EXCLUSIV EVZ. Ancheta jurnalistică în care a fost DEZVĂLUITĂ afacerea ȘOVA-PONTA
- Mario Moise
- 5 iunie 2015, 21:55
Premierul Victor Ponta este urmărit penal în dosarul Şova şi este acuzat de fals în înscrisuri, complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani. După ce premierul Victor Ponta a fost chemat, vineri, la sediul DNA pentru a i se aduce la cunoștință că este suspect în dosarul în care este cercetat senatorul Dan Șova, și acesta din urmă a ajuns la sediul instituției. DNA informează că procurorii au dispus vineri măsura controlului judiciar pentru 60 de zile în cazul senatorului Dan Şova, în dosarul Turceni-Rovinari. Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii au extins ancheta cu privire la fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni), evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani.
Dezvăluirile au fost făcute, pentru prima dată, de jurnaliştii "Evenimentului zilei", printr-o anchetă EVZ în iunie 2011.
În urma anchetei, în august 2011, Dan Şova şi Victor Ponta au încercat să-şi acopere urmele, după cum confirmă şi DNA în comunicatul de vineri.
Mai mult decât atât, cei doi au hărţuit jurnaliştii EVZ şi i-au dat în judecată, însă dezvăluirile ziarului legate de contractele firmei de avocatură din care făcea parte și actualul premier cu Complexul energetic de la Turceni au fost corecte. Curtea de Apel București a respins ca nefondat recursul cerut de Victor Ponta prin care cerea răspunderea delictuală a unor jurnaliști de la "Evenimentul zilei" care au avut curajul de prezenta în paginile publicației contractul dintre Complexul Turceni și firma de avocatură "Șova și asociații", unde actualul premier a fost partener.
Iată, mai jos, ancheta din 2011 care demonstra modul în care societatea "Şova & Asociaţii" a încasat ilegal 4,4 milioane de lei, din contractele de asistenţă juridică:
Societatea "Şova & Asociaţii" a încasat ilegal 4,4 milioane de lei, din contractele de asistenţă juridică încheiate cu cele două complexuri.
"Controlul efectuat de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) la complexurile energetice Turceni şi Rovinari a demonstrat că firma de avocatură condusă de senatorul Dan Şova, din care a făcut parte şi Victor Ponta ca "senior partner", a încasat ilegal 4,4 milioane de lei. La această sumă urmează să se adauge cele care vor fi calculate după ce organele de control vor lămuri cum au fost plătiţi avocaţii pentru 26 sau 27 de ore lucrate pe zi, performanţe care i-ar face invidioşi şi pe eroii din revistele de benzi desenate. Inspectorii ANAF au mai constatat grave încălcări ale contractelor încheiate de SCA "Şova & Asociaţii" cu cele două complexuri, contractele încălcând, la rândul lor, legislaţia privind achiziţiile publice.
Avocatură de Cartea Recordurilor
Avocaţii senatorului PSD au încasat de la Turceni şi Rovinari onorarii pentru performanţe supraomeneşti. Radu Cernov, senior partner în Şova & Asociaţii a reuşit să lucreze, într-o singură zi, 20 de ore pentru complexul energetic Turceni, restul de patru ore ale zilei de 15 ianuarie 2008 folosindu-l pentru a lucra şapte ore la dosarele celuilalt combinat, din Rovinari. Nu este o greşeală de tipar.
Cernov, fost secretar de stat la Comunicaţii, a muncit 27 de ore, fără pauze şi fără odihnă, într-o singură zi. Factura decontată de cabinetul lui Şova a fost, potrivit ANAF, de 182 lei pentru ora de muncă la Rovinari şi de 166 lei pe oră la Turceni, în total 4.636 lei.
Deconturi nerealiste
Cazul nu este izolat, avocatul Radu Cernov a mai reuşit să ponteze 46 de ore de muncă din totalul de 48 de ore cuprinse în intervalul 8 – 9 octombrie 2008. Este greu de crezut că un avocat, oricât ar fi el de valoros, poate lucra în condiţii de performanţă, două zile şi două nopţi, cu doar două ore de pauză.
La fel au mai fost plătiţi, pentru performanţe similare, alţi trei avocaţi ai casei Şova, care au pretins că au muncit 46 de ore din 48 în zilele de 8 şi 9 octombrie 2008. Nu trebuie să ne grăbim însă să îi chemăm pe arbitrii de la Guiness Book să omologheze recordul lui Radu Cernov, până nu se fac verificări serioase şi asupra performanţei avocatei Georgiana Panait, tot de la Şova & Asociaţii. Pe 30 septembrie 2008, Georgiana a lucrat 13 ore pentru Turceni, dar a pontat, în aceeaşi zi, 13 ore şi pentru Rovinari, 26 din 24!
Situaţia plăţilor paradoxale menţionate mai sus a rezultat, potrivit ANAF, numai la verificarea prin sondaj a numărului de ore lucrate pe zi de avocat, inspectorii precizând că verificările continuă pentru a se stabili prejudiciul real din pontajele SF ale avocaţilor de la "Şova & Asociaţii".
Bani necuveniţi
Decontările aberante din banii companiilor de stat, bazate pe pontajele neverosimile descrise mai sus, nu sunt decât vârful aisbergului. Controlul efectuat de inspectorii ANAF la complexurile Turceni şi Rovinari arată că societatea de avocatură "Şova & Asociaţii" s-ar fi comportat ca o căpuşă în relaţia cu acestea.
Potrivit datelor preliminare ale ANAF, cabinetul lui Şova ar mai fi încasat cel puţin 1,1 milioane de euro, bani necuveniţi, de la cele două combinate energetice. De pildă, cabinetul condus de senatorul PSD a încasat aproape 1 milion de lei onorariu de succes pentru că ar fi reuşit să eşaloneze o datorie de 82 de milioane de lei către SC "Închiderea şi Conservarea Minelor". Inspectorii ANAF remarcă, în acest caz, că întâmpinarea a fost făcută de biroul juridic al Complexului Energetic (C.E.) Rovinari.
Risipă de resurse
CE Rovinari a plătit gras serviciile lui Şova, deşi achita, în paralel, lună de lună, salariile pentru şapte consilieri juridici. Consilieri care erau plătiţi să se ocupe, remarcă ANAF, de toate conflictele de muncă ajunse în instanţă. Patru cauze privind litigii de muncă au fost preluate însă de SCA "Şova şi Asociaţii" pentru suma de 961.884 lei, bani cu care puteau fi plătiţi cei 7 jurişti, timp de 7 ani, cu salariul mediu pe economie. Plata este nelegală, se susţine în controlul ANAF, deoarece contractul dintre CE Rovinari şi SCA Şova & Asociaţii nu prevedea reprezentarea pentru astfel de procese.
1,24 milioane lei, onorariu pentru ... neprezentare
La CE Turceni au fost identificate ilegalităţi din aceleaşi categorii. Raportul ANAF menţionează şi aici acordarea unui onorariu de succes ilegal, de 1,24 milioane de lei, primit pentru reuşita eşalonării, în instanţă, a datoriei C.E. Turceni către SC "Închiderea şi Conservarea Minelor".
ANAF susţine că firma senatorului nu avea dreptul să pretindă onorariul de succes cât timp încălcase contractul. "Din documente rezultă că «Şova & Asociaţii» nu a reprezentat la termenele de judecată interesele CE Turceni", men ţionează inspectorii.
Aceştia adaugă că firma lui Şova ar mai fi obţinut încă un onorariu de succes de 1,14 milioane de lei pentru recuperarea unei creanţe, încasaţi toţi în avans, deşi creanţa urmează să fie încasată, eşalonat, în timp de cel puţin 5 ani.
Fără licitaţie
Raportul ANAF concluzionează că mai mult de jumătate din banii încasaţi de SCA "Şova & Asociaţii" de la Turceni şi Rovinari - 4,4 milioane de lei din 7,1 milioane, au fost plătiţi necuvenit în baza unor contracte întocmite defectuos, prin încălca rea prevederilor OUG 34/2006, privind achiziţiile publice.
Raportul ANAF precizează că, atât la Turceni, cât şi la Rovinari, plăţile către firma de avocatură a senatorului PSD au depăşit plafonul legal de 420.000 de euro, de la care ar fi fost obligatorie, potrivit ordonanţei, organizarea de licitaţii publice.
