Editura Evenimentul si Capital

EVZ 25 ani

CAMPANIA EVZ "DOSAR DE PRIM-MINISTRU". Cătălin Predoiu, premierul din penumbră

Cătălin Predoiu
Autor: | | 19 Comentarii | 2530 Vizualizari


Vezi galeria foto:

După ce a pierdut susținerea pentru candidatura la prezidențiale, prim-vicepreședintele PDL are promisiunea că va fi numit premier. Cititorii „Evenimentului zilei” pot adresa întrebări politicienilor prezentați în cadrul campaniei „Dosar de prim- ministru” la tel. 021.202.20.00 sau pe adresa officeredactie@evz.ro

A apărut în politică din sălile de curs unde preda dreptul comercial, după cum povestea chiar el. Avocatul Cătălin Predoiu reușește, în februarie 2008, să surprindă scena politică prin numirea sa în funcția de ministru al Justiției. Surpriza a venit din partea premierului Călin Popescu Tăriceanu. Liberalii au aflat din presă și i-au reproșat acest lucru premierului, mai ales că ei îl votaseră în conducerea partidului pe Teodor Meleșcanu.

Ministru în patru guverne

„Există o legătură între politică și avocatură. Ca şi în avocatură, în politică trebuie săți susții ideile, să convingi oamenii”, declara Cătălin Predoiu într-un interviu acordat dcnews. ro

Și-a încercat șansa la parlamentarele din noiembrie 2008. A candidat pentru un post de deputat în colegiul 5 din Buzău, dar a pierdut în fața candidatului PSD, Marian Ghiveciu, cercetat pentru afaceri imobiliare.

După alegeri, în decembrie 2008, este numit ministru al Justiției în Guvernul Emil Boc I. „Tocmai îmi strângeam bagajele din birou când a sunat telefonul”, a povestit Predoiu pentru EVZ. N-a accepat până n-a avut o discuție cu Tăriceanu, căruia i-a explicat că vrea să-și continue proiectele cu Codurile. Pentru că a acceptat oferta, liberalii i-au cerut să părăsească partidul. Pe 19 decembrie se autosuspendă din calitatea de membru al PNL.

A rămas ministru și după demisia în bloc din septembrie 2009 a membrilor PSD. În decembrie 2009, a fost reinvestit în funcție odată cu restul Guvernului Emil Boc II. În februarie 2012 este numit iar ministru al Justiției în guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu.

A fost premier trei zile

Pentru trei zile, în februarie 2012, a fost premier interimar, după demisia Guvernului Boc. „Au fost trei zile şi trei nopţi cu viscole şi ger, numai într-una din ele au fost salvate de la îngheţ sigur câteva zeci de persoane în toată ţara. Am rămas împăcat cu mine pentru că am dus nopţile acelea la bun sfârşit. E drept, a trebuit să dau la un moment dat câţiva pumni în masă unui comandament de urgenţă”, declara Predoiu întrun interviu acordat pentru Vocea Vâlcii.

Nici prin cap nu-i trecea la 20 de ani că va păși în politică. Se gândea exclusiv la cariera de jurist. „Nu am fost niciodată un tocilar, citeam totul ca pe o poveste frumoasă”, își amintește absolventul de Drept, acum în vârstă de 46 de ani.

După terminarea facultății a urmat un program de instruire în practica dreptului comercial la Baroul din Caen, Franța (1994) și a obținut titlul științific de doctor în Drept Comercial. A lucrat apoi ca avocat în Baroul București. În 1995 își deschide, împreună cu avocata Ioana Racoți, un cabinet de avocatură specializat pe sectorul fuziunilor, achizițiilor și privatizărilor.

Catapultat de Vasile Blaga în fruntea PDL

În iulie 2013 apare o știre, pe surse, că intră în PDL. Așa a fost. Vasile Blaga i-a oferit o funcție de primvicepreședinte și ajunge totodată premierul din umbră al PDL-ului. Partidul era într- un moment dificil, încerca să se reconstruiască după ce Traian Băsescu îi spusese „Adio!”. A intrat în campania internă pentru prezidențiale și a câștigat-o.

Tot Vasile Blaga decide însă ca PDL să fuzioneze cu PNL. S-a întâmplat într-o sâmbătă de la sfârșitul lunii iulie. Drept urmare, în cursă din partea ACL a intrat primarul Sibiului, Klaus Iohannis, care i-a promis lui Predoiu că-l va numi premier dacă va ajunge la Cotroceni.

Pasionat de volei

A jucat fotbal ca orice copil. Îi plăcea atât de mult, încât, prin clasa a cincea s-a întors acasă în echipament, uitându-și hainele pe teren.

Apoi a jucat volei de performanță câțiva ani. Pasiune la care nu a renunțat nici când a ajuns ministru.„ Mă duceam prin 2010- 2011 o dată pe săptămână la meci, când juca Steaua”, ne-a spus Predoiu.

Fostul ministru este căsătorit cu Alina, fiica renumitului avocat Călin Zamfirescu, și are doi copii. Anul acesta soții Predoiu au sărbătorit 14 ani de la căsătorie. La petrecere, care a avut loc pe litoral, a cântat Proconsul.

Pentru că fetei sale îi place echitația, Predoiu o însoțește și a îndrăgit și el acest sport.

E pasionat și de parașutism, sport pe care l-a practicat pe vremea când și-a făcut stagiul militar.

Trupa sa preferată este U2, urmată de Sting şi The Police. La o serbare câmpenească sau chef politic ascultă cu plăcere și folclor de calitate. Îi plac în special cântecele din Mărginimea Sibiului.

Când are timp, joacă fotbal cu băiatul său. „Mă bate de mă rupe la play-station. E o enciclopedie ambulantă în materie de fotbal”, a spus Predoiu.

Ce a spus el

● „Intru în politică pentru că USL face ţara praf, pentru că nu pot profesa într-o ţară în care se vrea punerea Justiţiei sub papucul Parlamentului, pentru că nu vreau să-mi trimit copiii la studii în străinătate, pentru că nu accept mediocritatea agresivă şi miştocăreala. De ce o voi face în PDL? Pentru că este partidul care a sprijinit reforma Justiţiei şi adoptarea în Parlament a noilor coduri ale României!” (iulie 2013)

● „Era decizia luată deja (n.r. - de a nu o introduce pe Monica Macovei în sondaje). Noi aveam o înțelegere cu PNL și orice schimbare perturba parcursul. Nu poți să deraiezi trenul pentru că vrei și tu în vagon, după ce trenul a plecat. Ar fi bulversat un proces coerent” (august 2014)

● „Trebuie să cooperăm mai strâns cu instituțiile din alte state, în special pentru recuperarea produselor infracțiunii. Banii corupției nu se mai iau la pungă în România, se trec dintr-un cont în altul, de multe ori, în peisaje exotice”. (august 2011)

Ce au spus alții despre el

Klaus Iohannis: ,,Este nevoie de schimbarea Guvernului şi imediat după ce vom câştiga prezidenţialele, abia aştept să am ocazia să-l numesc pe Cătălin Predoiu prim-ministru”

Victor Ponta: „Aia e o glumă. Cred că numai domnul Predoiu crede (că va fi premier) că doar el a crezut că o să fie candidat la Preşedinţie. Acum doar el crede că o să fie prim-ministru. Probabil că o să fie domnul Băsescu prim-ministru”

Vasile Blaga: „Am fost colegi în Guvern, gândiți-vă la cele patru Coduri, la Mica Reformă în justiție, aveam încredere în el și de aceea îl vom sprijini până la capăt”

Theodor Paleologu: „Cătălin Predoiu este o excelentă achiziție pentru PDL: în sfârșit, un candidat plauzibil la învestitura partidului pentru alegerile prezidențiale!”

