Editura Evenimentul si Capital

EDITORIALUL EVZ. Enigmele scandalului Bercea Mondial(II): Este „Doi ș’un sfert” implicat în discreditarea familiei Băsescu?

14-06/silviu-465x390
Autor: | | 112 Comentarii | 9884 Vizualizari

Fostul procurorul militar, colonelul magistrat (r) Gheorghe Oancea, a lansat în spațiul public o ipoteză foarte interesantă. El a susținut că scandalul Mircea Băsescu- Bercea Mondial a fost plănuit și pus în aplicare de serviciul secret al Ministerului de Interne, celebrul ”Doi ș’un sfert”.

Ipoteza nu este deloc lipsită de sens, mai ales că actualii guvernanți refuză cu obstinație să cheme la audieri și șefi ai acestui serviciu.

Bercea Mondial este creația UM 0215 („Doi ș’un sfert”), DGIPI, sau DIPI, cum se numește în prezent. Mai precis, creația unuia dintre primii șefi ai serviciului secret: Viorel Tache. Informația, extrem de relevantă în contextul actual, a fost publicată de ziarul Puterea. Sus-numitul a condus această instituție în 1990. Era mason și implicat în afaceri în zona Drăgănești-Olt, unde achiziționa societăți de stat, pe care le vindea la fier vechi. Viorel Tache este cel care l-a descoperit pe Sandu Anghel (Bercea Mondial), un rom fără școală, pe care l-a pus să se ocupe la vedere de afacerile sale cu fier vechi.

Din acel moment, Bercea Mondial a aparținut sferelor corupte din serviciile secrete, aflate în strânsă legătură cu clanurile interlope, pe care le-au folosit pentru interese politico-economice, în loc să le supravegheze și să le destructureze.

După cum a anunțat marți George Maior, SRI a informat, încă din 2001, în legătură cu pericolul pe care-l reprezenta clanul Bercea. Membrii clanului Bercea n-au pățit nimic. Erau protejați de autorități, erau protejați de PSD, de rețelele corupte care puseseră stăpânire pe autorități. În vremea aia, șef la Poliția Română, deci un bun cunoscător al încrengăturilor mafiote care acaparaseră statul, era Pavel Abraham, actualul avocat al lui Bercea Mondial, omul care a depus la dosar înregistrările incriminatoare la adresa lui Mircea Băsescu. La acea vreme se știa ce hram poartă Bercea Mondial.

Serviciul secret al Internelor a fost foarte puternic, în special când PSD s-a aflat la guvernare. Așa s-a întâmplat și între 2008-2009. „Doi ș’un sfert” era atunci la dispoziția rețelei de corupție patronate de gen. Mitică Iliescu și Cătălin Voicu și făcea poliție politică în beneficiul acestora, lucru recunoscut ulterior de Vasile Blaga, fost ministru de Interne.

Pe atunci, Marian Vanghelie primea de la acest serviciu secret, pe care-l botezase ironic „Moș Crăciun”, informații despre adversarii politici, în timp ce stătea ”pe o bancă în Cișmigiu”.

Tot în acea vreme, Cătălin Voicu îi spunea lui Alexandru Mazăre, fratele primarului Constanței, că are „câte o hârtie din trecutul fiecăruia”. Iată un pasaj relevant din stenogramele din dosarul Voicu: „I-am ţinut pe loc şi i-am făcut fideli. Şi unii dintre ei chiar dacă-s ofiţeri SRI, mai erau pe state şi la SIE. Și toate astea erau la generalu’ Iliescu (Dumitru Iliescu- n.red.), eu eram în departament de lucru... Un om ţi-e loial dacă are un motiv.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate