Divizarea Dreptei. Nicuşor Dan, acuzat de favorizarea unei societăţi comerciale

Divizarea Dreptei. Nicuşor Dan, acuzat de favorizarea unei societăţi comerciale

Candidatul USB la Primăria Capitalei, Nicuşor Dan, este acuzat că a dat în judecată Universitatea Bucureşti pentru a apăra interesele unui sponsor de campanie, patronul Edifi cia Carpaţi

Cu mai puţin de 10 zile înainte de alegerile locale de pe 5 iunie, acuzaţii grave sunt lansate la adresa candidatului USB la Primăria Capitalei, Nicuşor Dan. Astfel, președintele Senatului Universității București, sociologul Marian Preda, a scris, pe Facebook, că Nicușor Dan a dat în judecată această universitate, încercând să blocheze construirea unor cămine. Scopul: apărarea intereselor firmei Edificia Carpați.

FOTO: Marian Preda, preşedintele Senatului Universităţii Bucureşti, susţine că nu crede în onestitatea lui Nicuşor Dan

„Cu câțiva ani în urmă, după ani de eforturi birocratice și financiare uriașe pentru Facultatea de Sociologie a Universitații din București, s-a construit în Complexul Panduri un al doilea sediu, foarte modern, și un cămin pentru doctoranzi, masteranzi și oaspeții străini (...) Nicușor Dan și Salvați Bucureștiul au dat în judecată Universitatea și au cerut demolarea lor. După ani de zile, Universitatea a câștigat procesul. În mod evident, ND nu a avut dreptate, dar de ce a făcut el acest demers împotriva universității? Gurile rele miau spus (cu argumente) că el a făcut-o la comanda și în interesul domnului Badea, un om de sistem, patronul Edificia Carpați, unul dintre sponsorii importanți ai campaniei sale electorale de acum”, a susținut Preda.

Acesta a spus că Nicușor Dan reprezintă o societate comercială, şi nu societatea civilă, în condiţiile în care Badea, patronul Edificia Carpați, are birourile vecine cu aceste clădiri ale Universității și avea interese directe și un alt plan pentru acel spațiu.

FOTO: Liberalii, la al patrulea candidat la Primăria Capitalei, Cătălin Predoiu

Candidatul Dreptei: Predoiu sau Dan?

În confruntările electorale televizate, candidatul PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Predoiu, le-a făcut oferta celorlalţi candidaţi de Dreapta ca, în urma unei măsurători efectuate în ultima săptămână de campanie, să se retragă în favoarea candidatului cu cele mai mari şanse de a câştiga Capitala. Potrivit sondajelor de până acum, cel mai bine plasat candidat al Dreptei este Nicușor Dan, dar liberalii speră într-o revenire a lui Predoiu. În plus, o retragere a lui Predoiu ar pune PNL într-o situație dificilă, în condiţiile în care liberalii ar renunţa practic la cel de-al patrulea candidat la Primăria Capitalei şi l-ar susţine pe cel de-al cincilea, Nicuşor Dan, care a spus de la bun început că nu vrea să se înscrie în PNL şi i-a atacat frecvent pe liberali. „Vom prezenta din nou, luni, informaţii. Luni înseamnă ultima săptămână de campanie. Ultima şansă pentru cei care doresc să dovedească faptul că sunt altceva decât iepuraşii doamnei Firea”, a spus vicepreşedintele PNL, Mihai Voicu, zilele trecute.

Debandadă în PNL

În PNL, liberalii nu se aşteaptă la un rezultat bun la alegerile locale, ci chiar să piardă Bucureştiul, dar să păstreze fiefurile tradiţionale: judeţele din Ardeal şi în general, din vestul României. „Nimeni nu ştie pe cine să asculte între Cezar Preda, Adriana Săftoiu, Vasile Blaga, Alina Gorghiu. E o debandadă totală”, au precizat surse liberale pentru EVZ. Între timp, se fac presiuni asupra şefilor de organizaţii pentru a obţine rezultatele asumate de filiale, ba chiar pentru a le depăşi. În Capitală, cele mai mari pretenţii sunt de la organizaţia PNL Sector 1, având în vedere că este considerat drept un fief PNL: 42%. Cele mai puţine presiuni se fac în Sectorul 5, respectiv Sectorul 6: procentul este de 30-33%. În ţară, organizaţia PNL Alba şi-a asumat că va obţine 65% din voturi, la Arad, 53%, Bihor- 50%, în timp ce judeţe din Moldova, precum Vaslui sau Iaşi şi-au asumat procente mult mai mici, puţin peste 30%.