PUNCTE TARI

● Are reputația unui avocat abil și competent.

● A fost ministru al Justiției în timpul a patru guverne: Călin Popescu Tăriceanu, Emil Boc I, Emil Boc II și Mihai Răzvan Ungureanu, ceea ce demonstrează că este un politician abil, capabil să jongleze și să negocieze cu oamenii politici.

● L-a convins pe Traian Băsescu de competența și loialitatea sa timp de ani buni, șeful statului fiind cel care l-a susținut în toate guvernele. Acesta îl lăuda, în februarie 2008, la învestirea în guvernul condus de Călin Popescu Tăriceanu. „Am toată încrederea în dumneavoastră. Mă bucur că sunteţi tânăr şi cu un CV impresionant şi nu tipul de CV făcut să umple pagini, ci unul care este acoperit în recunoaşterea profesională”, a afirmat Traian Băsescu. El i-a dorit „mult, mult succes” noului ministru și l-a asigurat de tot sprijinul său.

● Numele său se leagă de reforma în justiție și de realizarea noului Cod Civil, dar și a Codului Penal. „Codurile penale în ansamblul lor sunt bune. Sunt coduri bune din punct de vedere tehnic, sunt coduri bune pentru români, sunt coduri europene. Dacă instituțiile cu atribuții în justiție, Înalta Curte, DNA, vor să le facă și mai bune, au propuneri de îmbunătățire, atunci cu atât mai bine. Se poate face acest lucru pe baza poziției CSM printr-o ordonanță de urgență promovată de Guvern”, a afirmat Predoiu, la începutul anului, după ce unele voci au afirmat că Codul Penal trebuie îmbunătățit.

● Are imaginea unui specialist și a unui tehnocrat, nu neapărat a unui politician, ceea ce îl face atrăgător în ochii mai multor categorii din electorat și îndepărtat de tarele clasei politice.

● S-a implicat într-o competiție internă modernă de partid pe model american privind desemnarea prezidențiabilul PDL, pe care a și câștigat-o. Chiar dacă acum PDL îl susține pe Klaus Iohannis, a avut posibilitatea de a merge prin teritoriu și de a cunoaște mai bine filialele partidului.

● Are o bună imagine la Bruxelles, deoarece numele său este legat de reforma în justiție și în anii petrecuți în fruntea ministerului de Justiție a avut posibilitatea să își facă multe conexiuni internaționale.

PUNCTE SLABE

● Deși în ultima vreme și-a îmbunătățit discursul și inter vențiile, Cătălin Predoiu este în continuare considerat ca fiind lipsit de carismă

● Chiar dacă este prim-vicepreședinte al PDL, nu pare mereu implicat în procesul de luare a deciziilor în partid, ci doar informat asupra lor. De exemplu, a fost lăsat în off-side atunci când Klaus Iohannis a anunțat, la Congresul liberalilor, că numele noului partid va fi PNL, Vasile Blaga negociind fără știrea sa. În plus, candidatura sa la prezidențiale și competiția internă din PDL a apărut ca o soluție de avarie, în contextul în care democrat- liberalii au renunțat cu atâta ușurință la a-i susține candidatura și l-au preferat pe Klaus Iohannis

● Faptul că a fost membru în patru guverne, deși poate fi un semn de abilitate politică este și un semn de slăbiciune, în contextul în care poate fi perceput drept prea flexibil și inconsistent în relația cu oamenii politici. De altfel, potrivit unor surse, Predoiu ar fi bătut mai întâi la ușa PMP și, nefiind mulțumit de ceea ce i s-a oferit, a mers la PDL.

● Face parte dintr-un partid al cărui singur proiect este fuziunea cu liberalii, sub numele PNL, și care scade în sondaje și la urne chiar dacă se află în Opoziție.

