Elevii cer decontarea integrală a navetei: „Vom recurge la proteste!”

Elevii cer decontarea integrală a navetei: „Vom recurge la proteste!”

Reprezentanții Consiliului Național al Elevilor sunt deciși să-și apere dreptul la educație gratuită. Ei cer plenului Senatului să nu voteze actul normativ care plafonează decontarea transportului pentru elevii navetiști

Scandalul decontărilor navetei făcute de elevi a reînviat în urma deciziei Comisiei de Învățământ de la Senat. Aceasta a avizat negativ eliminarea sumei-plafon acordată elevilor pentru decontarea transportului.

Reprezentanții elevilor afirmă că o astfel de decizie încalcă dreptul elevilor din preuniversitar la educație gratuită, prevăzut de legea în vigoare. Măsura menținerii plafonului lovește mai ales în elevii din mediul rural, mai spun aceștia, elevi care au resurse financiare modeste și care sunt siliți să scoată bani din buzunar, fiecare lună pentru a ajunge la liceu.

Elevii nu se lasă!

Refuzul ridicării plafonului, mai spune Horia Oniță, președintele Consiliului Național al Elevilor, va duce la creșterea ratei abandonului școlar, în condițiile în care, deja, România este fruntașă la acest capitol.

„Cerem plenului Senatului - care este cameră decizională - să nu voteze menținerea sumei-plafon. Altminteri, vom recurge la proteste! Nu vom lăsa lucrurile așa”, a declarat Horia Oniță.

Diferențe uriașe de costuri, pe aceeași distanță

Până în 2012, Ministerul Educației a decontat integral naveta elevilor. Cum sumele au crescut, însă, de la un an, la altul, ministerul a acumulat arierate, iar Finanțele au refuzat să îi suplimenteze bugetul.

Un raport centralizat făcut de Ministerul Educației în 2013 a arătat diferențe uriașe între decontarea transportului elevilor, de la un județ la altul, pe aceeași distanță, în funcție de operatorul de transport. Astfel, o navetă de 3 km costa, la Sibiu, 15 lei pe lună, la Covasna - 30 de lei pe lună, la Prahova - 100 de lei pe lună, la Arad - 124 de lei pe lună, iar la Constanța, 166 de lei pe lună.

O navetă de 5 km costa la Timiș între 23 și 193 de lei (în funcție de operator), la Suceava - 132 de lei, iar la Buzău - 30 de lei.

Pentru distanțe de 10 km, în Timiș elevii plăteau între 25 și 326 de lei, cei din Buzău între 28 și 30 de lei, iar cei din Neamț 33 de lei.

Potrivit datelor din 2013, Ministerul Educației deconta în total 174.361 de abonamente, cele mai multe în Prahova – 9.157. Acesta este singurul raport al instituției pe această temă. În opinia reprezentanților Biroului de presă de la Ministerul Educației lucrurile nu s-au schimbat prea mult din 2013, iar dacă se va ridica plafonul se va ajunge din nou de unde s-a plecat.

Cum se face decontarea abonamentelor

În Legea Educației din 2011, decontarea abonamentelor de transport pentru elevii navetiști nu era limitată la o sumă fixă. Școlarilor li se decontau cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educației prin unitățile de învățământ, pe bază de abonament, în limita a 50 de km sau li se deconta contravaloarea a opt călătorii dus-întors, pe semestru, dacă locuiau la internat sau în gazdă. În 2013, prin Ordonanța 29, Guvernul a decis ca abonamentele elevilor să fie decontate astfel: nu mai mult de 26 de lei pe lună pentru distanța de 3 km, iar pentru distanțele ce depășesc 3 km până la limita a 50 de km suma de 26 de lei pe lună se suplimentează cu câte 2 lei pentru fiecare km, dar nu mai mult decât valoarea abonamentului lunar.

În Timiș, peste 50 la sută din elevii navetiști au abandonat școala

De la începutul anului școlar, mai mult de jumătate din elevii care făceau naveta pe o rută din Timiș, au renunțat. Părinții lor nu au mai avut bani pentru plata abonamentelor transportului.

Abandonează școala

Gheorghe Barbu lucrează ca șofer de opt ani. În acest timp numărul copiilor pe care îi duce la școală, la Timișoara s-a redus cu trei sferturi. „De opt ani sunt șofer pe ruta Igriș - Timișoara ( 66km). În timpul acesta numărul copiilor care fac naveta pentru școală a scăzut, până la un sfert. Anul trecut erau aproximativ 50 de elevi, acum mai sunt circa 20”, explică șoferul. El spune că părinții copiilor au renunțat să îi mai trimită la școală, din lipsa banilor: „Un abonament costă în jur de 300 de lei, iar o familie are venituri de 800 de lei lunar. În plus, deconturile de 50% pentru transport nu se virează niciodată la timp. Efortul e mare, așa că familiile discută cu copiii și, dacă sunt în ultimii ani de liceu, tinerii renunță la școală și se angajează prin fabrici care caută muncitori necalificați și asigură, gratuit, transportul la locul de muncă”.

Marius Fluțai, elev în clasa a XI-a la Liceul Alimentar din Timișoara, crede că îi va fi mai greu să vină la școală dacă din cei 300 de lei, costul abonamentului lunar pe autobuz între Răuți și Timișoara (43 km), i se va deconta mai puțin decât acum: „La mine acasă lucrează doar tata. Voi continua să vin la școală, chiar dacă va fi mult mai greu dacă se reduc banii”. Maria Melenciuc, elevă în clasa a X-a la Liceul CFR, e în aceeași situație: doar un părinte lucrează, iar abonamentul lunar ca să vină la școală rupe 320 de lei din bugetul familiei. (Georgeta Petrovici)

Recomandările noastre