Europa în căutarea unei alternative la gazul rusesc

Europa în căutarea unei alternative la gazul rusesc

Liderii europeni se vor întâni , joi şi vineri, la Bruxelles, pentru a găsi o modalitate prin care să micşoreze dependenţa blocului european de gazul rusesc, în condiţiile în care pregătesc o serie de sancțiuni economice împotriva Moscovei, în contextul crizei din Ucraina.

"Consiliul European este îngrijorat cu privire la nivelul ridicat al dependenței energetice europene, în special în ceea ce privește gazele naturale și solicită intensificarea eforturilor de reducere a acestei dependențe, în special în cazul statelor membre care au cea mai mare nevoie de acest gaz", conform proiectului concluziilor acestei întâlniri la vârf, informează EU Observer, scrie Agerpres. Importurile de gaz natural lichefiat (LNG) — inclusiv din SUA unde "revoluția" declanșată de exploatarea gazelor de șist a dus la reducerea prețului la gaze — ar putea fi o opțiune, alături de o îmbunătăţire a eficienţei energetice, de modernizarea infrastructurii, crearea de facilităţi pentru stocarea gazului natural şi obiectivul pe termen mai îndelungat privind creşterea producţiei locale de energie din surse regenerabile. "Obiectivele realizării pieței interne a energiei până în 2014 și dezvoltarea interconexiunilor pentru a pune capăt izolării statelor membre față de rețelele europene de gaze şi electricitate până în 2015 rămâne o prioritate", conform proiectului de concluzii. O parte din reacţia UE faţă de invazia rusă din Ucraina îl reprezintă şi stoparea proiectului de gazoduct South Stream, proiect care ar fi accentuat dependenţa ţărilor din sud-estul Uniunii Europene de gazul din Rusia. "Nu accelerăm negocierile privind gazoducte așa cum este South Stream. Aceste negocieri vor fi întârziate", a declarat recent comisarul european pentru energie, Guenther Oettinger, pentru publicația germană Die Welt. Ţările dependente de gazul rusesc:

Bulgaria este dependentă în proporție de peste 90% de exporturile din Rusia. România, care dispune de propriile rezerve naturale de gaz și petrol, dar şi de o reţea de hidrocentrale şi de o centrală nucleară, importă doar 25% din necesarul său de gaze naturale din Rusia. Germania importă aproximativ 35% din necesarul său de gaz din Rusia. Franța este aproape indiferentă la gazul rusesc, deoarece necesarul energetic este asigurat în mare parte de centralele nucleare. Marea Britanie — importă gaz lichefiat și doar aproximativ 1% din necesarul lor de gaze naturale este asigurat de Rusia. Polonia, care importă aproximativ 70% din necesarul de gaze naturale din Rusia, precum și Ungaria, Republica Cehă și Slovacia — așa-numitul grup Vișegrad — au solicitat Washington-ului să-și ridice obstacolele legislative privind exportul de gaze de șist americane în Europa. Premierul polonez Donald Tusk a abordat această problemă și cu ocazia întâlnirii de miercuri, la Varșovia, cu cancelarul german Angela Merkel. "Am discutat despre posibilitatea tehnică de a importa gaze din America, dacă vom putea face acest lucru în viitor și am ajuns la concluzia că suntem de aceeași parte a baricadei", a precizat Donald Tusk într-o conferință de presă comună cu cancelarul german. Premierul polonez a sugerat că statele membre ale UE ar trebui să se consulte între ele înainte de a semna contracte de import de gaze din Rusia. Angela Merkel nu s-a lăsat convinsă de această afirmaţie, spunând că nu guvernele cumpără gaz din Rusia, ci companiile private care au nevoie de el. Conform Asociației companiilor de infrastructură pentru gazele naturale din UE, GIE, blocul european dispune de rezerve pentru cel puţin o lună dacă nu ar mai primi importurile din Rusia, care ajung în Europa prin infrastructură care traversează Ucraina. La 10 martie în UE existau stocuri de 37 de miliarde de metri cubi de gaze naturale și respectiv 2,5 miliarde de metri cubi de gaze lichefiate. Consumul mediu european de gaz este de aproximativ 40 de miliarde de metri cubi. TOP 3 RECOMANDĂRI EVZ.RO:

  • Radiografia PNL, făcută de un senator: "Primarii și președinții de consilii județene se simt ca și cățelul înțărcat. Se vorbește de un Congres extraordinar"
  • Șefa licențelor din cadrul Autorității Rutiere Române, reținută de DNA după ce a primit mită o mașină, două laptopuri, haine, un televizor și boxe
  • Linşajul lui Andrei Pleşu, idioţia morală şi spaţiul libertăţii

TOP 3 ARTICOLE POPULARE:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • Dispozitive medicale ÎNSPĂIMÂNTĂTOARE. Cum erau tratați oamenii în trecut | GALERIE FOTO
  • Este posibil ca toţi cei care fac acest lucru dimineaţa să fie BOLNAVI PSIHIC?
  • Doctorii sunt şocaţi. Acest copil tocmai s-a născut | VIDEO