● Chiar dacă Vasile Blaga l-a gândit drept o soluție de revitalizare a partidului, oferindu-i din start funcția de prim-vicepreședinte după modelul aducerii lui Klaus Iohannis în PNL, Cătălin Predoiu nu determinat o creștere în sondaje a partidului.

● Liberalii au acceptat cu mare greutate că fostul ministru al justiției Cătălin Predoiu este nominalizarea lor pentru postul de premier, în eventualitatea în care Iohannis câștigă prezidențialele. De altfel, prezidențiabilul ACL a afirmat, în repetate rânduri, că nu își dorește să meargă în tandem cu o propunere de premier. Chiar în acest scenariu este puțin probabil ca lui Predoiu să îi fie oferită această funcție, în contextul în care PDL are de trei ori mai puțini parlamentari decât PNL.

Predoiu - de la apropiat al lui Traian Băsescu, la dușman

După ce a avut o relație bună cu șeful statului ani de zile, Traian Băsescu, susținându-l chiar pentru funcția de ministru al Justiției în 4 guverne, în 2013, Cătălin Predoiu a intrat în conflict cu Președintele României.

Astfel, șeful statului a afirmat că Predoiu a vrut să-l schimbe pe Daniel Morar de la DNA cu o consilieră a sa, Monica Șerbănescu. În plus, în 2008, Predoiu a afirmat că îl recomandă pe fostul șef DNA, Daniel Morar, pentru funcția de Înalt Reprezentant al Justiției la Bruxelles sau ca adjunct al procurorului șef al DNA, pentru că „avem nevoie în continuare de experiența sa”. În cele din urmă, Șerbănescu a primit aviz negativ de la CSM și Daniel Morar a fost numit procuror-șef la DNA.

„Înțelegeri” cu Hrebenciuc

În plus, Băsescu l-a acuzat pe Cătălin Predoiu de înțelegeri cu sforarul PSD, Viorel Hrebenciuc. „Domnul Predoiu a spus cum a bătut el cu pumnul în masă şi a pus condiţii, preşedintelui, premierului. Eu vă spun ce îmi aduc aminte. Eu îmi aduc aminte aşa, în guvernul Tăriceanu, a propus înlocuirea lui Daniel Morar de la DNA cu o doamnă care nu avusese dosare prea importante în toată viaţa ei, care îi era consilier. Am înțeles că îmi dădea lecții cum a renunțat Băsescu la Morar, ori el cu mânuța lui a făcut propunere de înlocuire a lui Morar, pe discuțiile din PNL și înțelegerea cu Hrebenciuc. M-a deranjat tipul acesta de om, când l-am chemat să-l întreb dacă vrea să rămână în guvern, am avut o singură condiţie, să-l propună pe Morar pentru al doilea mandat”, a spus Băsescu, într-un interviu la emisiunea „Evenimentul zilei”.

„Pile” la Victor Ponta

În plus, Traian Băsescu a mai afirmat că Predoiu a venit la el să îl roage să vorbească cu Victor Ponta pentru a-l menține în guvernul său. „Pe urmă, i-am explicat lui Boc că e bine să avem un ministru la Justiţie care să nu fie suspectat că ar avea apartenenţa PDL, la fel am făcut şi la serviciile secrete. M-a deranjat că îmi dădea lecții domnul Predoiu când el a fost la mine să mă roage să vorbesc cu Ponta să-l mențină și în guvernul lui. Omul ăsta să nu îndrăznească să îmi dea lecții publice. Să candideze la președinție, dar să nu mintă”, a mai spus șeful statului.

În replică, Cătălin Predoiu a susținut că propunerile pe care le-a formulat nu au fost discutate cu oameni politici, iar președintele Traian Băsescu „știe bine acest lucru și, la vremea respectivă, l-a apreciat”.

Cătălin Predoiu, despre viața personală: „Soția mea creează și realizează de mână bijuterii din pietre prețioase”

Cătălin Predoiu a încercat să nu își expună familia în spațiul public, iar singurele detalii au apărut la insistențele jurnaliștilor, în cadrul unor interviuri, cum este cel acordat publicației locale „Glasul Aradului”. Cătălin Predoiu a dat câteva detalii în legătură cu viața sa privată. „Sunt căsătorit din anul 2000, pe soția mea o cheamă Alina și avem doi copii, Toma de 12 și Maria de 6, foarte inteligenți și frumoși. Pot să spun că suntem norocoși cu ei, deși au amândoi un temperament de foc și personalitate extrem de pronunțată. În același timp, după cum spuneam, sunt foarte inteligenți și acest lucru începe să fie de mare ajutor în relația cu ei. Toma este foarte sportiv, practică înotul și fotbalul, e un expert în materie de fotbal european, cinematografie contemporană și internet. Maria este foarte înțeleaptă, pragmatică și abilă pentru vârsta ei, realmente e o experiență să dialoghezi cu ea, «te face din vorbe» lejer”, a spus Predoiu.

Fostul ministru a dezvăluit și că soția sa are propriul atelier de bijuterii. „Soția mea și-a refuzat cariera de avocat și a transformat un hobby în pasiune și ocupație. Creează și realizează de mână bijuterii din pietre prețioase în propriul atelier. Le numește «Bijuterii cu Alint», care este și brandul său”, a mai spus Predoiu.
Alte articole din categoria: DOSAR DE PRIM-MINISTRU

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
07:09 MIHAI TUDOSE era prieten apropiat cu „Anaconda”, generalul SRI Elena Istode. TUDOSE a fost ACUZAT de PONTA că este OFIȚER ACOPERIT! 21:43 Informație-ȘOC despre viitorul premier al României! MIHAI TUDOSE, ultimul nume vehiculat pentru postul de PRIM-MINISTRU. A fost acuzat de PLAGIAT! 07:00 Surse: Lista scurtă de MINIȘTRI a PSD. ARTILERIA GREA a partidului intră în joc 19:26 Tăriceanu a făcut ANUNȚUL. Ce spune despre o majoritate ALDE-PNL 16:44 Portretul-robot al VIITORULUI PREMIER. Cine vine la Palatul Victoria 16:19 Klaus Iohannis despre premier: O să REZOLV foarte REPEDE problema MAJORITĂȚII 15:12 PSD pregătește „Guvernul fără pitpalaci” 15:00 Planul chinezesc al echipei Ponta - Grindeanu 14:28 Capul fostului ȘEF SRI George Maior, CONDIȚIE pusă în PSD pentru noul Guvern 13:05 De ce nu vrea PNL să intre la guvernare 09:28 Greșeala FATALĂ din LISTA de PREMIERI a lui Dragnea, descoperită de Băsescu 16:25 Ce spune Iohannis despre ALEGERILE ANTICIPATE 13:45 Ce ASCUNDE programul CONSULTĂRILOR la Cotroceni 12:53 STRATEGIA PNL înaintea CONSULTĂRILOR cu Iohannis. Orban NU VREA la guvernare - surse | Exclusiv EvZ 12:51 Portița matematică a lui Klaus Iohannis: PSD riscă să piardă guvernarea 10:57 Cine nu i-a RĂSPUNS la telefon lui GRINDEANU după ce a fost DEMIS 09:27 Evoluție INCREDIBILĂ în SONDAJE pentru PSD, în urma CRIZEI INTERNE. Influența SCANDALULUI asupra electoratului 00:20 Grindeanu ARE O INFORMAŢIE-BOMBĂ DESPRE ŞEFUL PSD: „I-am spus lui Dragnea…” Premierul a vorbit şi despre SCHEMA MARII TRĂDĂRI care L-A DEZAMĂGIT CRUNT 18:50 Cronica Războiului conjugal din PSD. România lui Cristoiu

Articole salvate