DOVADA. Concluziile ANAF sunt categorice
27 de ore a pontat avocatul Radu Cernov, că a lucrat într-o singură zi
CLIENŢI ALEŞI
Casa Şova a fost abonată la contracte cu statul. Clienţi i-au mai fost AVAS, Banca Naţională şi Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement
Un alt scandal legat de contractele de asistenţă oferite de firma de avocatură companiilor sau instituţiilor de stat este cel al afacerii derulate prin Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement (ALPAB), cu care casa de avocatură are relaţii de pe vremea lui Gabriel Iosif, fostul director al instituţiei.
Acesta a fost acuzat că a atribuit, în 2009, un contract-cadru de asistenţă juridică în valoare de aproximativ un milion de euro firmei de avocatură "Şova şi Asociaţii" fără licitaţie publică, la fel ca în cazurile Turceni şi Rovinari.
Inspectorii Curţii de Conturi au verificat contractele dintre structurile subordonate Primăriei Capitalei şi casa de avocatură "Şova şi Asociaţii", prilej cu care ar fi descoperit numeroase nereguli. Între acestea, coincidenţă, o serie de clauze care nu permiteau controlul modului în care avocaţii bifau orele de muncă.
SCA "Şova şi Asociaţii" a câştigat jumătate dintre procesele în care a reprezentată Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), în perioada 2008 – 2009. Valoarea totală a contractelor a depăşit 25.000 de euro, procesele fiind pentru anularea unor privatizări sau litigii de muncă. Senatorul PSD a mai avut un contract de reprezentare cu Banca Naţională, pentru un onorariu de 3. 800 de euro, proces pe care l-a câştigat.
După autosuspendarea lui Şova din firmă, noua casă de avocatură, SCA "Enescu, Panait, Pop şi asociaţii" a încheiat, în 2010, şase contracte de asistenţă juridică cu Ad ministraţia Cimitirelor de pe urma cărora a câştigat sume frumuşele.
De pildă, într-un dosar din 2009, în care un fost salariat reclama că a fost concediat abuziv şi cerea reintegrarea pe post şi despăgubiri, casa de avocatură a pierdut procesul, dar a încasat aproape 50.000 de lei, sumă plătită de Administraţia Cimitirelor suplimentar despă gubirilor pentru salariat.
"Cu toate că în cadrul complexurilor funcţionează câte un birou juridic, conducerea acestora a a încheiat contracte cu Şova & Asociaţii" RAPORTUL ANAF
ASOCIERE
Contribuabilul Ponta, partenerul "senior"
Controlul efectuat la SCA "Enescu, Panait, Pop şi asociaţii" (fosta "Şova & Asociaţii") a constatat că firma lui Şova a virat, în 2007 şi 2008, 181,4 mii lei către cabinetul individual de avocatură "Ponta Victor Viorel". Inspectorii menţionează că au vrut să verifice realitatea şi conformitatea sumelor la sediul declarat de Ponta, dar "contribuabilul nu a putut fi contactat la sediul activităţii, nu s-a putut lua legătura cu nicio altă persoană pentru obţinerea unor informaţii suplimentare".
Raportul acestora menţionează că l-au invitat, prin poştă, pe "contribuabilul Ponta" la ANAF. În septembrie 2007, Victor Ponta s-a alăturat SCA Şova & Asociaţii. Ulterior Dan Şova a fost propulsat pe scena Senatului cu binecuvântarea aceluiaşi Ponta. Şova declara că "ală turarea avocatului Victor Ponta va contribui la dezvoltarea si specializarea firmei, precum si la consolidarea imaginii profesionale si publice". Ponta s-a autosuspendat din activitate după numirea în funcţia de ministru în relaţia cu Parlamentul. De atunci, singura relaţie publică cu Şova a fost sponsorizarea, cu utilizarea unui Mitsubishi Evolution, pentru pilotul de raliu Victor Ponta. Actualul preşedinte al PSD a afirmat, în repetate rânduri, că nu ar fi avut nicio legătură cu atribuirea contractelor de la Rovinari sau Turceni, acestea fiind încheiate la Bucureşti, la AVAS.
"S-a nimerit ca Şova să aibă contracte cu Rovinari, în Gorj, unde sunt eu deputat", a declarat Ponta, care a uitat să amintească şi de "nimereala" cu poziţia sa de senior partner în cadrul firmei lui Şova.