Eşecul lamentabil şi impardonabil al serviciilor secrete franceze. Franța a fost informată de experţi israelieni şi irakieni. Interpolul ştia de musulmanul arestat în Germania şi care ducea armament la Paris

Eşecul lamentabil şi impardonabil al serviciilor secrete franceze. Franța a fost informată de experţi israelieni şi irakieni. Interpolul ştia de musulmanul arestat în Germania şi care ducea armament la Paris

Ideea unui fiasco de dimensiuni uriaşe al serviciilor de informaţii din Franţa începe să prindă un contur tot mai clar. Germania a anunţat arestarea unui musulman din Muntenegru care transporta cu maşina de armament şi explozivi. Interpolul a fost informat. De asemenea, autoritățile franceze au primit, numai în ultimele două săptămâni, numeroase avertismente cu privire la intensificarea semnificativă a comunicațiilor între grupurile jihadiste din Orientul Mijlociu și activiști din Franța. Deocamdată, nu este clar de ce au fost ignorate toate aceste semnale şi informaţii cu ajutorul cărora s-ar fi putut dejuca monstruosul atac de vineri seară.

În urmă cu zece zile, un bărbat care se deplasa pe ruta Salzburg-Munchen a fost oprit pentru un control de rutină. S-a descoperit că interiorul maşinii pe care o conducea – un VW Golf – fusese modificat şi că într-un compartiemnt secret astfel obţinut era ascuns un adevărat arsenal de arme automate, explozivi şi muniţie. Şapte kalaşnikoave AK-47, cinci pistoale, şapte grenade, detonatoare şi un revolver. GPS-ul maşinii era setat pentru Paris. Arestarea bărbatului, un musulman din Muntenegru, a fost raportată Interpolului. Informaţia a fost confirmată de prim-ministrul landului Bavaria. Se pare că forţele speciale anti-tero din Berlin nu au fost informate despre această fabuloasă interceptare.

Pe măsură ce identităţile atacatorilor au început să iasă la iveală, purtătoarea de cuvânt a Partidului Socialist, partidul aflat la cârma Franţei, a admis: “În mod cer este vorba despre un eşec al serviciilor secrete franceze”.

Eşec cu atât mai dramatic cu cât autoritățile de la Paris au primit în urmă cu două săptămâni avertismente cu privire la intensificarea semnificativă a comunicațiilor între grupurile jihadiste din Orientul Mijlociu și posibili activiști din Franța, a declarat duminică unul dintre cei mai importanți experți israelieni în sfera serviciilor secrete. "Comunicațiile aveau ca destinație mai multe orașe din Franța", susține ziaristul Ronen Bergman, de la cotidianul israelian Yediot Aharonot, care citează înalte surse din serviciile de informații israeliene și occidentale. În lumina acestor informații, "au fost luate mai ales măsuri defensive, precum întărirea pazei în jurul delegațiilor străine la Paris", dar nicio măsură în sensul încercării de a-i intercepta pe autorii atentatelor de vineri seară din Paris, în care și-au pierdut viața 129 de persoane și peste 350 au fost rănite.

Ne puteți urmări și pe Google News

Într-un articol intitulat "Fiasco al serviciilor de informații", Bergman, autor al mai multor cărți despre acest domeniu și care publică uneori și în presa germană și americană, a scris că "deocamdată este imposibil să se știe dacă avertismentele primite de Franța aveau de-a face în mod special cu acest atac, însă este clar că a fost vorba de un fiasco fără precedent" al serviciilor de informații franceze.

De la atentatele comise în ianuarie în redacția publicației Charlie Hebdo și la un magazin cușer din Paris, Franța "a adoptat măsuri neimportante și a evitat să realizeze o reformă generală" pentru a aborda această problemă, cea a jihadiștilor locali care se întorc în Franța de pe frontul de luptă din Siria.

Un înalt consilier american din FBI a declarat ziaristului israelian că, printre sugestiile pe care SUA și Israelul le-au făcut Franței, se numără achiziția de echipament electronic performant pentru supravegherea rețelelor sociale și interceptarea mesajelor cu origini și conținut diverse. "Dar nu s-a întâmplat nimic", scrie Bergman, care atribuie eșecul serviciilor de informații franceze în detectarea autorilor atentatelor de la Paris refuzului acestora de "a face schimb de informații".

"Francezii s-au dovedit foarte reticenți la tot ce are de-a face cu schimbul de informații", a explicat Bergman, în condițiile în care de ani buni toți experții în domeniu consideră schimburile de informații între agențiile specializate ca fiind de neevitat în lupta împotriva terorismului jihadist. O colaborare de acest tip, scrie Bergman, ar ajuta la elaborarea unor liste de suspecți și ar împiedica trecerea multor jihadiști dintr-o țară în alta sau intrarea în spațiul european. Bergman susține că lupta împotriva terorismului transnațional de factură islamică presupune investiții enorme în resurse și crearea de mecanisme de informare comune pentru toate statele, "ceea ce presupune o diminuare a ego-ului național".

Fără să intre în detalii, Channel Two din Israel a transmis că serviciile de informații israeliene au văzut "o legătură operațională clară" între atentatele din capitala Franței, atentatele sinucigașe de joi din Beirut și prăbușirea unui avion al unei companii ruse deasupra deșertului Sinai din Egipt.

Serviciile de spionaj israeliene monitorizează situația din Siria și Irak — unde insurgenți ai Statului Islamic au cucerit teritorii importante — ceea ce ar putea oferi informații despre organizarea atacurilor din Paris, a transmis postul de radio al armatei israeliene.

La rândul său, ministrul de externe irakian, Ibrahim al-Jaafari, a spus că serviciile secrete din ţara sa au obţinut informaţii care indicau că Franţa, SUA şi Iranul se numărau printre ţările vizate de un atac, informează duminică Reuters.  În comentarii postate online în marja negocierilor de sâmbătă de la Viena pe tema conflictului din Siria, Al-Jaafari nu a clarificat cine era potenţialul atacator şi nu a spus când anume serviciile irakiene au intrat în posesia acestor informaţii. Comentariile sale vin după atentatele sângeroase de vineri seară din Paris, soldate cu 129 de morţi şi peste 350 de răniţi, şi care au fost revendicate de gruparea jihadistă Statul Islamic. Ministrul irakian a mai spus că ţările vizate au fost informate în legătură cu această ameninţare. Un purtător de cuvânt al lui Al-Jaafari a refuzat să ofere mai multe detalii.

(surse: dailymail.co.uk, Agerpres, BBC, Le Figaro)