiunile Blue Sky.

Suma a fost însă una concretă – 3,6 milioane de lei pentru o firmă a cărei cifră de afaceri medie, pe trei ani înainte, fusese de zece ori mai mică: 361.000 lei!

Ofertă croită pe măsura „Blue Sky”

Oana Duca, şeful serviciului financiar-contabil de atunci a CoNAS, ne-a spus că au contactat diverse firme, prin telefon, pe care le-au ales din nomenclatorul agenţiilor de turism. Ea nu a precizat dacă a ales firmele prin metoda „deschide cartea” sau cu o alta, la fel de empirică. Cert este că la negocierea finală din primăvara anului 2011, Blue Sky Turism (Corina Voiculescu – 52%) nu putea rata afacerea de 3,6 milioane de lei. Avea trei salariați, taman cât era minimul cerut în caietul de sarcini, iar cifra medie de afaceri pe ultimii trei ani era puțin peste minimul de 300.000 de lei cerut de CoNAS.

Celelalte două „competitoare” au fost ca şi inexistente. Amazing Turism avea pierderi pe ultimii trei ani şi încălca cerinţele din caietul de sarcini, iar directorul celuilalt candidat „Intertour Voyage" ne-a spus atunci că nu-şi aminteşte să fi participat la competiţie. Astfel, firma lui Voiculescu nu a avut rivali în a-i plimba pe şefii CoNAS, pe bani europeni, prin cele mai luxoase colţuri ale lumii. Mirela Corina Voiculescu şi-a vândut acţiunile din agenţie, în iulie 2011, la patru luni după câştigarea aşa zisei „licitaţii”.

Personajul cheie, arestat în Elveția

Surse confidenţiale au dezvăluit, pentru Evenimentul Zilei, că afacerea CoNAS ar putea genera un cutremur de proporţii în întreaga politică românească. Cheia afacerilor derulate în jurul CoNAS se află în mâinile unei doamne numite Camelia Moletta, cetățean elvețian de origine română, prezentată la un moment dat în presă ca fiind apropiată şi de Dan Voiculescu. Moletta ar ști, spun sursele, ce s-a întâmplat cu milioanele de euro dispărute de la CoNAS, în afară de cei 600.000 euro cheltuiți pentru deplasările de lux ale șefilor.

Reporterii EVZ nu au reuşit să dea de urma Cameliei. Aceasta s-a pierdut în Elveţia, unde ar fi cercetată pentru înşelăciune şi deturnare de fonduri. „În stare de arest preventiv”, susţin aceleaşi surse. Ea, împreună cu o altă româncă, consilier local la un sector din Bucureşti, s-a ocupat şi de organizarea la CoNAS a unui curs pentru viitorii evaluatori de spitale. Cele câteva sute de cursanți ar fi fost selecționați din rândul oricărui naiv care avea de cheltuit în jur de 1.000 de euro. La sfârșit, pentru cei mai mulți, banii s-au dovedit aruncați pe fereastră pentru diplome fără valoare.

„Țeapă” electorală pentru mai multe televiziuni

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate